Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Ljekovito bilje

Imate pitanje koje nam želite postaviti u ovoj kategoriji ? Kliknite ovdje: klik

  • 1. 
    Gdje je moguće nabaviti sjeme peruanskog korijena, tj. mace?

    Maca (Lepidium meyenii) je biljka porijeklom iz područja Anda, teritorija današnje Bolivije i Perua, a raste na visini između 2400 i 4400 metara. Malo je poznato da je maca bogatija kalcijem od mlijeka, te je upravo stoga snažna potpora u borbi protiv osteoporoze. Kao adaptogen, maca pridonosi sveukupnoj dobrobiti organizma. Kalcij, fosfor, vitamini B1 i B12 te masne kiseline blagotvorno djeluju na živčani sustav, potiču apetit i pozitivno utječu na probavu. Steroli, kalcij i vitamin C iz mace pomažu u izgradnji mišićne mase i povećavaju fizičku izdržljivost. Zato je maca jedan od dodataka prehrani kojeg koriste mnogi vrhunski sportaši. Maca u sebi sadrži i četiri jedinstvena alkaloida - macaina 1, 2, 3, 4, koji nisu pronađeni ni u jednoj drugoj biljci. Alkaloidi iz mace pomažu u iskorištavanju svih nutrijenata iz mace koji su tijelu potrebni. Za sadnice i sjeme mace (Lepidium meyenii) informirajte se na tel. 091/252- 2454, na www.planthouse.hr ili na mail: eko-sjeme@net.hr

    Marija KRANJČEVIĆ, dipl. ing.

  • 2. 
    Kako napraviti pripravak od lista ili ploda mirte za liječenje upale desni i paradontoze i kako napraviti pripravak za liječenje psorijaze?

    U ljekovite svrhe koriste se listovi i plodovi mirte (Mirta communis L.). Eterično ulje mirte ima antibakterijska i antivirusna svojstva, a trjeslovine djeluju adstringentno (stežu). Kod paradentoze priprema se tinktura tako da se 100 grama plodova potopi u 500 ml 70 %-tnog alkohola. Nakon 3 tjedna tinktura se procijedi u bocu od tamnog stakla. 3 puta dnevno stavite 20 kapi dobivene tinkture u malo vode i koristite za grgljanje i ispiranje usne šupljine kod paradentoze. Pomoći će i žvakanje svježih plodova. Donosimo i recept masti za psorijazu. Receptura: 100 grama tinkture, 200 grama svinjske masti ili lanolina. U rastopljenu mast uliti tinkturu i lagano miješati da ispari alkohol. Uliti u posudice i koristiti za mazanje kože. Čuvati u hladnjaku. Mast od mirte koristi se i za druge tegobe: kod reume, artritisa i hemoroida.

    Marija KRANJČEVIĆ, dipl. ing.

  • 3. 
    Zanima me gdje se u Zagrebu može nabaviti čaj od drva brekinje?

    Čaj od drveta, odnosno kore brekinje ne može se nabaviti po ljekarnama i drogerijama. Pokušajte se dogovoriti na nekoj od zagrebačkih tržnica s privatnim skupljačima i prodavačima bilja. Ako koru trebate zbog trjeslovina koje djeluju stežući (npr. protiv proljeva, gingivitisa...) možete ju zamijeniti s brojnim drugim biljkama.

    Marija KRANJČEVIĆ, dipl. ing.

  • 4. 
    Planirao sam proizvesti sadnice za sadnju smilja u Dalmatinskoj Zagori. Želim obaviti jesensku sadnju na pripremljeno tlo, a zanima me kada bi bilo najbolje posaditi smilje kako bih dobio sadnice za sadnju u 10. mjesecu?

    Optimalno vrijeme sjetve smilja za jesensku sadnju je krajem veljače ili tijekom ožujka. Proizvodnja presadnica smilja obavlja se u zaštićenom prostoru (kontrolirani uvjeti). Sjeme niče 10 do 15 dana pod uvjetom da je zasjenjeno i ima dovoljno vlage. Biljke se pikiraju u veće kontejnere kada razviju dva para pravih listova. Presadnice su spremne za sadnju kada se listovi izduže i stabljika lagano odrveni. To razdoblje traje minimalno 90 dana od pikiranja.

    Tonka NINČEVIĆ, mag. ing. agr.

  • 5. 
    Budući da se klima drastično promjenila (zime su blage), a i tlo je u Turopolju lako i propusno zanima me bi li proizvodnja smilja u Turopolju bila uspješna?

    Vezano za uzgoj smilja u kontinentalnoj Hrvatskoj mogu reći da ga je moguće uzgojiti na poljoprivrednim parcelama na sunčanim položajima i ocjeditom tlu, no na žalost još nemamo iskustva niti saznanja kakva je kvaliteta destilata smilja uzgojenog u kontinentalnoj Hrvatskoj i da li ista udovoljava tržišnim zahtjevima kozmetičke i farmaceutske industrija. Zato još ne bih preporučila uzgoj smilja u kontinentalnoj Hrvatskoj.

    dr.sc. Ines POHAJDA

<< 1 2 3 4 5 6 7 -1 >>
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018. Izdanje 15.05.2018. Izdanje 01.05.2018. Izdanje 15.04.2018. Izdanje 01.04.2018. Izdanje 15.03.2018. Izdanje 01.03.2018. Izdanje 15.02.2018. Izdanje 01.02.2018. Izdanje 15.01.2018. Izdanje 20.12.2017. Izdanje 01.12.2017. Izdanje 15.11.2017. Izdanje 15.04.2017 Izdanje 01.04.2017 Izdanje 15.03.2017. Izdanje 01.03.2017 Izdanje 15.02.2017. Izdanje 01.02.2017. Izdanje 15.01.2017. Izdanje 20.12.2016.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.