Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva
Nino Ivančan, dipl. ing. agr.
Autor je diplomirao 2008. g na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Radi na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Honorarno piše članke voćarsko vinogradarske tematike.

Članci

Jabuke crvenog mesa
U redakciju Gospodarskog lista stižu često upiti naših pretplatnika o pojedinim sortama voća, stoga smo odlučili predstaviti zanimljive sorte raznih vrsta voća u našem malom leksikonu sorata, a mnoge od njih mogu se naći i u rasadnicima i vrtnim centrima u Hrvatskoj. U sljedećih nekoliko nastavaka i brojeva Gospodarskog lista navest ćemo novije i manje poznate sorte jabuka. Možda se i vi odlučite odabrati i posaditi neku od njih?
Pročitaj više...
Posadite urbane voćke!
Stupaste voćke (patuljaste voćke, voćke balerine, „columnar“ ili „collonade fruit trees“, urbane voćke, kako ih još zovu ) sve se više zadnjih godina šire na tržištu voćaka. Renomirani svjetski rasadnici poput StarkBrothersa i drugih imaju svoje sorte razvijene i prilagođene za takav vid uzgoja. Sve više rasadnika ima posebnu kategoriju stupastih ili patuljastih voćaka u katalozima ili na web stranicama. Tako je i kod nas (Vrtni centar Drijen, Rasadnik Milić), gdje se dio tih sorata može i kupiti.
Pročitaj više...
Kupine bez trnja
Kao rezultat intenzivnog selekcijskog rada danas imamo vrlo velik broj sorata kupina (oko 300 sorata) bez trnja, ali je između njih izbor dosta ograničen. Uzgoj kupine je najviše proširen u SAD-u i to kako sorti s trnjem, tako isto i onih bez trnja. Tamo je najviše i rađeno na selekciji sorata kupina.
Pročitaj više...
Izbor sorata breskve
Breskva (Prunus persica) je biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Potječe iz Kine, a stablo može narasti i do 10 metara u visinu. Postoji veliki broj sorata koje se razlikuju u obilježjima plodova.
Pročitaj više...
Sorte jabuka za hobiste
Postoje sorte koje su idealne za okućnice i hobi uzgoj, koje nije potrebno toliko prskati i koje traže samo malo više pažnje, a daju puno. Nije nužno prskati sve sorte svake godine „milijun“ puta, posebno ne za osobnu uporabu. Ove godine koja lagano završava, čak i sorte koje se inače prskaju desetak puta, radi vrućeg ljeta trebalo je prskati tek u nekoliko navrata kod najvećeg pritiska bolesti, odnosno kiše i eventualno štetnika. Naravno da to ovisi i o lokalitetu, ali za većinu krajeva u Hrvatskoj zaštita nije bila toliki problem, tamo gdje nije bilo tuče.
Pročitaj više...
Koje ćemo sorte jabuka uskoro saditi u našim voćnjacima?
Sve je više novih sorata jabuke koje se polako uvode i u našu zemlju. Sortiment jabuka koji je bio krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća gotovo je u potpunosti potisnut novim sortama i klonovima.
Pročitaj više...
Krupniji i ljepši plodovi
Prorjeđivanje plodova je iznimno važna pomotehnička mjera u voćarstvu. Osim što izravno utječemo na regulaciju između rasta i rodnosti, prorjeđivanjem dobivamo krupnije i ljepše, te bolje obojane plodove koji postižu znatno bolju cijenu na tržištu.
Pročitaj više...
Japanske sorte jabuka
Sorte jabuka iz Japana sve se češće mogu vidjeti u našim domovima, voćnjacima, tržnicama i trgovinama. Sorta fuji i njeni klonovi su među najpopularnijim jabukama u svijetu. Na prostoru EU-a, pa i naše države sve se više uzgajaju.
Pročitaj više...
Zelena rezidba vinove loze
Pljevljenje novopotjeralih izboja najznačajniji je i nezamjenjiv postupak zelene rezidbe u vinogradu u proljeće.
Pročitaj više...
Nove voćne vrste otporne na niske zimske temperature
Iako su i tijekom prosinca bile izražene iznadprosječne temperature, primjerenije ranoj jeseni, zima može i do travnja pokazati pravo lice, uz hladnoću „debelo“ ispod ništice. Voćkama su tijekom zimskog mirovanja potrebni hladni dani, kako bi se razgradili hormoni koji potiču biljku na mirovanje. No, nisu sve voćne vrste jednako otporne na hladnoću. Neke vrste mogu podnijeti i temperature od oko -20° C bez većih šteta. U novije vrijeme pojavile su se neobične voćne vrste koje u nazivu imaju pridjev „sibirska“, što sugerira njihovu otpornost na niske zimske temperature.
Pročitaj više...
Koje bobičasto voće posaditi?
U posljednje vrijeme sve je popularniji trend sadnje novih bobičastih voćnih vrsta. Mnoge su prednosti ovih kultura, čiji plodovi imaju vrlo kvalitetna užitna i ljekovita svojstva i doprinose osvježenju ponude voća na tržištu. Moguće ih je uzgajati ekološki i na manjim parcelama i imaju svakako izgled za uspjeh kod nas, jer ih je moguće uzgajati praktično na području cijele države, osobito na malim obiteljskim gospodarstvima.
Pročitaj više...
Magnum sadnice brže daju urod
Sadnice voćaka mogu biti jednogodišnje, dvogodišnje, s nekoliko razvijenih postranih grančica, s više razvijenih postranih grančica, a dijele se i prema načinu cijepljenja i sl. Bitno je znati kakve nam trebaju s obzirom na očekivanu rodnost. Jednogodišnje sadnice se lakše primaju, no treba ih čekati i duže od 3 godine da daju rod.
Pročitaj više...
Što nakon tuče u voćnjacima i vinogradima?
Tuča, grad ili krupa najkrupnija je vrsta oborina koja dolazi iz atmosfere, a nastaje kad se pothlađene kapi vode zahvaćene uzlaznim strujama izdižu, te smrznu. Takve smrznute kuglice vode pri velikim brzinama padaju na tlo gdje mogu uzrokovati velike štete, ponajviše u poljoprivredi. Tuča kao najkrupniji i najrazorniji oblika padalina može vrlo brzo uzrokovati totalne štete na svim poljoprivrednim kulturama koje nisu fizički zaštićene.
Pročitaj više...
Koliko vode trebaju voćke?
Većina voćaka izvrsno reagira na natapanje, povećanjem uroda i kvalitete ploda. Procjenjuje se da se primjenom natapanja povećavaju prosječni urodi voća za 30 do 60% u kopnenom dijelu, a u primorskom dijelu Hrvatske čak 2 do 3 puta.
Pročitaj više...
Natapanje u voćnjacima
Natapanje je mjera u poljoprivrednoj proizvodnji kojom se nadomještaju prirodne oborine, ako su one u nedostatku prema potrebama biljaka kako bi se ostvario njihov „puni“ genetski potencijal rodnosti. S druge strane, u slučaju proizvodnje u zatvorenom prostoru, natapanje je jedini način kojim biljke opskrbljujemo s potrebnim količinama vode za nesmetan rast i razvoj.
Pročitaj više...
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018. Izdanje 01.07.2018. Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.