Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Voćarstvo

Imate pitanje koje nam želite postaviti u ovoj kategoriji ? Kliknite ovdje: klik

 • 1. 
  Pronašli smo mrlje na listu naranče, pa nas zanima čime možemo tretirati i kakva je ovo bolest ili štetnik koji je izazvao promjenu na lišću?

  List naranče, prema priloženoj fotografiji napadnut je štitastim ušima. S ovim štetnicima se nije jednostavno boriti jer su zaštićeni štitovima. Citruse napada veliki broj vrsta štitastih ušiju od kojih su najznačajniji predstavnici porodice Diaspine. Štetu čine ličinke koje imaju usni aparat prilagođen sisanju. Hraneći se biljnim sokom napadnuti dio lista ostaje bez klorofila, zelena boja se mijenja u žutu i na taj način je znatno umanjena sposobnost fotosinteze. Neke vrste su ograničene samo na lišće i grane, ali ima i onih koji napadaju i plodove. Dakle, sisanjem biljnog soka, biljka domaćin slabi, a ako je napad jači može i uginuti. Najefikasnija mjera suzbijanja je zimsko prskanje stabala sa sredstvima na bazi mineralnog ulja kao što je Bijelo ili Svijetlo ulje, a prema naputku proizvođača. Prskanje se provodi za vrijeme bubrenja pupova, odnosno pred kretanje vegetacije. U našim uvjetima to je polovica ožujka. Može se dogoditi da bubrenje pupova počne ranije, ali i kasnije. Zbog toga je potrebno promatranje radi određivanja vremena prskanja. Prskanje za vrijeme vegetacije je manje efikasno jer insekticidi slabije djeluju na ženke i ličinke ispod štitova. U našim uvjetima ovi štetnici imaju tri generacije. Biološki ciklus štitastih ušiju traje oko 45 dana. Prskanje insekticidima će imati rezultat samo ako prskamo štetnika u fazi pokretnih ličinki. Orijentacijski rokovi tretiranja su oko 15. svibnja i oko 15. srpnja. Tretiranje protiv treće generacije je bolje izostaviti radi skorog početka sazrijevanja plodova. Za suzbijanje lisnih i štitastih ušiju u RH imaju dozvolu pripravci iz grupe neonikotinoida, a među njima je i Boxer 200 SL, za kojeg ste pitali. Štitaste uši se šire uglavnom na istom stablu. Na veće udaljenosti se mogu širiti sadnim materijalom, alatom pa i vjetrom. Nakon rezidbe treba skupiti orezane dijelove i spaliti ih.

  Zorica VELAGIĆ, dipl. ing. agr.

 • 2. 
  Limunu su se počele sušiti grančice od vrha i crniti. Limun uzgajam u posudi, te sam ga presadio s novom zemljom. Lijepo je cvao i imao plodove. Suzbijao sam protiv ušiju, a primjećujem da u tegli ima i puno mrava.

  Iz vašeg upita i priloženih slika čini se da su limuni, unoseći ih u zatvoren prostor u kojemu su uvjeti bili bitno različiti od onih vani, doživjeli stres. Fotografija prvog limuna prikazuje jednu zelenu grančicu. Uklonite ostale suhe grane i ostavite ovu zelenu. I ovu zelenu granu skraćujte pomalo (centimetar po centimetar) i škarama stisnite da vidite da li ima soka. Ako ima, ima i nade da ćete biljku spasiti. Rezidbom napravljene rane premažite voćarskim voskom. Budući ova grana ima kosi položaj, stavite joj potporanj i zavežite je uz njega kako bi se ispravila. Vjerujem da će nakon izvjesnog vremena krenuti vegetacija. Drugi limun je upitan. I njega probajte rezati malo po malo i utvrdite ima li soka. Ako ga nema, a mislim da ga nema, limun je propao. Savjetujem kupnju sadnica cijepljenih na podlogu Poncirus trifoliata jer povećava otpornost na niske temperature i na fitoftoru agruma. Savjetujem vam da pročitate članke objavljene u časopisu Gospodarski list „Uzgoj sadnica agruma u loncima“ i „Limun mjesečar, pogodan za uzgoj na otvorenom i u loncima“ koje možete naći i na internetu.

  Zorica VELAGIĆ, dipl. ing. agr.

 • 3. 
  Imamo nasade oraha koji su stari dvije godine i imaju puno novih izboja iz sadnica. Smijem li rezati te izboje i formirati stablo u zeleno? Primijetio sam grane koje bi mogle smetati i zanima me kad orezivati?

  Ponegdje se pogrešno smatra da orah ne treba orezivati, no taj je pomotehnički zahvat od velike važnosti. U prvim godinama uzgoja najbitnije je oblikovati željeni uzgojni oblik, osigurati krošnji prozračnost i dovoljnu osvjetljenost, iako u tom razdoblju nadzemni dio slabije raste jer se jače razvija podzemni, tj. korijenov sustav. Početkom vegetacije (tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci), može se obaviti rezidba na zeleno kojom se uklanjaju suvišni izboji, mladice koje su višak i nepoželjne grane. Bočne mladice se razvijaju nakon što izmrznu vršni pupoljci na ljetorastima ili poslije kasnih proljetnih mrazeva. U proljeće treće godine uzgoja prikraćuju se ljetorasti. Na taj se način vegetativni rast usmjerava ka granama kojima se želi oblikovati uzgojni oblik, a umanjuje se potrošnja hraniva. Rezidbom na rod (zrelom rezidbom) odstranjuju se oštećene, polomljene ili bolesne grane, grane koje se međusobno preklapaju čime ometaju prodor svjetla u unutrašnjost krošnje. Ova se rezidba obavlja tijekom zimskog razdoblja, kad je voćka u stanju mirovanja. Nakon obavljene rezidbe potrebno je rane premazati voćarskim voskom.

  Marina MARETIĆ, mag. ing. agr.

 • 4. 
  Koja je najranija sorta marelice koja se može nabaviti u našim rasadnicima, koja sorta trešnje dospijeva krajem lipnja ili početkom srpnja, postoji li sorta jabuke koja dospijeva krajem svibnja ili početkom lipnja u našim uvjetima (živim u Zagrebu), i zanima me može li prskanje korova oko mladih voćaka utjecati na njihov rast?

  Na Sortnoj listi voćnih vrsta Republike Hrvatske trenutno se nalazi 40 sorata marelice, 39 sorata trešnje i 102 sorte jabuke, no samo manji broj sorata ima vodeću ulogu u proizvodnim voćnjacima. Ostale sorte su prateće, perspektivne ili lokalnog značenja. Kod marelice brzo dolazi do izmjene sortimenta. Sorte marelice uglavnom dozrijevaju tijekom mjeseca lipnja i srpnja. Najranije, tj. u prvoj polovici lipnja mogu dozrijeti sorte kao što su: Aurora, čačansko zlato, Giada, New Jersey, Orange Red, Pinkcot, Thyrinthos itd. Od navedenih jedino je sorta Aurora vodeća, nastala je u Italiji, bujnog je stabla i dobre rodnosti. Plodovi su srednje veličine, narančasto-žute boje kože i mesa, dobrog okusa i kvalitete, uglavnom se upotrebljavaju u svježem stanju. Mane su joj osjetljivost na mraz i samoneoplodnost. Kasne sorte trešanja sazrijevaju krajem lipnja i početkom srpnja. To su npr. sorte: Compact Lambert, Droganova žuta, Durone Nero, Ferrovia, Germersdorfska, Hedelfinger, Kordia, Lambert, Lapins, Late Lory, Regina, Sweet Heart itd. Od navedenih vodeće uloge imaju sorte Lambert, Lapins i Sweet Heart, a zajednička svojstva su im bujno stablo, redovita i obilna rodnost, krupan plod tvrdog mesa, sladak i sočan okus. U posljednje vrijeme selekcioniran je veliki broj kvalitetnih samooplodnih sorata trešnje, no još je veliki broj i onih stranooplodnih, kao što je Lambert, pa se uz nju treba posaditi barem još jedna, koja joj je kompatibilna. Lapins i Sweet Heart su samooplodne. Što se tiče jabuke, najranije dozrijevaju sorte iz skupine ljetnih, tj. tijekom mjeseca srpnja i u prvoj polovici kolovoza. Sorte koje mogu dozrijeti početkom srpnja su pr.: Elshof, Julyred, Stark´s Earliest i Vista Bella, a bjeličnik i prije, krajem mjeseca lipnja. No, osim tog ranijeg sazrijevanja, Bjeličnik nema drugih značajnijih prednosti. Karakterizira ga alternativna rodnost, samoneoplodnost, osjetljivost na pepelnicu, plod je kiselkastog okusa. Od ostalih navedenih sorata najčešće se uzgajaju Julyred i Stark´s Earliest. Prskanje korova, tj. izlaganje voćaka herbicidima, može uzrokovati i smanjenje njihova rasta, prije svega ovisno o vrsti herbicida i vrsti voćke, no uglavnom nema značajnijeg utjecaja ako se pridržava uputa za korištenje, tj. doze i načina primjene. Herbicidi koji se koriste za suzbijanje korovskih vrsta u voćnjacima dijele se na one koji djeluju preko lista i koji djeluju preko tla, a primjenjuju se obično u proljeće, nakon prihrane. Ako je vegetacija krenula, primjena treba biti za mirna vremena i pod niskim tlakom pumpe kako herbicid ne bi dospio na zelene dijelove voćke i izazvao fitotoksičnost.

  Marina MARETIĆ, mag. ing. agr.

 • 5. 
  Kad se i kako obavlja zelena rezidba trešnje?

  Zelenom rezidbom se ne može postići smanjenje visine starijih voćaka. Najučinkovitiji način kontrole rasta (bujnosti) voćke je uzgoj na slabije bujnoj podlozi. U posljednje vrijeme takve su podloge dostupne i za trešnju (npr. Gisela 5 i 6 i druge), pa je najbolje prilikom nabavke sadnice voditi računa o željenoj bujnosti voćke. Želite li ipak pokušati smanjiti visinu vaše trešnje, to možete učiniti skraćivanjem najviših dijelova krošnje na neku nižu postranu granu. Ovaj zahvat na koštičavim voćkama često nosi opasnost od obolijevanja voćke od različitih bakterioza i gljivičnih bolesti pa nije za preporuku. Ako se na njega ipak odlučite, obvezno premažite sve rane voćarskim voskom kako biste ih zaštitili od patogena. Zahvat obavite odmah nakon cvatnje jer će tada rane lakše zacijeliti. Smanjivanje visine voćke treba izvesti tako da se zadrži oblik krošnje kako bi ona bila ravnomjerno osvijetljena.

  prof. dr. sc. Tomislav JEMRIĆ

<< 1 2 3 4 5 6 7 -1 >>
Torta sa crnom kavom
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.04.2018. Izdanje 01.04.2018. Izdanje 15.03.2018. Izdanje 01.03.2018. Izdanje 15.02.2018. Izdanje 01.02.2018. Izdanje 15.01.2018. Izdanje 20.12.2017. Izdanje 01.12.2017. Izdanje 15.11.2017. Izdanje 15.04.2017 Izdanje 01.04.2017 Izdanje 15.03.2017. Izdanje 01.03.2017 Izdanje 15.02.2017. Izdanje 01.02.2017. Izdanje 15.01.2017. Izdanje 20.12.2016. Izdanje 01.12.2016. Izdanje 15.11.2016. Izdanje 01.11.2016. Izdanje 15.10.2016.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.