Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Vrt

Imate pitanje koje nam želite postaviti u ovoj kategoriji ? Kliknite ovdje: klik

 • 1. 
  Zanima me kako pripremiti insekticid od koprive?

  Insekticid od koprive se radi tako da se kopriva (jedna kanta) zakuha u vodi na 20-30 minuta, promiješa i ostavi da stoji 1 dan. Otopini se doda tekući sapun u omjeru 1:100. Prije prskanja otopina se razrijedi u omjeru 1:4 s vodom. Moguće je dodati i smeđi šećer ili smeđi sapun i mlijeko da se ojača otopina (i bolje zadrži na listovima). Upotrebljava se protiv gusjenica i mušica (lisnih uši).

  Gospodarski list

 • 2. 
  Šaljem plod biljke za koju nisam siguran što je i je li jestiva. Možete li je determinirati?

  Samo temeljem pristiglog ploda, izbojka i sjemenki bez informacija o uvjetima i načinu uzgoja, vremenu dozrijevanja, veličini stabla, obliku krošnje, izgledu lista i drugima - teško je determinirati i odgovoriti o kojem je limunu riječ, odnosno jesu li plodovi jestivi, a na osnovu ploda vidljivo je da je riječ o limunu. Riječ je o plodovima manjih dimenzija i vidljivi su izbojci s bodljama, moguće je da je riječ o nekom križancu ili o trolisnom limunu - Poncirus trifoliata koji se vrlo često koristi kao podloga. Međutim, problematika determinacije sorata unutar voćnih vrsta dosta je složena zbog specifičnih svojstava svake pojedinačne vrste što se može potvrditi i u niže navedenim svojstvima limuna. S obzirom na uvjete uzgoja postoji nekoliko osnovnih sorata koje se uzgajaju u nas (‘lisbon’, ‘mayer’, ‘eureka’, ‘mjesečar’), ali isto tako i velik broj mutacija i klonova. S obzirom da je limun zimzelena voćna vrsta u povoljnim uvjetima raste i razvija se cijelu godinu. Na stablu se istodobno nalaze razvijeni cvjetni pupovi, otvoreni cvjetovi, zametnuti poluzreli i zreli plodovi. Listovi na izbojcima su naizmjenično poredani, jajoliki su ili lagano izduženi, a rubovi slabo nazubljeni. Na izbojcima se često uočavaju bodlje. Morfološka svojstva limuna pod velikim su utjecajem uvjeta uzgoja i podloge. Limun se može uzgajati na vlastitom korijenu ili na podlozi drugih vrsta roda Citrus ili Poncirus. Važno je znati da o izboru podloge ovisi način držanja limuna tijekom zime. Podloge za limun tako mogu biti zimzelene i listopadne. Listopadne podloge se najčešće koriste za uzgoj limuna u posudama. Međutim, vrlo često se može dogoditi da i kod zimzelenih podloga zbog neadekvatnih uvjeta za rast limuna dolazi do opadanja listova ili cvjetova i pupova. Stoga je u kontinentalnim krajevima poželjno limun čuvati u prostorima gdje je temperatura u razdoblju zimskog mirovanja između 0 i 12 oC. Isto tako, može se dogoditi da kod cijepljenog limuna može doći do sušenja nacijepljenog dijela, a tada potjera podloga koja također može razviti plodove. S obzirom na velik broj mogućnosti i temeljem svega navedenog može se reći da je limun dosta specifična vrsta te je za procjenu, opis i utvrđivanje naziva sorte/klona potrebno puno informacija kako bi se iznijeli pravovaljani zaključci.

  prof. dr. sc. Martina SKENDROVIĆ BABOJELIĆ

 • 3. 
  Promovira se kupnja i konzumacija domaćih proizvoda kao zdravih. Na jako prometnoj cesti kraj Velike Gorice nalaze se polja povrća. Kolika je udaljenost na kojoj se povrće ne smije saditi blizu prometnica? Vodi li netko brigu o tome, kontrolu i kako onda možemo biti sigurni da jedemo zdravo ako je domaće?

  Iako je opća smjernica da parcela koja se koristi za uzgoj povrća treba biti udaljena 100-500 m od većih prometnica i industrijskih zagađivača, to i je i dalje samo – smjernica. Kako zakonskom regulativom nije definirana udaljenost ili propisana sadnja barijere, odnosno žive ograde, proizvođač je zapravo sam dužan osigurati parcelu da ne dođe do kontaminacije. Zakonom o poljoprivrednom zemljištu propisane su najviše dopuštene količine štetnih tvari (teški metali, potencijalno toksični elementi, pesticidi, organske onečišćujuće tvari i patogeni organizmi) u poljoprivrednom zemljištu. Tako da se radi zaštite poljoprivrednog zemljišta od zagađenja (oštećenja) provodi utvrđivanje stanja oštećenja i trajno praćenje promjena, a sve to obavlja Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Proizvođač bi prema Zakonu trebao periodično, najmanje svake četvrte godine obavljati analizu tla u ovlaštenom laboratoriju, voditi evidenciju u ARKODU i pratiti stanje kvalitete tla. Kad je riječ o ekološkoj proizvodnji, kontrolu proizvođača obavlja kontrolno tijelo za ekološku proizvodnju i to najmanje izgaranja u odnosu na izgaranje u rinfuznom stanju. Kao negativne strane mogu izdvojiti: priprema materijala na određenu vlažnost i granulaciju, u izvjesnim slučajevima su neophodni aditivi, mora se ulagati u novu tehnologiju koja je nužna za odvijanje procesa, neophodna je potrošnja energije. doc. dr. sc. Nikola BILANDŽIJA jednom godišnje. U ekološkoj proizvodnji kontrolno tijelo procjenjuje rizik zagađenja za svaku pojedinu parcelu pa ako parcela nije pogodna za uzgoj u ekološkoj proizvodnji (kao što je npr. parcela neposredno uz frekventnu prometnicu ili uz odlagalište otpada ili slično) kontrolno tijelo je neće prihvatiti za upis. S obzirom da procjena rizika, kao i monitoring nerijetko ovise o zapažanjima djelatnika na terenu, možemo samo vjerovati u sljedivost procedura, savjesnost proizvođača i provođenje zakona, ali i kupnjom podupirati male, lokalne proizvođače.

  Maja JAKOVINAC, mag. ing. agr.

 • 4. 
  Imam kalanhoe u raznim bojama. Sadim ih sredinom 8. mj. Za sadnice (pelcere) uzimam vrhove sa starih grmića. Sve dobro uspjeva prije mraza na otvorenom, ali krajem zime nastupaju problemi: otpada lišće, stabljike prema vrhu počinju crniti, i sl. Kako se čuvaju?

  Vrste roda Kalanchoe pripadaju porodici tustika (Crassulaceae), sukulentne su i izvrsno prilagođene uvjetima staništa s kojeg potječu. Vrlo se lako razmnožavaju i reznicama. Osjetljive su na niske temperature. Uz obilje svjetla zimi trebalo bi im osigurati temperaturu od barem 5-10 °C. Rastu u pjeskovitom, ocjeditom supstratu (tlu) koji se zalijeva umjereno tek kad se prosuši. Vrlo su otporne na sušu dok višak vode može uzrokovati odbacivanje listova. U kombinaciji s niskim temperaturama, previsoka količina vlage u tlu može djelovati pogubno. Pri temperaturi od 5 °C, bilo bi dovoljno zaliti ih jednom u dva mjeseca.

  izv. prof. dr. sc. Vesna ŽIDOVEC

 • 5. 
  Zanima me mogućnost kupnje yacona za uzgoj. Znate li gdje mogu nabaviti lukovice yacona u Hrvatskoj?

  Yacon (Smallanthus sonchifolius) je zeljasta trajnica porijeklom iz Južne Amerike (područje Anda) gdje se uzgaja već tisućama godina, a najčešće u privatnim vrtovima. U Hrvatskoj se yacon slobodno smije uzgajati od 2014. godine. Biljka stvara gomolje, od kojih se jedni koriste za daljnje razmnožavanje – dobivanje presadnica, a drugi se konzumiraju. Yacon je biljka koja uspijeva na različitim tipovima tala, ali je izuzetno osjetljiva na mraz. Na temperaturi ispod 10 oC mu prestaje rast. Pri temperaturi od -1 oC smrzava cijela biljka, dok na -4 do -7 oC smrzavaju i gomolji. Za uzgoj yacona idealan je uzgoj u plasteniku, no moguće ga je uzgojiti sadnjom gomolja na otvoreno čim prestane opasnost od kasnog mraza (10. svibanj). Siguran znak za vađenje gomolja je kad nadzemni dio polegne nakon prvog mraza. Prilikom vađenja gomolja treba biti što nježniji jer lako pucaju, pa su gomolji s oštećenjima podložniji truleži i plijesni. Važno je znati kako za konzumaciju gomolja treba pričekati bar 3 tjedna nakon vađenja. Naime, u tom se razdoblju, uz prisutstvo svjetlosti, povećava njegova prirodna slatkoća (koncentracija fruktooligosaharida). Gomolje yacona nazivaju još i „zemljana kruška“ jer njegov izvanredan slatkast okus podsjeća na krušku. Oblik gomolja je najčešće izdužen (sličan batatu). Postoje kultivari s bijelom, ljubičastom pokožicom, te boja mesa od krem, narančaste, crvene i ljubičaste. Prinos mu varira ovisno o godini, navodnjavanju i klimi. Tako će na Mediteranu uz navodnjavanje dati veći prinos, a i razlog je duža vegetacijska sezona i mala vjerojatnost pojave mraza. Dobiveni podaci s kontinentalnog područja su 2,5 do čak 10 kg gomolja po biljci. Sadnice yacona možete nabaviti u tvrtki Šulog d.o.o. (Krapinska 12, 10298 Bistra, Krapinsko- zagorska županija ) koja se bavi uzgojem egzotičnog voća i povrća. Cijena jedne sadnice iznosi 50 kn. Kontakt telefon 01 33 12 582, mob. 098 412 632, e-mail: sulog@zg.tcom.hr, web stranica /www.exotic-king.com. Gomolje yacona za jelo možete nabaviti preko OPG-a Kostanjevac (Varaždin) koji imaju registriran uzgoj yacona i čičoke. Gomolje za jelo moguće je kupiti od sredine studenog 2016. Kontakt: Mladen Kostanjevac, mkos@gmail.com

  Gabrijela VRBETIĆ, mag.ing.agr.

<< 1 2 3 4 5 6 7 -1 >>
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 01.07.2019. Izdanje 15.06.2019. Izdanje 01.06.2019. Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.