Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Vrt

Imate pitanje koje nam želite postaviti u ovoj kategoriji ? Kliknite ovdje: klik

 • 1. 
  Zanima me mogućnost kupnje yacona za uzgoj. Znate li gdje mogu nabaviti lukovice yacona u Hrvatskoj?

  Yacon (Smallanthus sonchifolius) je zeljasta trajnica porijeklom iz Južne Amerike (područje Anda) gdje se uzgaja već tisućama godina, a najčešće u privatnim vrtovima. U Hrvatskoj se yacon slobodno smije uzgajati od 2014. godine. Biljka stvara gomolje, od kojih se jedni koriste za daljnje razmnožavanje – dobivanje presadnica, a drugi se konzumiraju. Yacon je biljka koja uspijeva na različitim tipovima tala, ali je izuzetno osjetljiva na mraz. Na temperaturi ispod 10 oC mu prestaje rast. Pri temperaturi od -1 oC smrzava cijela biljka, dok na -4 do -7 oC smrzavaju i gomolji. Za uzgoj yacona idealan je uzgoj u plasteniku, no moguće ga je uzgojiti sadnjom gomolja na otvoreno čim prestane opasnost od kasnog mraza (10. svibanj). Siguran znak za vađenje gomolja je kad nadzemni dio polegne nakon prvog mraza. Prilikom vađenja gomolja treba biti što nježniji jer lako pucaju, pa su gomolji s oštećenjima podložniji truleži i plijesni. Važno je znati kako za konzumaciju gomolja treba pričekati bar 3 tjedna nakon vađenja. Naime, u tom se razdoblju, uz prisutstvo svjetlosti, povećava njegova prirodna slatkoća (koncentracija fruktooligosaharida). Gomolje yacona nazivaju još i „zemljana kruška“ jer njegov izvanredan slatkast okus podsjeća na krušku. Oblik gomolja je najčešće izdužen (sličan batatu). Postoje kultivari s bijelom, ljubičastom pokožicom, te boja mesa od krem, narančaste, crvene i ljubičaste. Prinos mu varira ovisno o godini, navodnjavanju i klimi. Tako će na Mediteranu uz navodnjavanje dati veći prinos, a i razlog je duža vegetacijska sezona i mala vjerojatnost pojave mraza. Dobiveni podaci s kontinentalnog područja su 2,5 do čak 10 kg gomolja po biljci. Sadnice yacona možete nabaviti u tvrtki Šulog d.o.o. (Krapinska 12, 10298 Bistra, Krapinsko- zagorska županija ) koja se bavi uzgojem egzotičnog voća i povrća. Cijena jedne sadnice iznosi 50 kn. Kontakt telefon 01 33 12 582, mob. 098 412 632, e-mail: sulog@zg.tcom.hr, web stranica /www.exotic-king.com. Gomolje yacona za jelo možete nabaviti preko OPG-a Kostanjevac (Varaždin) koji imaju registriran uzgoj yacona i čičoke. Gomolje za jelo moguće je kupiti od sredine studenog 2016. Kontakt: Mladen Kostanjevac, mkos@gmail.com

  Gabrijela VRBETIĆ, mag.ing.agr.

 • 2. 
  Nakon koliko vremena božikovina počinje stvarati bobe i kako prije toga možemo razlikovati mušku i žensku biljku?

  Brojne vrste grmova zanimljive su upravo zbog ukrasnih plodova tijekom jesensko zimskog razdoblja. Neki od njih imaju jednospolne cvjetove, dakle zasebno se razvijaju muški, a zasebno ženski cvjetovi na istoj biljci. No, neke su vrste dvodomne, što znači da se razlikuju muške i ženske biljke. Takva je i božikovina, a s obzirom da se njena ukrasna vrijednost, osim u tipu rasta i ljepoti listova, osobito ističe u vrijeme plodonošenja, u vrtu je neophodno imati biljku s muškim cvjetovima i biljku sa ženskim cvjetovima na kojoj će se razviti i plodovi. Jedna muška biljka dovoljna je za oprašivanje više biljaka sa ženskim cvjetovima. Naravno, na prirodnom staništu to ne predstavlja problem. Priroda jednostavno vodi brigu o sebi. U hortikulturnoj primjeni itekako je važno od početka znati koje su muške, a koje ženske biljke božikovine. Prema literaturi, cvjetovi božikovine su jednospolni zbog kržljanja jednog spola ili prividno dvospolni. Lapova i latica je 4, a također i prašnika uz koje se nalazi zakržljala plodnica kod muških cvjetova. Ženski cvjetovi nalaze se pojedinačno u pazušcima listova, plodnica je nadrasla, kuglasta. Božikovina cvate u svibnju i lipnju. Nemoguće je razlikovati muški i ženski grm božikovine prije cvatnje. Cvasti počinju u dobi od 4 do 12 godina.

  izv.prof.dr.sc. Vesna ŽIDOVEC

 • 3. 
  Može li se na otoku Pagu malč od piljevine hrasta crnike koristiti za vrt gdje se sadi rajčica?

  Piljevina se može koristiti kao malč u proizvodnji povrća, ali je zbog spore razgradnje pogodnija za višegodišnje biljne vrste (voćke i ukrasni grmovi). Spora razgradnja je posebno izražena ako se radi o tvrdom drvetu kao što je hrast crnika, tada razgradnja može trajati i nekoliko godina. Ako se na kraju vegetacije malč od piljevine zaore, odnosno unese u tlo, naredne godine se može očekivati potreba za pojačanom gnojidbom dušičnim gnojivima. Intenzivnija gnojidba je potrebna, jer dušik troše mikroorganizmi koji razgrađuju organsku tvar (piljevinu) u tlu. Iz navedenih razloga prednost za upotrebu u proizvodnji povrća, pa tako i rajčice ima kompostirana piljevina. Kompostiranu piljevinu je moguće dobiti oko godinu dana nakon formiranja kompostne hrpe, uz redovito vlaženje i miješanje. Kao što je već spomenuto, razgradnja se može ubrzati dodavanjem dušičnih gnojiva ili miješanjem s drugim organskim materijalima (svježim stajnjakom i sl.).

  doc.dr.sc. Božidar BENKO

 • 4. 
  Imam domaće bundeve i već nekoliko godina imam velikih teškoća s korovima. Ne znam čime i u kojem razdoblju da tretiram korov, pa vas molim da napišete koja su sredstva dopuštena za suzbijanje korova u bundevama, koliko često ih smijem koristiti i na koji način?

  Pretpostavljam da čitatelj domaće bundeve uzgaja zasebno, jer ako ih uzgaja kao podusjev kukuruza (što je čest slučaj) isključena je primjena herbicida. Domaća bundeva, kao i ostale kulture iz porodice tikvenjača (uljna buča, lubenice, dinje, tikvice, krastavci i dr.) pripadaju u skupinu „malih“ kultura i „malih namjena“ pesticida. Stoga je izbor herbicida, kao i u ostalim malim kulturama, vrlo ograničen (kemijska industrija nema ekonomski interes ulagati u istraživanje herbicida za male kulture). Zbog toga je važno primjenjivati nekemijske mjere suzbijanja korova (međuredna kultivacija, okopavanje i dr.). Dozvolu za primjenu herbicida nakon sjetve, a prije nicanja (pre-em) tikava u Hrvatskoj imaju pripravci DUAL GOLD 960 (S-metolaklor) i KOBAN 600 (petoksamid). Uglavnom suzbijaju (uz uvjet da nakon primjene padne kiša) jednogodišnje uskolisne korove (koštan, muhare, svračicu). U slučaju velike količine oborina na laganim i propusnim tlima može doći do, manje ili više prolaznog, fitotoksičnog učinka. Nakon nicanja korova (i bundeve) dozvolu za primjenu u Hrvatskoj imaju samo pripravci LEOPARD 5 (kizalofop- P) i FOCUS ULTRA (cikloksidim). Izvrsno suzbijaju jednogodišnje (koštan, muhare, svračicu, proso) i višegodišnje uskolisne (pirika, sirak, troskot) trave. Visoko su selektivni prema bundevi. Dozaciju treba prilagoditi vrsti i fazi razvoja korova (navedeno u uputstvu za uporabu). Niže dozacije se primjenjuju protiv jednogodišnjih korova i korova u mlađem razvojnom stadiju, a više dozacije protiv višegodišnjih korova i odraslijih korova. Treba ih primijeniti prije cvatnje bundeve. Za suzbijanje širokolisnih korova u bundevama u Hrvatskoj nema registriranih herbicida. Poznato mi je da proizvođači uljne buče uvoze (temeljem „Izvanredne dozvole“) pripravke STOMP AQUA (pendipendimetalin) i CENTIUM 36 CS (klomazon) koji imaju dopuštenje za primjenu u uljnoj buči u nekim zemljama EU (Austrija, Njemačka). Preporučujem pretplatniku da se na ovaj način pokuša opskrbiti potrebnim herbicidom. Oba se primjenjuju nakon sjetve, a prije nicanja korova i bundeve. Stomp Aqua slično djeluje kao Dual Gold 960 i Koban 600, dok Centium 36 CS dobro djeluje na jednogodišnje širokolisne korove. Osim toga, Centium 36 CS iskazuje dobru selektivnost prema bundevama (inače osjetljive na herbicide).

  doc.dr.sc. Klara BARIĆ

 • 5. 
  U Senju imam teren gdje je bio suhozid i trenutno su klesani zidovi. Obzirom da imam 310 m2 površine, na 4 terasaste etaže, volio bih posaditi bilje (začinsko, mediteransko i sl.). Zanima me kako bih trebao obaviti sadnju, od više prema nižoj etaži, te koje biljne vrste mi preporučate?

  Prilikom uređivanja i sadnje bilja na terasasto isplaniranim površinama najčešće se javlja potreba da se zidovi maskiraju i prekriju biljem. Biljne se vrste razlikuju po habitusu, tj. oblikom i načinom rasta, te visinom. Nadalje, zbog visinske razlike, sama površina vrlo često je nedostupna za održavanje u smislu obrade tla, sjetve, sadnje, plijevljenja. Poželjno je koristiti biljne vrste koje nemaju velike potrebe za održavanjem, orezivanjem, uklanjanjem ocvalih cvjetova ili cvatova, podložnih bolestima i štetnicima, te vrste koje stvaraju gust sklop koji će onemogućiti rasta korova koji bi cijelu površinu učinili neurednom. Na niže etaže, najbolje je saditi trajnice jastučasta rasta, niske grmove ili polugrmove. Na najgornju etažu, oviso o tome želi li se otvoriti pogled ili zakloniti, sade se niske ili visoke biljne vrste. Postoji i mogućnost primjene puzavih biljnih vrsta ili vrsta poleglog tipa rasta koje će dobro prekriti cijelu površinu i tako spriječavati rast korova, a i djelomično odozgo prekriti zidove. Unutar takvog sklopa, može se posaditi i pokoja visoka, ali uska stupolika biljna vrsta koja će biti akcent u prostoru, ali neće spriječavati pogled na biljke na gornjim etažama. Biljne vrste niske razine održavanja su obično autohtone vrste koje su najbolje prilagođene uvjetima staništa. Za navedeno područje Senja, a s obzirom da nedostaju precizniji podaci o ekspoziciji, visini i širini površina za sadnju, predlažem mirisnu ljubicu (Viola odorata), planiniski čubar (Satureja montana), mirisavu kadulju (Salvia officinalis); grmova do 1.5-2 m visine kao ružmarin (Rosmarinus officinalis), pitospor (Pittosporum tobira), lovorvišnju (Prunus laurocerasus), a od puzavih vrsta bršljan (Hedera helix), pavenku (Vinca minor, Vinca major), jasmin (Jasminum nudiflorum).

  izv.prof.dr.sc. Vesna ŽIDOVEC

<< 1 2 3 4 5 6 7 -1 >>
Džem od kupina
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.04.2018. Izdanje 01.04.2018. Izdanje 15.03.2018. Izdanje 01.03.2018. Izdanje 15.02.2018. Izdanje 01.02.2018. Izdanje 15.01.2018. Izdanje 20.12.2017. Izdanje 01.12.2017. Izdanje 15.11.2017. Izdanje 15.04.2017 Izdanje 01.04.2017 Izdanje 15.03.2017. Izdanje 01.03.2017 Izdanje 15.02.2017. Izdanje 01.02.2017. Izdanje 15.01.2017. Izdanje 20.12.2016. Izdanje 01.12.2016. Izdanje 15.11.2016. Izdanje 01.11.2016. Izdanje 15.10.2016.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.