Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Zadnjih 5 pitanja i odgovora

 • 1. 
  Jabuka je nakon mraza 26.04.2016. godine ostala sa smeđecrnim mrljama po kožici ploda. Takvu „bolest“ imaju gotovo sve preostale jabuke. Tijekom vegetacije sam 7 puta obavio prskanje, a vegetacija je bila bujna i lisna masa zdrava. Stabla jabuka su stara 30-ak godina. Jesam li pogriješio tretiranjima i čime tretirati da se navedeno ne ponovi?

  Prema zaprimljenim fotografijama možemo posumnjati na bolest plodova jabuke uzrokovane
  nedostatkom kalcija (tzv. „gorka pjegavost“), a ova je dijagnoza ispravna, ako u unutrašnjosti mesa jabuka postoje smeđe nakupine tkiva koje plodovima daju gorak okus. Ovaj se poremećaj javlja na osjetljivijim sortama (npr. jonagold, mutsu i dr.), ali i na drugim sortama jabuke, naročito u godinama kad je broj plodova po stablu relativno mali (tad su plodovi nešto većeg promjera nego prosječnih sezona). Opisani nedostatak u nasadima jabuka otklanjamo folijarnom primjenom kalcijevih vodo-topivih hraniva (nakon cvatnje koristimo kalcij-nitrat, tijekom ljeta kalcij-oksid, a u završnim tretiranjima krajem srpnja i/ili tijekom kolovoza kalcij-klorid!).
  Veći je broj kalcijevih pripravaka na hrvatskom tržištu, važno ih je primijeniti u večernjim satima, s povećanim utroškom škropiva.

  mr. sc. Milorad ŠUBIĆ

 • 2. 
  Može li se koza hraniti isključivo stočnom hranom?

  Stočna hrana, odnosno krmiva se najčešće dijele na voluminozna (paša, svježe pokošena trava, djetelina, lucerka, sijeno, sjenaža itd.) i krepka (kukuruz u zrnu/klipu, pšenica, ječam, zob, tritikal, suncokretova sačma, sojina sačma, odnosno gotove krmne smjese sastavljene od navedenih žitarica
  i uljarica). Koze su preživači i glavninu njihovog obroka čine voluminozna krmiva. Krepka krmiva
  obvezno moraju biti sastavni dio obroka visoko proizvodnih mliječnih pasmina koza, dok se u ostalih pasmina krepka krmiva daju samo u određenim proizvodnim fazama (pred pripust ako su koze premršave, zatim krajem gravidnosti te početkom laktacije).
  doc. dr. sc. Ivan VNUČEC
 • 3. 
  Imam tri kokoši koje su ostale bez pijetla prije nekoliko mjeseci. Primjetio sam da se jedna kokoš počela ponašati kao pijetao (kruži oko kokoši) i ne nese jaja. Ne znam razlog takvom ponašanju, a htio sam nabaviti još nekoliko kokoši i pijetla, pa me zanima što bi preporučili?

  Ova je pojava kod peradi uistinu doista rijetka, no zabilježeni su čak i slučajevi da pijetao počne nesti jaja. Dvospolnost ili hermafroditizam je moguć u biljnom i životinjskom svijetu. Osim žaba i riba koje mijenjaju spol ovisno o okruženju i potrebama, događaju se i slučajevi hermafroditizma u kojima životinje zadržavaju odlike jednog spola, dok se reprodukcijski pokazuju kao pripadnici drugog spola. U slučaju koji navodi čitatelj došlo je do aktivacije do tada potisnutih gena koji su jednu kokoš stavili u dominantan položaj u odnosu na ostale. Čitatelju preporučam nabavu novih kokoši i pijetla.
  Najbolje je da ih predvečer zatvori u zajednički objekt i najvjerojatnije će ujutro hijerarhija biti ponovno uspostavljena s novim pijetlom.
  prof. dr. sc. Zlatko JANJEČIĆ
 • 4. 
  Inoks spremnik mi je ulovio blagu hrđu po rubu vrha spremnika tokom vrenja crnog vina. Rabio sam Pyrovin za crno vino, omotao sam folijom. Imam više spremnika istog proizvođača sa više vrsta vina, izvrsne su kvalitete i nikada se to nije dogodilo. Jesam li stavio previše sumpora?

  Ako se ne rabi na ispravan način, suhi sumpor (Vinobran, Pyrovin...) može biti agresivan prema svim vrstama čelika, pa tako i inoksu. Česta situacija je da ljudi stavljaju suhi sumpor na plutajući poklopac u inoks bačvicu, te da taj sumpor izgrize poklopac, to se nikako ne smije raditi na tajnačin.
  Osobno u praksi nisam vidio primjere da bi inoks prohrđao zbog sumpornih pripravaka za vino. Inoks kao i svaki drugi materijal može u sebi imati nedostataka, bez obzira o kojem se proizvođaču radilo. Kad će i pod kojim uvjetima doći do propadanja materijala stvar je više faktora kao što su: fizičko
  oštećenje, oksido-redukcijskih procesa između vina - inoks posude - zraka, odnosno plinova koji su standardni dio zraka. Osobno nisam stručnjak za materijale i njihovu kvalitetu, ali na osnovu iskustva znam da sumporni pripravci ne djeluju agresivno na inoks. Ako se radi o nedavno kupljenom inoksu probajte reklamirati proizvod kod prodavača.
  dr. sc. Domagoj STUPIĆ
 • 5. 
  Kako mogu koristiti mineralno gnojivo Yara Mila complex u vrtu za uzgoj povrća (prije sadnje, za vrijeme sadnje, nakon sadnje), je li potrebno otopiti to gnojivo u vodi?

  Gnojiva YaraMila CROPCARE su jednako, kao i YaraMila Complex, granulirana NPK gnojiva s mikroelementima na sulfatnoj osnovi. Primjenjuju se unosom u tlorasipanjem. Granule se nakon unosa brzo tope u vlazi tla, tako da su odmah dostupne biljkama. YaraMila Cropcare primijenjuje se u uzgoju intenzivnih kultura, osobito povrća, voća i drugih usjeva osjetljivih na klor iz kalijeva klorida. Svaka granula ima jednak sastav, tako da sve bitne sastojke dodajemo jednom primjenom. Iskoristivost hraniva od strane biljke gotovo je 100%, pa čak i fosfora na svim tipovima tla, kao što su zaslanjena tla, pri povišenom pH, te na tlima slabo opskrbljenim tim hranivima. Upotrebu prilagodimo zahtjevima kultura. Tako ih možemo primijeniti za osnovnu gnojidbu prije sjetve/sadnje, kao i za prihranu spomenutih kultura. Dakle, može se davati u sve tri varijante (prije, za vrijeme i nakon sadnje), oivisno o kulturi preporuča se od 500 - 700 kg/ha (50-70 kg na 1000 m2) uproizvodnom ciklusu.
  CIPRO d.o.o.
Oslić sa slaninom i kaduljom Slana torta od kestena
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.02.2017. Izdanje 01.02.2017. Izdanje 15.01.2017. Izdanje 20.12.2016. Izdanje 01.12.2016. Izdanje 15.11.2016. Izdanje 01.11.2016. Izdanje 15.10.2016. Izdanje 01.10.2016. Izdanje 15.09.2016. Izdanje 01.09.2016. Izdanje 15.08.2016. Izdanje 20.07.2016. Izdanje 01.07.2016 Izdanje 15.06.2016. Izdanje 01.06.2016. Izdanje 15.05.2016. Izdanje 01.05.2016. Izdanje 15.04.2016. Izdanje 01.04.2016. Izdanje 15.03.2016. Izdanje 01.03.2016.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.