Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Ratarstvo

Imate pitanje koje nam želite postaviti u ovoj kategoriji ? Kliknite ovdje: klik

 • 1. 
  Planiram kalcifikaciju tla obaviti Holcimovim Agrocal-om Terra plus. Mogu li raspodijeliti Agrocal, odmah ga zaorati, pa po tom mjestu posijati ječam i tritikal? Na toj parceli je sada kukuruz. Na drugoj parceli ću orati zimsku brazdu, pa me zanima mogu li ga raspodijeliti isto kad i na prvoj, pa nakon mjesec dana zaorati ili je bolje raspodijeliti i odmah zaorati?

  Da, Holcim Agrocal Terra plus možete raspodijeliti i zaorati neposredno pred sjetvu ječma, tritikala. On neće imati štetan utjecaj na zasijanu kulturu. Što se tiče raspodjeljivanja na drugoj parceli, možete ga obaviti kad i na prvoj i pričekati da ga zaorete. U slučaju kiša on će se polako otapati, ali mjesec dana nije dugi rok. Ako imate mogućnost ga odmah zaorati, možete, jer ga je uvijek bolje pomiješati s dubljim slojevima tla jer će se biljka tamo ukorjenjivati, ali ne gubite previše ako tu mjeru ne učinite odmah.

  Damir ŽIBRIN – HOLCIM

 • 2. 
  Planiram proizvoditi hladno prešano ulje iz uljane repice. I zanima me je li ono kao takvo (hladno prešano) dobro za ljudsku upotrebu, i što mi je sve potrebno da bi se moglo staviti na tržište, (dozvola, analiza, etiketa...)? Repičinu pogaču planiram koristiti na vlastitoj farmi za tov junadi. Na što bi se kod tog trebala obratiti pozornost?

  Prema Pravilniku o jestivim uljima i mastima (NN 41/12.), ulja se na hrvatskom tržištu svrstavaju u jednu od 3 kategorije, rafinirana ulja, hladno prešana ulja ili nerafinirana ulja. Uljana repica je zbog visokog udjela ulja u sjemenu, pogodna za proizvodnju ulja prešanjem, pa tako i za proizvodnju hladno prešanog repičinog ulja. Takvo ulje može se nalaziti i već se nalazi na hrvatskome tržištu. Repičino ulje nutritivno je vrlo vrijedan proizvod, prvenstveno zbog izrazito povoljnog sastava masnih kiselina, tj. idealnog omjera omega- 6 i omega-3 masnih kiselina, ali i zbog prisutnosti drugih spojeva koji povoljno utječu na zdravlje ljudi, prvenstveno u prevenciji krvožilnih bolesti. No, prilikom proizvodnje hladno prešanoga ulja bitno je posebnu pozornost posvetiti kvaliteti sjemena iz kojeg se ulje proizvodi. Takva ulja ne prolaze dodatne postupke kojima bi se uklonili nepoželjni sastojci koji mogu prijeći iz sjemena u ulje ili pak nastaju u postupku proizvodnje ulja. Rezultati istraživanja provedenih u Laboratoriju za tehnologiju ulja i masti Prehrambeno- biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pokazali su kako se repičino ulje može proizvoditi i nekim drugim postupcima proizvodnje koji dodatno povećavaju nutritivnu vrijednost samog ulja. Glavni zakonski akt koji se odnosi na hranu u Republici Hrvatskoj je Zakon o hrani (NN 81/13.). Zakon propisuje upravne mjere i prekršajne odredbe za provedbu raznih uredbi Europske agencije za sigurnost hrane, Europskog parlamenta i Vijeća, Komisije i dr. Osim toga, sva ulja koja se stavljaju na tržište moraju zadovoljiti sve parametre kvalitete i autentičnosti propisane važećim Pravilnikom o jestivim uljima i mastima (NN 41/12.). Označavanje proizvoda potrebno je uskladiti s Uredbom (EU) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća o informiranju potrošača o hrani. Kruti ostatak nakon proizvodnje ulja, tj. pogača, najčešće se koristi za hranidbu stoke. Vrlo je bitno optimirati proces proizvodnje ulja kako bi proizvedena pogača bila prikladna za hranidbu stoke, a sirovu pogaču uljane repice potrebno je odmah po proizvodnji ulja tostirati, kako bi se inaktivirali prirodno prisutni enzimi koji mogu značajno smanjiti nutritivnu vrijednost pogače.

  doc.dr.sc. Klara KRALJIĆ

 • 3. 
  Zanimaju me trave koje povećavaju kiselost tla koje bi tada bilo pogodnije za sadnju borovnice, i u kojem omjeru ih posijati na površini od 4 ha?

  Koliko je poznato za naše uvjete nema trava koje zakiseljuju tlo, a ono što je istina da se trave mogu sijati na kisela tla jer je većina travnih vrsta tolerantna na kiselost tla (ako pH nije ekstremno nizak). Za borovnice, kupine i ostale kulture koje trebaju kiselo tlo obično se navozi šumsko tlo koje je kiselo, ili kiseli treset. Možete malčirati kiselim sadržajem (borove iglice, kiseli treset ili piljevina crnogorice), ili nekim od sredstava za zakiseljavanje tla, npr. Biopon koji možete nabaviti u svim opskrbljenijim poljoljekarnama i vrtnim centrima.

  prof.dr.sc. Josip LETO

 • 4. 
  Zanima me koji su optimalni troškovi obrade tla za uzgoj kukuruza, od same jesenske pripreme (oranja) do predsjetvene pripreme (bacanje gnojiva, predsjetvena priprema, sjetva, zaštita, kultiviranje i na kraju berba), te od ukupnih troškova, koji je postotak zadovoljavajući da bi se proizvodnja mogla nazvati isplativom?

  Troškovi obrade zemljišta u ratarskoj proizvodnji, pa tako i u proizvodnji kukuruza, različiti su kod svakog proizvođača, ali i svakoj proizvodnoj godini. Stupanj opremljenosti poljoprivrednog gospodarstva poljoprivrednom mehanizacijom i opremom, odnosno dotrajalost poljoprivredne mehanizacije i opreme, te njeno održavanje također imaju utjecaj na udjel troškova obrade u ukupnim troškovima proizvodnje kukuruza. Ovaj udio troškova ovisi o nekoliko čimbenika. Vremenske prilike razlikuju se u svakoj vegetacijskoj sezoni. Također, utjecaj na trošak obrade ima i pretkultura za kukuruz, jer način obrade tla ovisi o pretkulturi. Stanje vlage tla, kao i zbijenost tla utječu na potrošnju goriva prilikom obrade. Ako je oranica na kojoj se planira sjetva kukuruza tijekom zime nepokrivena biljnim pokrovom, poljoprivredni proizvođači bi trebali zatvoriti zimsku brazdu. Neki proizvođači ovu mjeru ne provode. Također, neki poljoprivredni proizvođači ne provode međurednu kultivaciju. Barem jedna međuredna kultivacija uz prihranu trebala bi biti uobičajena mjera njege pri proizvodnji kukuruza. Način žetve je također različit (kod tržišnih proizvođača kukuruza uobičajena je žetva kukuruza u zrnu, ali još uvijek nemali broj poljoprivrednika bere kukuruz u klipu). Nije isti udio troškova kod visoke i niske razine agrotehnike (različita je gnojidba, različita su primijenjena sredstava za zaštitu bilja, različita je cijena sjemena odabranog hibrida kukuruza za proizvodnju). U konačnici, iz godine u godinu, cijena merkantilnog kukuruza varira. Savjetodavna služba, Podružnica Međimurske županije punih 10 godina u nizu provodi sortne pokuse u kojima su zastupljeni deseci hibrida kukuruza različitih vegetacijskih skupina i različitih proizvodnih značajki. Prosjek troškova mehanizacije na tom pokusu iznosi 24 % (ne plaćaju se troškovi unajmljenog kombajna niti prijevoz iz usluge) uz svu potrebnu vlastitu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, te vlastiti prijevoz uroda. Ostali prosječni troškovi iznosili su: sjeme – 12 %, gnojivo – 42 %, sredstva za zaštitu bilja – 9 % i ostalo – 13 %. Pri izračunu su korištene tvorničke cijene repromaterijala bez PDV-a. Agrotehnika proizvodnje tijekom svih godina provođenja pokusa je prilagođena plodnosti tla, uz poštivanje održavanja stanja plodnosti proizvodne parcele (vraćanje iznesenih hraniva prinosom, kroz gnojidbu). U istom razdoblju cijena vlažnog zrna kukuruza varirala je u širokom rasponu od 0,37 kn/kg (u 2008. godini) do 1,47 kn/ kg (u 2012. godini). Podaci se odnose na cijene u Međimurskoj županiji. Izvor podataka je kolegica Suzana Pajić, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica za ratarstvo u Savjetodavnoj službi, koja provodi navedeni pokus.

  mr.sc. Tatjana MEĐIMUREC


 • 5. 
  Uzgajam povrće bez upotrebe pesticida. Na koji način mogu sačuvati luk i krumpir nakon vađenja da ne proklijaju? Postoji li ekološki prihvatljiv pripravak za tretiranje tih kultura?

  Manje količine dušika, racionalna opskrbljenost vodom i pravovremena berba osiguravaju bolju otpornost na proklijavanje tijekom čuvanja. Vađenjem kad je 20 do 50 % stabljika poleglo dolazi do manjeg i sporijeg proklijavanja lukovice. Poželjno je suho i toplo vrijeme tijekom vađenja lukovice. Po potrebi lukovice se nakon vađenja dosušuju na suncu. Prilikom čišćenja potrebno je ostaviti vrat lukovice dužine oko 2 cm. Optimalni uvjeti čuvanja su temperatura 0 °C i relativna vlažnost 65 do 70 %. Najbolje se čuvaju suhi i neoštećeni gomolji pri temperaturi 4 do 5 °C i 90 do 95 % relativne vlage zraka. Ako imamo ozlijeđenih gomolja, prvih 15 do 20 dana temperatura čuvanja bi trebala biti 10 do 14 °C kako bi rane zacijelile, a nakon toga se temperatura postupno snižava. Mladi krumpir ne bi trebalo čuvati na temperaturama nižima od 10 °C. Od ekološki prihvatljivih pripravaka, za sprječavanje klijanja luka nema registriranih pripravaka. Za sprječavanje klijanja krumpira može se primijeniti vodikov peroksid u vidu fine magle neposredno nakon sušenja i unošenja u skladište s ponavljanjem svakih 5 tjedana. Mogu se upotrijebiti i esencijalna ulja majčine dušice i mente, također u vidu magle. Ulje mente se primjenjuje na početku skladištenja u količini 100 ml/t krumpira. SlIjedeće aplikacije se provode u razmacima od mjesec dana, u količini 30 ml/t. Kemijsko sredstvo koje se može primijeniti za obje kulture je Fazor SG. To je regulator rasta na bazi maleinskog hidrazida za primjenu na otvorenom prostoru za sprječavanje klijanja skladištenja. Primjenjuje se za luk kozjak, luk i češnjak u količini 4,0 kg/ha uz utrošak vode 300 do 600 l/ha (otprilike 2 tjedna prije berbe). Za krumpir se primjenjuje u količini 5 kg/ha uz utrošak vode 300 do 600 l/ha, u vrijeme kada su gomolji krumpira veličine najmanje 25 mm, što je otprilike 2 tjedna nakon cvatnje neposredno prije odumiranja cime. Karenca je 14 dana za luk i češnjak, a 21 dan za krumpir. Dozvoljeno je jedno tretiranje u sezoni za luk i češnjak, te dva tretiranja za krumpir.

  doc.dr.sc. Božidar BENKO


<< 1 2 3 4 5 >>
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018. Izdanje 15.05.2018. Izdanje 01.05.2018. Izdanje 15.04.2018. Izdanje 01.04.2018. Izdanje 15.03.2018. Izdanje 01.03.2018. Izdanje 15.02.2018. Izdanje 01.02.2018. Izdanje 15.01.2018. Izdanje 20.12.2017. Izdanje 01.12.2017. Izdanje 15.11.2017. Izdanje 15.04.2017 Izdanje 01.04.2017 Izdanje 15.03.2017. Izdanje 01.03.2017 Izdanje 15.02.2017. Izdanje 01.02.2017. Izdanje 15.01.2017. Izdanje 20.12.2016.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.