Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Stočarstvo

Imate pitanje koje nam želite postaviti u ovoj kategoriji ? Kliknite ovdje: klik

 • 1. 
  Postoji li sorta soje koja je dobra za hranidbu stoke, bez prethodne termičke obrade i za koju vrste stoke je upotrebljiva? Zanima me je li takva soja dobra za hranidbu odojaka i svinja u tovu, te u kojoj se mjeri miješa s ostalim žitaricama?

  Zbog sadržaja niza antinutritivnih tvari u zrnu soje (tripsin inhibitor, ureaza, saponini, hemaglutinini, oligosaharidi: rafinoza i stahioza, lipoksigenaza i drugi), koje su inače većim dijelom termolabilne, prije uporabe se zrno soje toplinski obrađuje jednim od poznatih načina toplinske obrade krmiva (mikroniziranje, ekstrudiranje, tostiranje). Soja se u obrocima svinja može koristiti samo nakon toplinske obrade, kojom se neutralizira aktivnost enzima ureaze i tripsin-inhibitora. S obzirom na hranjivu vrijednost, punomasna toplinski obrađena soja u obrocima svinja kvalitetno podmiruje bjelančevinaste i energetske potrebe. U obrocima prasadi vrlo je dobro krmivo, a koristi se u količini 10 do 15 %. Institut Zemun Polje ima sortu soje Laura koja je sorta soje bez tripsin inhibitora u zrelom zrnu, te institut GabonaKutató (Szeged Hungary) u svom sortimentu također imaju dvije sorte soje Aires i Bahia koje sadrže niske količine tripsin inhibitora, no za ostale antinutritivne tvari u zrnu nema podataka.

  doc. dr. sc. Ivana KLARIĆ

 • 2. 
  Imam 20-ak ovaca, križanku pramenke, postavlja se dvojba je li bolje davati mljevenu prekrupu ili cjelovita zrna kukuruza jer sam načuo da prekrupa ulazi u nozdrve i da to nije najbolja opcija kod hranidbe?

  Često nailazimo na ovo pitanje kod naših uzgajivača ovaca i razumljiva je njihova dvojba. Međutim, nije najveći problem u tome da mljevena prekrupa ulazi u nozdrve, nego u opasnosti od pojave acidoze („zakiseljenja“) buraga ako ovce odjednom pojedu veću količinu mljevenog kukuruza. Stoga je preporučljivo davati ovcama cjelovito zrno kukuruza. Treba napomenuti da bi janjad mlađa od 50-60 dana trebala ipak dobivati mljeveni (ili još bolje gnječeni) kukuruz pomiješan s ječmom ili zobi uz dodatak proteinskog krmiva (npr. suncokretove ili sojine sačme) i odgovarajuće količine univerzalnog vitaminsko-mineralnog dodatka (Grovit, Kostovit), odnosno premiksa napravljenog specijalno za janjad, npr. CIBO PREMIX JA-3-LI (proizvođač Fanon), Ovisan (proizvođač Sano) i sl.

  doc. dr. sc. Ivan VNUČEC

 • 3. 
  Može li se koza hraniti isključivo stočnom hranom?

  Stočna hrana, odnosno krmiva se najčešće dijele na voluminozna (paša, svježe pokošena trava, djetelina, lucerka, sijeno, sjenaža itd.) i krepka (kukuruz u zrnu/klipu, pšenica, ječam, zob, tritikal, suncokretova sačma, sojina sačma, odnosno gotove krmne smjese sastavljene od navedenih žitarica
  i uljarica). Koze su preživači i glavninu njihovog obroka čine voluminozna krmiva. Krepka krmiva
  obvezno moraju biti sastavni dio obroka visoko proizvodnih mliječnih pasmina koza, dok se u ostalih pasmina krepka krmiva daju samo u određenim proizvodnim fazama (pred pripust ako su koze premršave, zatim krajem gravidnosti te početkom laktacije).
  doc. dr. sc. Ivan VNUČEC
 • 4. 
  Kako se pravilno upotrebljava električni omamljivač za svinje i gdje ga nabaviti?

  Prema Pravilniku o zaštititi životinja u vrijeme usmrćivanja (NN 83/2011.) životinje koje se uzgajaju ili drže radi proizvodnje hrane, prije usmrćivanja moraju se podvrgnuti postupku omamljivanja. Omamljivanje predstavlja namjerno izazvani proces koji dovodi do gubitka svijesti i osjetljivosti bez boli, uključujući svaki proces koji dovodi do trenutačne smrti životinje. Za omamljivanje svinja u klaonicama često se koristi električno omamljivanje uz pomoć električnog uređaja koji se sastoji od transformatora, priključnih kablova i kliješta za omamljivanje. Električna metoda omamljivanja dovodi do općeg epileptičnog stanja kod životinje. Smatra se da bi omamljivanje bilo uspješno da struja pri omamljivanju mora imati jakost najmanje 1,25 ampera uz voltažu od 240 pa sve do 700 V. Veći napon je obično sigurniji, iako kod prevelikih vrijednosti napona može doći do negativnog utjecaja na kakvoću mesa. Uglavnom se koriste dvije metode električnog omamljivanja, a ovise o lokaciji postavljanja kliješta. Kod prve metode (eng. head only) kliješta se postavljanju samo na glavu iza očiju i ispred ušiju, pri čemu se zatvara strujni krug i struja prolazi kroz područje mozga pri čemu životinja gubi svijest, a za potpuno omamljivanje dovoljan je kontakt u trajanju 1-2 sekunde. U drugoj metodi (eng. head to body) elektrode električnog omamljivača postavljaju se, jedna u području glave, a druga u području leđa postrano pri čemu dolazi do zatajenja srca. Osnovna razlika je u tome što je kod omamljivanja samo u području glave potrebno provesti brzo iskrvarenje, unutar 15-20 sekundi od omamljivanja kako se životinja ne bi vratila u svjesno stanje, dok kod omamljivanja pri čemu dolazi do zatajenja srca iskrvarenje treba provesti unutar 60 sekundi. Znakovi učinkovitog omamljivanja su: pad životinje, zaustavljanje ritmičkog disanja, grčenje nogu, glava je ispružena unatrag, a očne jabučice fiksirane što traje 10-20 sekundi, zatim životinja počinje udarati nogama i postepeno se opušta. Osim ručnog omamljivanja koje provodi čovjek, u velikim klaonicama sve se više primjenjuje automatsko električno omamljivanje svinja. Opremu za omamljivanje svinja u prodaji imaju specijalizirane trgovine koje prodaju opremu za klaonice i mesnu industriju, a na tržištu nalazimo opremu različitih proizvođača. Jedan od najpoznatijih proizvođača uređaja za električno omamljivanje svinja je Karl Schermer GmbH iz Njemačke. Možete se javiti tvrtki tvrtki Europak na 01/6594 720 koja u ponudi ima takve uređaje ili Mirko-Holeš na 031/605 370.

  prof. dr. sc. Zoran LUKOVIĆ

 • 5. 
  Zanima me kolika je cijena magarećeg mlijeka svježeg i zamrznutog? Smijem li prodavati mlijeko, ako nisam prijavio obrt?

  Cijena magarećeg mlijeka se kreće od 200 do 400 kn za 1 litru (kako tko može postići, ovisi o području gdje se prodaje i kupovnoj moći građana koji kupuju). Najčešća cijena danas na području Zagreba i okolice je 300 kn. Najpoznatija uzgajateljska obitelj magaraca koja ima više od 40 magarica – obitelj Antunović s poluotoka Pelješca prodaje litru po 200 kn. Koliko je poznato i svježe i zamrznuto se prodaje po istoj cijeni. Sirovo mlijeko (sve vrste mlijeka, pa tako i magareće) smije prodavati OPG ili PG koje ima vlastite magarce (i ako ima registriranu farmu pri Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji) i to na nekoliko načina: na kućnom pragu , dostavom kupcima u krugu 50 km od farme, na mljekomatu (nije izvedivo za magareće mlijeko). Ako se mlijeko prodaje zamrznuto, tada je potrebno voditi evidencije o održavanju hladnog lanca. Ako OPG ili PG želi prodavati mlijeko dućanima, ugostiteljskim objektima i sl., tada se mlijeko mora pasterizirati i mora se tražiti odobrenje objekta (ili odobrenje pod posebnim uvjetima) od strane Uprave za veterinarstvo uz zadovoljavanje određenih minimalno tehničke uvjeta za pasterizaciju, punjenje, čuvanje i označavanja mlijeka. Ako netko nema svoje mlijeko, a želi kupovati mlijeko od proizvođača (farmera) i prodavati ga, tada mora imati otvoren obrt ili neki drugi oblik poduzeća registriranog za trgovinu i zadovoljavati određene minimalno tehničke uvjete transporta, čuvanja, pakiranja i označavanja mlijeka, te ne smije prodavati sirovo mlijeko već samo prethodno pasterizirano mlijeko iz odobrenog objekta (ili odobrenog pod posebnim uvjetima).

  Anđelka PEJAKOVIĆ, dipl.ing.agr.

<< 1 2 3 4 5 6 7 >>
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.04.2018. Izdanje 01.04.2018. Izdanje 15.03.2018. Izdanje 01.03.2018. Izdanje 15.02.2018. Izdanje 01.02.2018. Izdanje 15.01.2018. Izdanje 20.12.2017. Izdanje 01.12.2017. Izdanje 15.11.2017. Izdanje 15.04.2017 Izdanje 01.04.2017 Izdanje 15.03.2017. Izdanje 01.03.2017 Izdanje 15.02.2017. Izdanje 01.02.2017. Izdanje 15.01.2017. Izdanje 20.12.2016. Izdanje 01.12.2016. Izdanje 15.11.2016. Izdanje 01.11.2016. Izdanje 15.10.2016.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.