Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Vrt

Imate pitanje koje nam želite postaviti u ovoj kategoriji ? Kliknite ovdje: klik

 • 1. 
  Imam domaće bundeve i već nekoliko godina imam velikih teškoća s korovima. Ne znam čime i u kojem razdoblju da tretiram korov, pa vas molim da napišete koja su sredstva dopuštena za suzbijanje korova u bundevama, koliko često ih smijem koristiti i na koji način?

  Pretpostavljam da čitatelj domaće bundeve uzgaja zasebno, jer ako ih uzgaja kao podusjev kukuruza (što je čest slučaj) isključena je primjena herbicida. Domaća bundeva, kao i ostale kulture iz porodice tikvenjača (uljna buča, lubenice, dinje, tikvice, krastavci i dr.) pripadaju u skupinu „malih“ kultura i „malih namjena“ pesticida. Stoga je izbor herbicida, kao i u ostalim malim kulturama, vrlo ograničen (kemijska industrija nema ekonomski interes ulagati u istraživanje herbicida za male kulture). Zbog toga je važno primjenjivati nekemijske mjere suzbijanja korova (međuredna kultivacija, okopavanje i dr.). Dozvolu za primjenu herbicida nakon sjetve, a prije nicanja (pre-em) tikava u Hrvatskoj imaju pripravci DUAL GOLD 960 (S-metolaklor) i KOBAN 600 (petoksamid). Uglavnom suzbijaju (uz uvjet da nakon primjene padne kiša) jednogodišnje uskolisne korove (koštan, muhare, svračicu). U slučaju velike količine oborina na laganim i propusnim tlima može doći do, manje ili više prolaznog, fitotoksičnog učinka. Nakon nicanja korova (i bundeve) dozvolu za primjenu u Hrvatskoj imaju samo pripravci LEOPARD 5 (kizalofop- P) i FOCUS ULTRA (cikloksidim). Izvrsno suzbijaju jednogodišnje (koštan, muhare, svračicu, proso) i višegodišnje uskolisne (pirika, sirak, troskot) trave. Visoko su selektivni prema bundevi. Dozaciju treba prilagoditi vrsti i fazi razvoja korova (navedeno u uputstvu za uporabu). Niže dozacije se primjenjuju protiv jednogodišnjih korova i korova u mlađem razvojnom stadiju, a više dozacije protiv višegodišnjih korova i odraslijih korova. Treba ih primijeniti prije cvatnje bundeve. Za suzbijanje širokolisnih korova u bundevama u Hrvatskoj nema registriranih herbicida. Poznato mi je da proizvođači uljne buče uvoze (temeljem „Izvanredne dozvole“) pripravke STOMP AQUA (pendipendimetalin) i CENTIUM 36 CS (klomazon) koji imaju dopuštenje za primjenu u uljnoj buči u nekim zemljama EU (Austrija, Njemačka). Preporučujem pretplatniku da se na ovaj način pokuša opskrbiti potrebnim herbicidom. Oba se primjenjuju nakon sjetve, a prije nicanja korova i bundeve. Stomp Aqua slično djeluje kao Dual Gold 960 i Koban 600, dok Centium 36 CS dobro djeluje na jednogodišnje širokolisne korove. Osim toga, Centium 36 CS iskazuje dobru selektivnost prema bundevama (inače osjetljive na herbicide).

  doc.dr.sc. Klara BARIĆ

 • 2. 
  Imam limun koji raste u posudi, ali listovi dobivaju žutu boju. Krošnja je u obliku vaze, a zimi limun spremam u podrum na 10o C. Tretiran je mospilanom, i ako ga ne tretiram listovi ponovno žute. Limun sam tretirala i bijelim uljem, ali i dalje na listovima stoje crvene i crne točke, koje ostavljaju mrlje kada list provučem kroz prste. Što bi mogao biti uzrok i kako da sprječim navedeno?

  Limune, uzgajane na otvorenom, napada veliki broj bolesti i štetnika. Limune u loncima, koji se uzgajaju u zatvorenim prostorijama, napada znatno manji broj, ali zbog stalnih optimalnih uvjeta (temperatura i vlaga), njihovo razmnožavanje je ubrzano, te su i štete daleko veće. Žutičavost lišća može biti prouzročena fiziološkim čimbenicima kao što je pretjerano ili premalo zalijevanje vodom, slabe propusnosti supstrata, nedostatkom hranivih elemenata itd. U vašem slučaju najvjerojatnije se radi o napadu štitastih ušiju. Preporučam ponoviti prskanje pripravkom bijelog ulja u koncentraciji 3-4 %, i to na način da „okupate“stablo sa svih strana, osobito naličje lišća. To će biti malo teže izvodljivo u kućnim uvjetima, ali moguće je uz poduzimanje mjera zaštite ispod i oko lonca. Rezultat prskanja se neće vidjeti ubrzo, jer treba duže vremena da se štetnici osuše i lako odvoje od listova.

  Zorica VELAGIĆ, dipl.ing.agr.

 • 3. 
  Balkon je na zapadnoj strani koji je preko ljeta izložen jakom suncu veliki dio dana. Koju vrstu cvijeća da stavim i kako da ga njegujem? Do sada sam imala viseće pelargonije i petunije i nisu se pokazale kao dobar odabir.

  Balkoni i terase izložene južnom i zapadnom suncu doista je vrlo teško urediti jer su velik dio dana izloženi jakom osunčavanju, a još dugo u noć ostaju topli. Stoga za takvu orijentaciju treba birati vrste koje potječu iz sušnih i vrućih predjela. Od uobičajenih vrsta cvijeća, pelargonije dosta dobro podnose zapadnu stranu, naročito zonalne, one uspravnog rasta, ali i viseće. Petunije su nešto nježnije i traže velike količine vode pa im zapadno sunce može biti prejako. No, postoji velik broj prekrasnih vrsta koje će upravo uživati u raskoši sunca i topline. Naročito je takvim vrstama bogata porodica glavočika (Asteraceae). Neke od vrsta su kanarska ivančica (Argyranthemum frutescens), afrička ivanačica ( Osteospermum), sunčanica ( Heliotropium arborescens), Cosmos sulphureus – u engleskom poznat kao meksički zvjezdan, gazanija, suncokret, lijepa kata, cinije, kadifice, plava zvijezdica. Nadalje, na zapadnu stranu se mogu stavljati vrste poput vatrene kadulje, djevojke u zelenom (Nigella damascena), makovi ( Papaver rhoeas), noćurak, lobelija. Ovakva staništa odgovaraju i brojnim sukulentnim vrstama poput kaktusa, žednjaka, sukulentnih mlječika, koje ne zahtijevaju čak ni svakodnevno zalijevanje. S obzirom na jako sunce, dobro je navedene vrste tijekom najdužih, sunčanih i vrućih dana svakodnevno zalijevati, po mogućnosti rano ujutro. Potrebno je paziti da voda nije prehladna (osobito ako vam zbog ritma dnevnih obaveza više odgovara zalijevanje uvečer). Kako se radi o cvjetnim vrstama vrlo bogate cvatnje, potrebno je redovito prihranjivanje tekućim mineralnim hranivima, a od mjera njege koje dodatno potiču bujnu cvatnju svakako treba napomenuti redovito uklanjanje ocvalih cvjetova i cvatova. Jak vjetar i kiša mogu oštetiti biljke.

  prof.dr.sc. Vesna ŽIDOVEC

 • 4. 
  Gdje se mogu kupiti patke koje jedu puževe, za čišćenje vrta od puževa u okolici Čakovca ili Varaždina?

  Patke koje navodite za suzbijanje puževa jesu patke indijske trkačice. Ime su dobile jer se stalno kreću i trče, a kako se smatraju jednom od najplodnijih pasmina, uzgajaju se u cijelom svijetu. U Gospodarskom oglasniku pronašli smo jednog uzgajatelja, gđu. Kristinu Stančić (mob. 091-51 00 260).

  Darko PETANJEK

 • 5. 
  Imam kompostište od okvirno 5 m2 s oko 3-4 m2 kompostne mase. Svakodnevno u kompostištu nalazim crvene puževe koji se šire naokolo. Poslije kiše ih bude i više od 50. Bojim se će ih na proljeće biti i puno više, kada počinjem koristiti kompost u uzgoju cvijeća i povrća. Uzgojem se bavim za svoje potrebe - hobi proizvođač, a zanima me kako da ih se riješim.

  Najčešće štete u vrtu nastaju od puževa golaća, a osobito od crvenog puža golaća (Arion rufus) kojeg ste uočili u kompostu. Njihova prisutnost uočava se po sluzavu srebrnasto sjajnom tragu na biljkama ili tlu. Vrlo su pokretljivi, a veličinom tijela mogu doseći i 10 cm. Obzirom da jedna jedinka može odložiti do 500 jaja Vaš strah od njihove brojnosti je opravdan. Puževi se mogu suzbijati: sakupljanjem, postavljanjem trapova, lovnih posuda, barijera i zatrovanih mamaca i dr. Puževi se hrane uglavnom noću, a poslije kiše kreću u pohod. Upravo tada ih je najlakše uočiti i ukloniti mehaničkim sakupljanjem. Postavljanjem trapova suzbija se određen broj puževa, ali redovitim djelovanjem uspješno se reducira njihova brojnost. Kao trap može poslužiti vlažna jutana vreća (ili druga tkanina) koja se postavi na kompostište, a sutradan ujutro puževe treba sakupiti i uništiti. Učinkovita je i metoda postavljanja trapova od biljnih ostataka: listova salate, kore od grejpa, naranče ili limuna, jabuke i krumpira. Na trap će se također uhvatiti velik broj puževa koje sutradan treba sakupiti i uništiti. U kompostište je moguće ukopati lovne posude (ili čaše od jogurta) tako da rub posude bude 1 cm iznad razine tla, a u posude treba uliti pivo. Miris piva privlači puževe koji se tijekom noći u potrazi za hranom utope u tim posudama. S vremena na vrijeme posude treba prazniti i dopunjavati pivom. Postoje različiti tipovi posuda, a najbolje su one s poklopcem. Manje površine, poput kompostišta, mogu se omeđiti rasipanjem vapna u prahu ili pepela koji skidaju sluz i oduzimaju vlagu puževima. Prelazeći preko barijere puževi ugibaju čime se spriječava njihovo širenje na susjedne površine. Poslije svake kiše postupak treba ponoviti. Isto se može postići i rasipanjem granula „Ferramol“ (željezo (III) pirofosfat i željezo (III) fosfat). Primjena limacida najdjelotvorniji je način suzbijanja. Limacidi su zatrovani mamci koji se rasipavaju po tlu. U vašem slučaju djelotvorno bi bilo kompostište okružiti trakom mamaca, ali rasipati ih i po kompostištu. Za suzbijanje puževa mogu se primijeniti sljedeći limacidi: Pužocid, Pužomor i Gardene, rasipavanjem po tlu kada se ne očekuje kiša.

  mr.sc. Marija ŠEVAR

<< 1 2 3 4 5 6 7 -1 >>
Slana torta od kestena
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 01.04.2017 Izdanje 15.03.2017. Izdanje 01.03.2017 Izdanje 15.02.2017. Izdanje 01.02.2017. Izdanje 15.01.2017. Izdanje 20.12.2016. Izdanje 01.12.2016. Izdanje 15.11.2016. Izdanje 01.11.2016. Izdanje 15.10.2016. Izdanje 01.10.2016. Izdanje 15.09.2016. Izdanje 01.09.2016. Izdanje 15.08.2016. Izdanje 20.07.2016. Izdanje 01.07.2016 Izdanje 15.06.2016. Izdanje 01.06.2016. Izdanje 15.05.2016. Izdanje 01.05.2016. Izdanje 15.04.2016.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.