Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Voćarstvo

Imate pitanje koje nam želite postaviti u ovoj kategoriji ? Kliknite ovdje: klik

 • 1. 
  Gdje mogu kupiti sadnice mušmule, posebno sorte krupnog ploda i sorte bez koštica?

  U rasadnicima diljem zemlje možete pronaći sadnice mušmule, a ovo su neki u kojima možete provjeriti dobavljivost traženih sorti: Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Bel, tel. 031 399 799, info@planthouse.hr, Ljudevita Posavskog 53, 31000 Osijek. Fitopromet d.o.o. , T: 01/6531 888, centar. lucko@fitopromet.hr, Bugarova 16, 10250 Lučko – koji Vam mogu pomoći oko naručivanja i nabavljanja traženih sadnica. Nažalost, nema mnogo rasadnika koji u svojoj redovnoj ponudi drže sadnice mušmule, što je velika šteta s obzirom da ova zanimljivu kultura svakako zaslužuje bolju zastupljenost u hrvatskim voćnjacima.

  Ivan STUPNIŠEK, mag. ing. agr.

 • 2. 
  Zanima me kako možemo suzbiti američkog cvrčka koji se pojavio u malinama?

  Od registriranih insekticida u malinama samo bi Calypso SC bio učinkovit na američkog cvrčka. Ali, moje pitanje čitatelju: tko je determinirao pojavu ovog štetnika, kakve su štete na malinama i zašto suzbijati američkog cvrčka u malinama? Američki cvrčak kao nametnik uopće ne bi bio štetan da ne prenosi zlatnu žuticu vinove loze (Grapevine flavescence doree). Primjerice, u Sjedinjenim Državama vrsta američki cvrčak je proširen u cijeloj zemlji, ali se ne suzbija jer tamo nije raširena i udomaćena europska bolest zlatna žutica vinove loze.

  mr. sc. Milorad ŠUBIĆ

 • 3. 
  Pronašli smo mrlje na listu naranče, pa nas zanima čime možemo tretirati i kakva je ovo bolest ili štetnik koji je izazvao promjenu na lišću?

  List naranče, prema priloženoj fotografiji napadnut je štitastim ušima. S ovim štetnicima se nije jednostavno boriti jer su zaštićeni štitovima. Citruse napada veliki broj vrsta štitastih ušiju od kojih su najznačajniji predstavnici porodice Diaspine. Štetu čine ličinke koje imaju usni aparat prilagođen sisanju. Hraneći se biljnim sokom napadnuti dio lista ostaje bez klorofila, zelena boja se mijenja u žutu i na taj način je znatno umanjena sposobnost fotosinteze. Neke vrste su ograničene samo na lišće i grane, ali ima i onih koji napadaju i plodove. Dakle, sisanjem biljnog soka, biljka domaćin slabi, a ako je napad jači može i uginuti. Najefikasnija mjera suzbijanja je zimsko prskanje stabala sa sredstvima na bazi mineralnog ulja kao što je Bijelo ili Svijetlo ulje, a prema naputku proizvođača. Prskanje se provodi za vrijeme bubrenja pupova, odnosno pred kretanje vegetacije. U našim uvjetima to je polovica ožujka. Može se dogoditi da bubrenje pupova počne ranije, ali i kasnije. Zbog toga je potrebno promatranje radi određivanja vremena prskanja. Prskanje za vrijeme vegetacije je manje efikasno jer insekticidi slabije djeluju na ženke i ličinke ispod štitova. U našim uvjetima ovi štetnici imaju tri generacije. Biološki ciklus štitastih ušiju traje oko 45 dana. Prskanje insekticidima će imati rezultat samo ako prskamo štetnika u fazi pokretnih ličinki. Orijentacijski rokovi tretiranja su oko 15. svibnja i oko 15. srpnja. Tretiranje protiv treće generacije je bolje izostaviti radi skorog početka sazrijevanja plodova. Za suzbijanje lisnih i štitastih ušiju u RH imaju dozvolu pripravci iz grupe neonikotinoida, a među njima je i Boxer 200 SL, za kojeg ste pitali. Štitaste uši se šire uglavnom na istom stablu. Na veće udaljenosti se mogu širiti sadnim materijalom, alatom pa i vjetrom. Nakon rezidbe treba skupiti orezane dijelove i spaliti ih.

  Zorica VELAGIĆ, dipl. ing. agr.

 • 4. 
  Limunu su se počele sušiti grančice od vrha i crniti. Limun uzgajam u posudi, te sam ga presadio s novom zemljom. Lijepo je cvao i imao plodove. Suzbijao sam protiv ušiju, a primjećujem da u tegli ima i puno mrava.

  Iz vašeg upita i priloženih slika čini se da su limuni, unoseći ih u zatvoren prostor u kojemu su uvjeti bili bitno različiti od onih vani, doživjeli stres. Fotografija prvog limuna prikazuje jednu zelenu grančicu. Uklonite ostale suhe grane i ostavite ovu zelenu. I ovu zelenu granu skraćujte pomalo (centimetar po centimetar) i škarama stisnite da vidite da li ima soka. Ako ima, ima i nade da ćete biljku spasiti. Rezidbom napravljene rane premažite voćarskim voskom. Budući ova grana ima kosi položaj, stavite joj potporanj i zavežite je uz njega kako bi se ispravila. Vjerujem da će nakon izvjesnog vremena krenuti vegetacija. Drugi limun je upitan. I njega probajte rezati malo po malo i utvrdite ima li soka. Ako ga nema, a mislim da ga nema, limun je propao. Savjetujem kupnju sadnica cijepljenih na podlogu Poncirus trifoliata jer povećava otpornost na niske temperature i na fitoftoru agruma. Savjetujem vam da pročitate članke objavljene u časopisu Gospodarski list „Uzgoj sadnica agruma u loncima“ i „Limun mjesečar, pogodan za uzgoj na otvorenom i u loncima“ koje možete naći i na internetu.

  Zorica VELAGIĆ, dipl. ing. agr.

 • 5. 
  Imamo nasade oraha koji su stari dvije godine i imaju puno novih izboja iz sadnica. Smijem li rezati te izboje i formirati stablo u zeleno? Primijetio sam grane koje bi mogle smetati i zanima me kad orezivati?

  Ponegdje se pogrešno smatra da orah ne treba orezivati, no taj je pomotehnički zahvat od velike važnosti. U prvim godinama uzgoja najbitnije je oblikovati željeni uzgojni oblik, osigurati krošnji prozračnost i dovoljnu osvjetljenost, iako u tom razdoblju nadzemni dio slabije raste jer se jače razvija podzemni, tj. korijenov sustav. Početkom vegetacije (tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci), može se obaviti rezidba na zeleno kojom se uklanjaju suvišni izboji, mladice koje su višak i nepoželjne grane. Bočne mladice se razvijaju nakon što izmrznu vršni pupoljci na ljetorastima ili poslije kasnih proljetnih mrazeva. U proljeće treće godine uzgoja prikraćuju se ljetorasti. Na taj se način vegetativni rast usmjerava ka granama kojima se želi oblikovati uzgojni oblik, a umanjuje se potrošnja hraniva. Rezidbom na rod (zrelom rezidbom) odstranjuju se oštećene, polomljene ili bolesne grane, grane koje se međusobno preklapaju čime ometaju prodor svjetla u unutrašnjost krošnje. Ova se rezidba obavlja tijekom zimskog razdoblja, kad je voćka u stanju mirovanja. Nakon obavljene rezidbe potrebno je rane premazati voćarskim voskom.

  Marina MARETIĆ, mag. ing. agr.

<< 1 2 3 4 5 6 7 -1 >>
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018. Izdanje 15.05.2018. Izdanje 01.05.2018. Izdanje 15.04.2018. Izdanje 01.04.2018. Izdanje 15.03.2018. Izdanje 01.03.2018. Izdanje 15.02.2018. Izdanje 01.02.2018. Izdanje 15.01.2018. Izdanje 20.12.2017. Izdanje 01.12.2017. Izdanje 15.11.2017. Izdanje 15.04.2017 Izdanje 01.04.2017 Izdanje 15.03.2017. Izdanje 01.03.2017 Izdanje 15.02.2017. Izdanje 01.02.2017. Izdanje 15.01.2017. Izdanje 20.12.2016.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.