Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Vinogradarstvo

Imate pitanje koje nam želite postaviti u ovoj kategoriji ? Kliknite ovdje: klik

  • 1. 
    Da li je štetno ili korisno odmah nakon berbe orezati lucnjeve na vinovoj lozi?

    Lucnjeve na vinovoj lozi može se rezati tek nakon vegetacijskog ciklusa, nikako odmah nakon završetka berbe. Reže se nakon opadanja lišća, jer tada vinova loza prelazi u stadij mirovanja. Rani rez poslije opadanja lišća, kao i rez u proljeće prije kretanja vegetacije, utječe na kasniju zriobu grožđa, slabiji porast mladica u vegetaciji i osipanje grozdova tijekom cvatnje. Znači, rezidbu u zrelo valja obaviti u vrijeme potpunog mirovanja loze.

    M. Zoričić, dipl. ing.

  • 2. 
    Bermet bih rado proizvodila za svoje potrebe jer imam nešto vinograda. Nigdje nisam uspjela naći sve sastojke i omjer. Koji sastojci dolaze i kada se stavljaju te koliko dugo ostaju u vinu, tj. sve što je potrebno za jedan fini bermet.

    Bermet je naziv najčešće za crno aromatizirano vino. U pripremi bermeta koristi se svježe zrelo grožđe, staro kvalitetno vino i razni začini. Začini za bermet: Za proizvesti 100 litara bermeta potrebno je:
    – 50 kg zdravog zrelog grožđa
    – 2,5 kg šećera lagano karameliziranog
    – 0,25 kg suhih smokava
    – 0,25 kg rogača
    – 0,25 kg grožđica
    – 0,5 dag slatkog korijena
    – 0,5 dag anisa
    – 0,5 dag oraščića
    – 0,3 dag pelina suhog
    – 5 dag hrena
    – 0,5 paketića vanilije
    – 1 limun
    – 3 naranče
    Postupak: U bačvu ili kacu redom slažemo red grožđa, koji posipamo sa začinom i postupno prelijevamo s otopljenim karameliziranim šećerom. Kad je sve to složeno, zalijemo cijelu masu sa 30 – 40 litara crnog kvalitetnog vina jačine 12 – 13 vol. %. Zatim pokrenemo vrenje s vinskim kvas cem, i tijekom vrenja svaka 2-3 dana otočimo tekući dio i prelijevamo preko cjelokupne mase grožđa i začina, kako bismo postigli maksimalnu ekstrakciju sastojaka grožđa i vrhunsku aromu posredstvom dodanih začina. Aromatizirano vino BERMET treba sadržati 18% alkohola. Nakon vrenja odredi se postotak alkohola, a za razliku do 18% dodamo vinski alkohol. Ovako pripremljeni bermet je mješavina cdvrelog grožđa, vina i začina. Ostavi se od berbe do Božića, kada se prvi put pretoči i poslužuje.

    M. Zoričić, dipl. ing.

  • 3. 
    Često se kod analiza vina navodi i količina ekstrakta koju to vino sadrži. Da li je isti sadržaj ekstrakta kod bijelih i crnih vina?

    Određenu osobinu crvenom vinu (i bijelom) daju tvari koje zajedničkim imenom nazivamo ekstrakt i to suhi ekstrakt, što znači ekstrakt bez šećera. Kada od ukupnog ekstrakta vina oduzmemo sadržaj šećera (reduktivna tvar) umanjen za 1 g/l nešećerenih tvari dobije se suhi ekstrakt. (Ukupni ekstrakt=37 g/l – 18 g/l šećera i 1 g/l nešećerenih tvari = 17 g/l=17 g/l šećera koji odbijemo od 37 g/l je 20 g/l suhog ekstrakta). Ekstrakt predstavlja zbroj svih nehlapljivih sastojaka vina i bitno utječe na kakvoću vina. Vina bogata ekstraktom puna su i harmonična. Količina ekstrakta ovisi o više čimbeniika, u prvom redu o kultivaru (sorti), klimi, tlu, položaju vinograda, uzgojnom obliku, a kod crnog vina o duljini maceracije crnog masulja i remontaže. Crna vina uz srednju maceraciju od 3 do 5 dana sadrže od 20 do 23 g/l ekstrakta, kod jače maceracije od 5 do 10 dana 23 – 27 g/l, a nekad i više. Bijela vina u prosjeku sadrže od 16 do 19 g/l, a ružičasta vina i opoli po sadržaju ekstrakta negdje su između bijelih i crnih vina. Komponente koje ulaze u sastav ekstrakta bijelih vina, iste su kao i kod crnih vina, iznimku čine antocijani i uopće veća količina polifenola u odnosu na bijela vina. Ekstrakt predstavljaju sljedeće komponente: ugljikohidrati (uglavnom šećeri), glicerol, nehlapljive kiseline, dušične tvari, polifenoli, mineralne tvari i viši alkoholi.
  • 4. 
    Da li je štetno ili korisno odmah nakon berbe orezati lucnjeve na vinovoj lozi?

    Lucnjeve na vinovoj lozi može se rezati tek nakon vegetacijskog ciklusa, nikako odmah nakon završetka berbe. Reže se nakon opadanja lišća, jer tada vinova loza prelazi u stadij mirovanja. Rani rez poslije opadanja lišća, kao i rez u proljeće prije kretanja vegetacije, utječe na kasniju zriobu grožđa, slabiji porast mladica u vegetaciji i osipanje grozdova tijekom cvatnje. Znači, rezidbu u zrelo valja
    obaviti u vrijeme potpunog mirovanja loze.

    M. ZORIČIĆ, dipl. ing.

  • 5. 
    Čuo sam da postoje inoks bačve s poklopcem i gumenim pojasom koji sprječava doticaj zraka s vinom i ne treba nalijevati vazelinsko ulje. Kakve su to inoksice i gdje se mogu nabaviti?

    Danas se u vinarstvu koriste dva tipa poklopaca kod inoks bačvi manjih kapaciteta – plutajući s vazelinskim uljem i poklopac sa zračnicom. Plutajući poklopci su najčešće u uporabi i kao zaštitni sloj od oksidacija koristi se vazelinsko ulje. Njihova je prednost to što su jeftiniji, sigurniji u zaštiti vina i vino se iz bačve može uvijek istakati bez prethodnog oslobađanja poklopca. Nedostatak je to što može doći do miješanja vina i ulja pri nepažnji u pretocima, teže je pranje bačve i poklopca zbog ostatka ulja, i potrebna je veća pažnja pri radu. Poklopci sa zračnicom služe također za zaštitu vina od oksidacija. Međutim, kao sloj između poklopca i stjenke inoks bačve je gumena zračnica koja je navučena na obod poklopca i spojena na zračnu pumpu (kao guma na biciklu). Rukom se napumpa do potrebnog pritiska koji je označen na barometru na pumpi. Kada želimo ukloniti poklopac, jednostavno ispustimo zrak ventilom na pumpi. Prednost ovakvih poklopaca je ta što su vrlo praktični za rukovanje, nema ulja pa ne može doći do miješanja s vinom, lako se peru. Nedostatak je viša cijena, potrebna je česta kontrola pritiska u zračnicama (često znaju puštati na spojnim mjestima), uvijek moramo ispustiti zrak iz zračnica prije nego li istačemo vino iz bačve.
    Ovakve poklopce i bačve prodaje tvrtka Pa-Vin d.o.o. u Jastrebarskom, V. Holjevca 20.
<< 1 2 3 4 5 6 7 -1 >>
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 01.11.2014. Izdanje 15.10.2014. Izdanje 01.10.2014. Izdanje 15.09.2014. Izdanje 01.09.2014. Izdanje 15.08.2014. Izdanje 20.07.2014. Izdanje 01.07.2014. Izdanje 15.06.2014. Izdanje 01.06.2014. Izdanje 15.05.2014. Izdanje 01.05.2014. Izdanje 15.04.2014. Izdanje 01.04.2014. Izdanje 15.03.2014. Izdanje 01.03.2014. Izdanje 15.02.2014. Izdanje 01.02.2014. Izdanje 15.01.2014. Izdanje 20.12.2013. Izdanje 01.12.2013. Izdanje 15.11.2013.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.