Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Voćarstvo

Imate pitanje koje nam želite postaviti u ovoj kategoriji ? Kliknite ovdje: klik

 • 1. 
  Mandarinu staru 10 godina napala je neka bolest. Na listovima je crna presvlaka i vjerujem da biljka ne prima dovoljno svjetlosti te se suši. Listovi često budu ljepljivi, a šaljem i fotografiju navedenog problema.

  Na zaprimljenim fotografijama biljke mandarine vidljivi su simptomi napada štitastih uši s posljedicom pojave gljivica čađavica na listovima. Na licu napadnutih listova, posebice uz glavnu žilu mogu se uočiti primjerci štitastih uši koji pripadaju rodu Coccus. Radi se o napadu lovorove (smeđe) štitaste uši (Coccus hesperidum) ili sive štitaste uši agruma (Coccus pseudomagnoliarum). Za točnu identifikaciju vrste potrebna je laboratorijska mikroskopska analiza. Obje vrste hrane se sisanjem biljnih sokova u floemu, što slabi biljke, reducira cvatnju, uzrokuje sušenje vrhova grana i utječe negativno na urod. Osim toga, ovi štetnici izlučuju obilno mednu rosu, odnosno ljepljivu prozirnu tekućinu na koju se sekundarno naseljavaju crne gljivice čađavice. Medna rosa pada na listove, grane i plodove te na taj način smanjuje fotosintezu biljke i snižava tržišnu vrijednost plodova. Populaciju ovih vrsta štitastih uši često pod kontrolom ispod praga štetnosti održavaju u prirodi prisutne mnoge vrste parazitskih osica i grabežljivih božjih ovčica (bubamara). Na fotografijama se također mogu vidjeti na nekim primjercima štitastih uši i tragovi parazitacije. Budući da se na osnovi zaprimljenih fotografija može zaključiti kako se vjerojatno radi o amaterskom uzgoju mandarina, u teglama na okućnici, preporučuje se obaviti rezidbu u kombinaciji s umjerenom prihranom nekim dušičnim gnojivom te uravnoteženim zalijevanjem stabala vodom tijekom vegetacije. Također, nakon provedenih preporučenih agrotehničkih mjera moguće je obaviti ranoproljetno tretiranje biljaka u cilju suzbijanja pokretnih stadija štitastih uši ekološki povoljnijim pripravcima Bijelo ulje ili Mineralno svijetlo ulje, uz obvezno pridržavanje uputa za uporabu.

  dr. sc. Mladen ŠIMALA

 • 2. 
  Imam mali voćnjak i zanima me kako mogu spriječiti veće štete od mraza?

  Protiv niskih temperatura možete se boriti toplim zrakom. Koriste se strojevi koji rade na principu plinske turbine koja zagrijava zrak, a turbinu pokreće traktor. Prolazak traktorom ne smije trajati duže od 10 minuta, a razmak između prohoda bi trebao biti oko 70 m (ne više od 140 m). S radom je potrebno početi kad je temperatura na 0,5 °C. Mikro rasprskivači mogu pružiti učinkovitu metodu zaštite kišenjem kojim se stvara ledeni omotač koji prilikom prelaska vode u led oslobađa toplinu te postiže višu temperaturu ispod ledenog pokrivača. Postoje i neki antistresni preparati koji štite voćke od smrzavanja i šteta povećavajući otpornost na hladnoću, a o preparatima se možete raspitati u poljoljekarnama.

  GOSPODARSKI LIST

 • 3. 
  Plodove plosnate breskve kupili smo prije 5 godina, kao uvoz iz Španjolske. Iz koštice smo uzgojili stabalce i presadili ga u vrt na sunčanu stranu. Deblo je sada široko oko 4 cm u promjeru. Breskva procvate rano i bujno, razviju se plosnati plodovi do veličine boba, osuše se i popadaju. Na udaljenosti od 5 m raste breskva „vinogradarka“ koja uobičajeno obilno rodi svake godine. Voćke ne tretiramo preparatima protiv kovrčavosti lista. Što poduzeti da se potpuno razviju plodovi na plosnatoj breskvi?

  Poznato je da većina voćnih vrsta uzgojena iz sjemena nema takva svojstva koja posjeduje njihova majčinska biljka. Voćni sijanci (ili generativno uzgojene voćke iz sjemena) kasnije dospijevaju u rodnost (tek nakon nekoliko godina), bujnije rastu, a plodovi (koji nas najviše zanimaju) su slabije kvalitete (bez željenog okusa, slabije obojeni, sitniji, čvršće kožice) ili se uopće ne razvijaju. Stoga, savjetujemo da kod ovlaštenih voćnih rasadnika ili bolje opremljenih centara nabavite sadnicu breskve plosnatih plodova jer jedino na taj način možete osigurati željene plodove.

  mr. sc. Milorad ŠUBIĆ

 • 4. 
  U jednom članku o limeti spominje se uzgoj iz sjemena. U trgovinama već dulje vrijeme kupujem limetu i niti jedna nema sjeme. Gdje se mogu nabaviti limete sa sjemenom?

  Limete sa sjemenom pripadaju skupini limeta sitnih plodova (Citrus aurantifolia), a odlikuju se intenzivnim cvjetnim mirisom, jako kiselim plodovima s mnogo sjemenki. Ovoj skupini pripadaju sorte meksičke limete, a u svijetu se najviše koriste u proizvodnji podloga za cijepljenje te kao test biljke za viruse. U Republici Hrvatskoj se u proizvodnji sadnog materijala ne koristi limeta kao podloga. U komercijalnom uzgoju koriste se sorte limete krupnih plodova (Citrus latifolia) koje su besjemene, a odlikuju se većom krupnoćom i manjim sadržajem kiselina te nešto slabijim mirisom. Nije nam poznato drži li neki od rasadnika u Hrvatskoj limete s plodovima koji imaju sjemenke, ali postoji mogućnost nabave putem interneta, no ne možemo sa sigurnošću potvrditi radi li se uistinu o limeti kakvu vi tražite.

  doc. dr. sc. Mira RADUNIĆ

 • 5. 
  Smiju li se marelica i dunja prskati modrim uljem? Dunja ima pjegavost lista i ploda.

  Pripravak Modro Ulje EC ima registraciju za voćke pa se može koristiti na svim voćnim vrstama sukladno ograničenju: karenca je ograničena vremenom primjene (K=OVP), što znači da se smije koristiti samo kasno ujesen (nakon otpadanja lišća) ili krajem zime (nakon zimske rezidbe – u vrijeme bubrenja pupova voćaka). Registriran je za suzbijanje gljivičnih bolesti iz skupine krastavosti, šupljikavosti i kovrčavosti te štetnika iz skupine štitastih uši, crvenog voćnog pauka, lisnih uši i lisnih buha (za suzbijanje prezimljujućih „štitića“ i zimskih jaja).

  mr. sc. Milorad ŠUBIĆ

<< 1 2 3 4 5 6 7 -1 >>
Medenjaci u obliku srca
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018. Izdanje 01.07.2018. Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.