Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Zaštita bilja

Imate pitanje koje nam želite postaviti u ovoj kategoriji ? Kliknite ovdje: klik

 • 1. 
  Prinos trešanja mi je 80 % manji nego prošle godine, a pojavio se štetnik čiju vam fotografiju proslijeđujem, te me zanima kojim ga se sredstvom i kad može suzbiti? Trešnja inače raste među orasima i lješnjacima, stara je oko 10 godina i nikad nije bilo nikakvih problema s njom

  Štetnik na zaprimljenoj slici napadnute trešnje je dudovac (Hyphantria cunea). Američkog je podrijetla koji je u Hrvatskoj prvi puta pronađen na lokalitetima uz Mađarsku granicu još 1950-ih godina. Od tada se proširio na cijelo kontinentalno područje između rijeka Drave i Save. Dudovcu pogoduje vrlo visoka vlažnost zraka. Štetnik se hrani lišćem duda (po čemu je dobio ime), ali napada i brojne druge vrste voćaka (uključivo orah), šumsko i ukrasno drveće, vinovu lozu. Ponekad napada plodove voća, praveći plitke površinske grizotine. Leptir dudovca je bijele boje, raspona krila 25-30 mm, a pojedini primjerci mogu na krilima imati crne točkice. Gusjenice su isprva žućkasto-zelenkaste boje i tijela pokrivena dlačicama. Ubrzo se na leđnoj strani formira 12 bradavica s obje strane iz kojih rastu duge bijele dlake. Gusjenice su vrlo živahne i narastu do 35 mm. Gusjenice žive zajednički, mogu požderati čitavu plojku lista, pa ostaju samo najdeblje žile. Lišće kojim se hrane zapredaju gustom pređom u zapredak unutar kojeg se nalaze. Takav zapredak prvo zahvaća samo pojedino lišće, zatim pojedine grančice, a kasnije i čitave grane. Kad skupina gusjenica poždere lišće na jednoj grani prelazi na drugu. Štete od gusjenica naglo rastu, pa su krajem svibnja ili početkom lipnja jasno uočljive. Dudovac ima dvije generacije: proljetnu (kraj travnja, svibanj) i ljetnu (kolovoz i/ili početak rujna). U iznimno toplim godinama dudovac može razviti i treću generaciju. Vrlo je učinkovito mehaničko suzbijanje dudovca skidanjem i uništavanjem malih zapredaka punih gusjenica. No, ako se na stablu nalazi više zapredaka može se poduzeti usmjereno suzbijanje: tada je važno opaziti početni napad jer su male, tek izlegle, gusjenice vrlo osjetljive na insekticide (npr. prema iskustvu autora i manja doza insekticida Calypso SC 0,2 lit./ ha bila je vrlo djelotvorna nakon cvatnje u nasadima jabuka). Pretplatnik je gusjenice dudovca primijetio na trešnjama, a osim insekticida Calypso SC (karenca za trešnju 14 dana) moguće bi na male gusjenice bio djelotvoran Mospilan SP (registriran protiv trešnjine muhe i nekih svrdlaša)(karenca za trešnju 14 dana) i/ili biljni insekticid NeemAzal TS (0,2-0,3 %) (biljni insekticid je prikladan za ekološku proizvodnju, u koštičavom voću registriran za suzbijanje nekih gusjenica i drugih nametnika).

  mr. sc. Milorad ŠUBIĆ

 • 2. 
  Oko 8. mjeseca, na do tada zelenim listovima oleandera, pojavilo se na desetke žutih točkica na listovima i naličju listova, pogotovo gdje se nalaze smeđe i bijele izbočine koje se na stisak mogu i ukloniti s listova. Je li to neki štetnik i kako se može suzbiti?

  Oleandar je napadnut štitastim ušima. To su sitni kukci (2-5 mm) čije je tijelo pokriveno voštanim izlučinama ili štitićem različite građe (većinom od voska, svlakova i različitim izlučinama). Usni ustroj im je građen za sisanje biljnih sokova. Većina vrsta izlučuje slatkastu, ljepljivu izlučinu (mednu rosu). Na njih se naseljavaju gljive čađavice, pa zaražena biljka dobije tamni izgled. Slabo su pokretni štetnici, pa uglavnom napadaju višegodišnje biljne vrste. Suzbijaju se različitim metodama, ali najvažnije su primjenom sredstva za zaštitu bilja. Tijekom vegetacije mogu se prskati kombinacijom pročišćenog mineralnog ulja (npr. Svijetlo mineralno ulje ili Bijelo ulje EC) (0,3-0,5 %) i jednog od djelotvornih (registriranih) insekticida, npr. na osnovi acetamiprida (Mospilan SP) (0,04 %) ili piriproksifena (Pyxal EC) (0,04 %). Svi navedeni pripravci registrirani su također za amatersku primjenu, pa se mogu kupiti i bez odgovarajuće iskaznice. Navedenom kombinacijom (mješavinom) pripravaka je potrebno provesti nekoliko aplikacija s razmakom 14-20 dana.

  mr. sc. Milorad ŠUBIĆ

 • 3. 
  Što se događa s lišćem (žućenje, krupnije i sitnije nekroze, prijevremeno otpadanje) i deblom starijih stabala trešanja i šljiva koje luče smolu? Stabla su stara oko 30-ak godina.

  Simptomi na lišću trešnje potječu od gljivičnih bolesti uzročnika kozičavosti (Blumeriella jappii) i šupljikavosti (Stigmina carpophylla), dok na šljivama može biti samo simptoma šupljikavosti, hrđe i/ ili plamenjače. Naime, od početka svibnja do sredine srpnja na svim mjernim mjestima središnjeg dijela naše zemlje zabilježeno je iznadprosječno kišovito i toplo vremensko razdoblje. U takvim uvjetima bilježimo epidemiju različitih skupina uzročnika biljnih bolesti: npr. plamenjača (npr. vinova loza, luk, krastavci, rajčica, krumpir); hrđa (npr. češnjak, pšenica); pjegavosti i prijevremena sušenja lišća (npr. celer, mrkva, koštičavo voće – šupljikavost, kozičavost), krastavosti (jabuka, kruška), pepelnica (vinova loza, jabuka) itd. Kod koštičavog voća tijekom vlažnog (kišovitog) dijela travnja i svibnja potrebno je provoditi mjere suzbijanja paleži cvjetova i rodnih grana (Monilinia), šupljikavosti lišća (Stigmina), kozičavosti lišća trešnje i višnje (Blumeriella), te hrđe i plamenjače lišća šljive (Tranzscelia, Polystigma). Moguće je u tu svrhu koristiti kombinirane fungicide koji dobro suzbijaju sve navedene bolesti: npr. Nativo WG, Signum DF, Luna Experience SC. Tretiranja započeti krajem cvatnje, te provesti barem 1-2 aplikacije mjesečno, vodeći računa o početkom dozrijevanja plodova i propisanoj karenci (navedeni pripravci u koštičavom voću imaju kraće karence). Pojačano lučenje smole na deblu vjerojatno ukazuje na oštećenja koja su na žilnom staničju starija voćna stabala pretrpjela u noći 28.2./1.3. 2018., kad se temperatura spuštala do najnižih vrijednosti -22C. Jače su stradale voćne vrste i sorte koje imaju tamniju boju kore debla (npr. tijekom iznadprosječno toplog siječnja 2018. pri dnevnim temperaturama +15oC započelo je usred zime kolanje biljnih sokova). Da bi se ubuduće spriječile ili umanjile takve negativne posljedice preporučuje se krajem zime obaviti bijeljenje vapnom debla voćaka (vapno + kuhinjska sol + sumporni fungicid + voda).

  mr. sc. Milorad ŠUBIĆ

 • 4. 
  Živim na području Šibenika i u vrtu se tijekom svibnja pojavila poveća smećkasta kukuljica koja progriza korijenje biljaka ispod tla. Što bi to moglo biti i kako je suzbiti?

  Fotografija na kojoj je vidljiva kukuljica (pupa) – jedan od stadija razvoja kukaca, i to Pupa obtecta ili pokrivena kukuljica (prisutna je kod leptira i nekih dvokrilaca). Prema opisu šteta i prema poslanoj fotografiji kukuljice moguće štete u povrtnjaku potječu od gusjenica sovica pozemljuša. Sovice su noćni leptiri. Gusjenice tih vrsta zovemo pozemljuše ili podgrizajuće sovice jer se preko dana zadržavaju plitko u tlu, a tijekom sumraka počinju oštećivati biljke sasvim uz površinu ili nešto iznad nje. Gusjenice su sive boje, glatka tijela, te se prilikom dodira smotaju u kolut. Usjevna sovica (Agrotis segetum) prezimi u zemljištu kao odrasla gusjenica koja se na početku proljeća kukulji. Napad prve generacije registriramo krajem svibnja ili tijekom lipnja. Razvija dvije generacije godišnje. Proljetna sovica (Euxoa temera) prezimi kao mala gusjenica, pa se prva od sovica pozemljuša u proljeće počinje hraniti. Najveće su štete tijekom travnja, a ima samo jednu generaciju godišnje. Već prema vrsti povrća smatra se da 0,5-2 gusjenice sovica pozemljuša po kvadratnom metru nanose takve ekonomske štete da je potrebno provoditi njihovo suzbijanje. Gusjenica ili ličinke sovica pozemljuša su relativno otporne na većinu insekticida, naročito kad prerastu duljinu 25 mm. Kad se utvrdi napad gusjenica na već iznikle ili posađene usjeve rasipaju se granule insekticida pred večer oko biljaka (bez njihove inkorporacije). Bolje je tada rasipati zatrovane mamce oko napadnutih biljaka: mamci se prave od mekinja (10 kg), šećera (0,5 kg) i jednog od insekticida (npr. Dursban EC ili Nufos EC u količini 0,3 lit.) (Maceljski i sur., 2004). U našoj zemlji samo kemijsko granulirano sredstvo Force 1,5-G (7-10 kg/ ha) ima dopuštenje za suzbijanje štetnika tla u usjevima povrća (paprika, rajčica, brokula, kelj pupčar, kupus, kelj, cvjetača, kineski kupus, koraba, mrkva, peršin, pastrnjak, cikla, špinat, salata, grah, grašak, lubenica, dinja, krastavac, tikvice, luk, češnjak). Karenca je ograničena vremenom primjene ako se sredstvo koristi u vrijeme sjetve pomoću depozitora za granulirane insekticide.

  mr. sc. Milorad ŠUBIĆ

 • 5. 
  Goji koji cvate u 5. mjesecu na području Kaštelira ima lišće presvučeno bijelom presvlakom. Cvjetovi mu ne otpadnu odmah, ali opadnu tako da se ne stignu niti zametnuti plodovi. Što bi mogao biti uzrok?

  Među češće opisanim bolestima nadzemnih organa goji biljaka ističemo antraknozu ( Colletotrichum spp.), pjegavost ( Alternaria spp.) i pepelnicu ( Leveillula). Prema opisanim simptomima može se posumnjati na pojavu pepelnice na goji biljkama (Leveillula taurica), poglavito stoga jer zadnjih sezona bilježimo vrlo povoljne uvjete za razvoj biljnih bolesti iz skupina pepelnica. Za suzbijanje uzročnika bolesti na goji biljkama u našoj zemlji nema registriranih kemijskih sredstva za zaštitu bilja, ali možemo preporučiti pripravke koji se prakticiraju za suzbijanje pepelnica u ekološkom uzgoju: npr. Myco- Sin (0,5 %) (sumporasto-kisela glinica i biljni ekstrakti) + sumporni fungicid (SC formulacija) (0,2 %) (npr. Brimflo SC i sl.). Moguće je koristiti i Armicarb (0,3 %) (kalij-bikarbonat) + sumorni fungicid (SC formulacija) (0,2 %).

  mr. sc. Milorad ŠUBIĆ

<< 1 2 3 4 5 6 7 -1 >>
Jaja na poriluku
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018. Izdanje 01.07.2018. Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018. Izdanje 15.05.2018. Izdanje 01.05.2018. Izdanje 15.04.2018. Izdanje 01.04.2018. Izdanje 15.03.2018. Izdanje 01.03.2018. Izdanje 15.02.2018. Izdanje 01.02.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.