Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Zaštita bilja

Imate pitanje koje nam želite postaviti u ovoj kategoriji ? Kliknite ovdje: klik

 • 1. 
  Imam nekoliko sadnica goji bobica, svake godine mi sve više plod napadaju male crne bube, javljaju se u skupinama oko plodova. Druga vrsta koja napada je buba zvana smrdljivi Martin. Kojim sredstvom bi bilo poželjno tretirati?

  Na tržištu postoji pripravak Boundary koji je registriran kao organsko gnojivo, no ima insekticidno djelovanje, te će vam sigurno pomoći oko vašeg problema.
  Djeluje kontaktno na sve štetnike i koristi se u koncentraciji od 0,3%.

  Martina BORIĆ, dipl. ing. ag

 • 2. 
  Imam manji nasad paulovnije, sječene u travnju, sada su visoke oko 1m. Razmak je 4 x 4m i sada je sve puno korova (sirak). Trenutno je sve pokošeno, ali ja bih rado kemijski tretirala 0,5 m same redove, jer ostalo se lako malčira. Možete li mi preporučiti čime, obzirom da na parceli imam i pčelinjak?

  U vašem slučaju možete koristiti jedino totalni herbicid tipa Hercules, s time da se tretira korov kad nema vjetra, špricom sa zvonom. Posebno treba biti pažljiv da sredstvo ne dođe do lisne mase paulovnije, jer u tom slučaju može stradati, budući je jako osjetljiva na totalne herbicide. Predlažem da tretiranje obavljaju dvije osobe, druga neka drži najlon za zaštitu listova paulovnije. Postoji primjer gdje je jedan uzgajivač koristio također totalne herbicide, ali odmah nakon čepovanja 1. travnja, s time da je batrljke zaštitio bocama da ne povuku herbicid.

  doc.dr.sc. Damir DRVODELIĆ

 • 3. 
  Htjela bih naručiti predatorsku nematodu Phasmarhabditis hermaphrodita. Gdje bih je mogla nabaviti i za što se sve ona može koristiti?

  Parazitsku nematodu Phasmarhabditis hermaphrodita u našoj su zemlji koristili znanstvenici Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Zavoda za poljoprivrednu zoologiju, kada su tijekom 2010. godine provodili projekt Vijeća za istraživanje u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede pod nazivom „Suzbijanje puževa u povrću pomoću parazitskih nematoda“ (voditelj projekta je bila dr.sc. Dinka Grubišić). Komercijalne biološke pripravke na osnovi parazitske nematode Phasmarhabditis hermaphrodita proizvodi belgijska tvrtka „Biobest“ (www.biobest.be; info@biobest.be), a nije mi poznato da su isti pripravci dopušteni, te se nalaze u distribuciji u našoj zemlji. U jednom od prethodnih brojeva „Gospodarskog lista“, dr.sc. Dinka Grubišić je pisala o rezultatima i mogućnostima primjene parazitskih nematoda u suzbijanju puževa. Moguće dodatne informacije možete dobiti na Agronomskom fakultetu Zagreb (izvanredni profesor dr.sc. Dinka Grubišić, tel 01/2393-967, mail djelinic@agr.hr).

  mr.sc. Milorad ŠUBIĆ

 • 4. 
  Bavimo se uzgojem crnogorice, ali imamo problema s travom. Zanima nas kojim herbicidom prskati u prvoj godini nakon sadnje smreke, a da ne šteti sadnicama?

  Kad pišete da imate problema s travom, pretpostavljam da mislite s korovima općenito. Znači s uskolisnim (travama) i širokolisnim (dvosupnicama). Što se tiče korovnih trava (ljulj, koštan, muhar, pirika, sirak, troskot i dr.) s njima ćete izaći lako na kraj. Na sve navedene i mnoge druge, odlično djeluje čitav niz pripravaka kao što su – Fusilade super, Agil 100, Leopard 5, Puma extra, Pantera, Foxus ultra, Select exctra i dr. u vrijeme kad korovne vrste razviju 3-5 listova. Sadnicama smreke u propisanoj dozaciji ne štete pa tretiranje možete obaviti u bilo koje vrijeme tijekom vegetacije. Važno je da škropivo dođe u dodir s listovima korova. Malo je teže sa širokolisnim višegodišnjim korovima. Naprijed navedeni herbicidi na njih uopće ne djeluju. Nakon što uspješno unište trave, oslobode prostor širokolisnim vrstama koje onda još više štete sadnicama smreke. Njih uspješno možete suzbiti jednim od brojnih pripravaka na osnovi glifosata. Navest ćemo samo nekoliko – Cidokor, Gliphogan 480 SL, Herkules super, Dominator, Herbocid, Oxalis i dr. Primjenjuju se u količini 2-3 l/ha u proljeće odnosno 4 l/ha koncem ljeta kad dozrije vršni pup smreke. Više dozacije mogu djelovati depresivno. Sigurniji učinci postižu se tretiranjem međuredno pod list smreke prije nego što korovi nadvise sadnice. Ne djeluju rezidualno pa će nakon određenog vremena korovi ponovno zakoroviti nasad. U tom slučaju tretman je moguće ponoviti. Istim herbicidima ali u višim dozacijama, dobro je “očistiti” površinu od korova u godini prije sadnje smreke. Ovo pogotovo ako je njiva zakorovljena višegodišnjim korovima (slak, osjak, pirika, sirak, troskot, maslačak, štavelj i dr.).
 • 5. 
  Imam nekoliko stabala smokava. Nagle promjene zimskih temperatura ostavljaju posljedice. Kora na dijelu stabla, a i krošnje s jugozapadne strane ispuca, tako da nastupaju posljedice – sušenje grana ili cjelokupnog stabla. Premazivao sam vapnom, ali kiša brzo ispire vapno. Kada se stabla premazuju, kakvim vapnom i što dodati?

  Premazivanje debla i debljih grana smokava vapnom obavlja se zimi, najbolje početkom godine. Smjesa vapna i vode mora biti gusta tako da se jedino može nanositi četkom. Najbolje je upotrijebiti domaće gašeno vapno koje još možete nabaviti u vašoj okolici. Takav premaz će sigurno duže
  ostati na stablu i stoga biti efikasniji nego premaz pripravljen od industrijskog vapna, neovisno koliko ste ovog prije umiješali u vodu.
<< 1 2 3 4 5 6 7 -1 >>
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 01.04.2017 Izdanje 15.03.2017. Izdanje 01.03.2017 Izdanje 15.02.2017. Izdanje 01.02.2017. Izdanje 15.01.2017. Izdanje 20.12.2016. Izdanje 01.12.2016. Izdanje 15.11.2016. Izdanje 01.11.2016. Izdanje 15.10.2016. Izdanje 01.10.2016. Izdanje 15.09.2016. Izdanje 01.09.2016. Izdanje 15.08.2016. Izdanje 20.07.2016. Izdanje 01.07.2016 Izdanje 15.06.2016. Izdanje 01.06.2016. Izdanje 15.05.2016. Izdanje 01.05.2016. Izdanje 15.04.2016.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.