Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Ljekovito bilje

Imate pitanje koje nam želite postaviti u ovoj kategoriji ? Kliknite ovdje: klik

 • 1. 
  Budući da se klima drastično promjenila (zime su blage), a i tlo je u Turopolju lako i propusno zanima me bi li proizvodnja smilja u Turopolju bila uspješna?

  Vezano za uzgoj smilja u kontinentalnoj Hrvatskoj mogu reći da ga je moguće uzgojiti na poljoprivrednim parcelama na sunčanim položajima i ocjeditom tlu, no na žalost još nemamo iskustva niti saznanja kakva je kvaliteta destilata smilja uzgojenog u kontinentalnoj Hrvatskoj i da li ista udovoljava tržišnim zahtjevima kozmetičke i farmaceutske industrija. Zato još ne bih preporučila uzgoj smilja u kontinentalnoj Hrvatskoj.

  dr.sc. Ines POHAJDA

 • 2. 
  Često se spominje ulje od buča da se osim po svom specifičnom okusu u gastronomiji preporučuje i u terapeutske svrhe. Kakve su njegove ljekovite vrijednosti?

  Iz sjemenki bundeve hladnim postupkom dobiva se tamno i gusto ulje karakteristična okusa i mirisa, koje se zbog tamne boje zove i crno ulje. Po ljekovitosti ne razlikuje se od sjemenki. Sadrži pravo bogatstvo nezasićenih masnih kiselina, velik postotak beta karotena, vitamina E i kalija. Tu je i lecitin, prirodni emulgator koji pomaže kod ateroskleroze jer otapa ovapnjenja u krvnim žilama te pozitivno djeluje na snižavanje kolesterola u krvi. Bučino ulje najčešće se koristi za začinjanje salata (osobito grah salate i salate od zelja), ali i kao terapija, 1 velika žlica dnevno.

  Marija Kranjčević, dipl. ing.

 • 3. 
  Čula sam da se u ocat mogu dodati i neke biljke koje mu daju posebnu pikantnost. Konkretno me zanima ocat s češnjakom i pelinom.

  Ocat s češnjakom
  Ovaj je ocat često potreban u kućanstvu. Treba ga pripraviti tako da nema previše intenzivan miris. Miris češnjaka ne smije nadvladati aromu octa, u tom slučaju smanjuje se mogućnost svestrane primjene.
  Sastojci:
  – 1 l svijetloga vinskog octa,
  – 5-10 režnjeva češnjaka.
  Češnjeve treba očistiti od čvrstog omotača i blago zdrobiti. Za to mogu poslužiti i kliješta za tiještenje češnjeva. Vrijeme maceracije ovisi o aromatskoj snazi češnjaka i potrebi intenziteta arome. Potrebno je češće provjeravanje kakvoće proizvoda. Po završenom postupku profiltrirati i staviti u boce.

         Ocat s pelinom
  Sastojci:
  – 1 l bijeloga vinskog octa,
  – 50-100 g svježih listova pelina.
  Pelin ostaviti u octu oko 4 tjedna. Ocijediti, puniti u boce koje se vidljivo označe naljepnicom “Pelin ocat” i spremiti na tamno mjesto. Ovaj lijepo obojen, ali pelinski gorak ocat koristi se u pripravljanju sredozemnih jela. Vrlo male količine dodaju se u umake, preljeve (od rajčica, tartara) i specijalna jela.

  Dr. F. V.

 • 4. 
  Čuo sam o ljekovitosti povrtnice, ali ne znam o tome gotovo ništa. Za koje se bolesti može koristiti i na koji način?

  Crna rotkva ili povrtnica (Raphanus sativus) uzgaja se kao povrtna kultura širom svijeta, no malo se troši i nije pogodna za industrijsku preradu. Korijen joj je mesnat, različite bolje (bijela, siva, ružičasta, crna) i oblika. Zbog visokog postotka ulja gorušice ima karakterističan ljut okus i oštar miris pa se u prehrani koristi kao začin ili za salatu, ovisno o sorti. Teže je probavljiva pa ju treba što više usitniti i pripremati neposredno prije korištenja. Ne treba ju uzimati posoljenu, a osobito nije dobro uz nju piti pivo. Sok od povrtnice stari je narodni lijek kod oboljenja žučnih kanala, žučnog kamenca i pijeska te neredovite probave. Sok se dobije tako da se korijen sitno nariba i naribana masa dobro istiješti. Od rotkve srednje veličine može se dobiti oko 200 g soka. Tijekom dana pije se oko 100 g (1 dl) soka podijeljenog na manje doze. Poslije 4 – 5 dana preporučuje se pauza od 2 – 3 dana. Još se češće povrtnica koristi kod prehlade, kašlja i bronhitisa. U tu se svrhu korijen u gornjem dijelu izdubi u obliku lijevka, a kroz donji dio se napravi mali otvor. Udubina se napuni medom, a povrtnica stavi u odgovarajuću čašu tako da sok istječe u nju. Sok pospješuje izlučivanje sluzi iz dišnih organa i umiruje kašalj. Sirup se može pripremiti i tako da se povrtnica očisti, opere i sitno nariba, prelije medom i sokom od limuna i ostavi odstajati par sati. Pije se 3 – 4 puta dnevno po žlica soka. Važno je napomenuti da povrtnicu ne trebaju koristiti osobe koje imaju probleme s upalom sluznice želuca i crijeva, čir na želucu ili dvanaestniku te bubrežni bolesnici.

  Marija KRANJČEVIĆ, dipl. ing.

 • 5. 
  Čitao sam i slušao o ljekovitosti timijana, odnosno majčine dušice. Navodno se može uzgojiti kao i ostalo ljekovito bilje.

  Pod nazivom majčina dušica (Thymus serpyilum) krije se velik broj podvrsta, formi i križanaca rasprostranjenih na području umjerenog dijela euroazijskog kopna, sjeverne Afrike i Sjeverne Amerike. U farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji pretežno se koristi timijan Thymus vulgaris, koji se i uzgaja. U srednjem vijeku bio je omiljeni začin jelima, a danas se u farmaceutskoj industriji koristi zbog antibakterijskog i antifungicidnog (protugljivičnog) djelovanja. Čest je u čajevima i sirupima protiv kašlja. Cijela biljka daje ugodan miris i aromu. Sjeme u povoljnim uvjetima proklija za 2–3 tjedna. Kao višegodišnja vrsta (i više od 6 godina) u početku raste vrlo sporo, a iduće godine u rano proljeće biljke su u punoj vegetaciji. Cvjetaju početkom svibnja, kada se i kose, a za drugi otkos dozore u rujnu. U prvoj godini treba očekivati samo jednu kosidbu. Timijan je biljka koja voli toplinu i svjetlost. Niske zimske temperature bez snježnog pokrivača mogu joj nanijeti veliku štetu. Na hladnim i vlažnim tlima biljke trunu. Pri izboru površine za nasad treba voditi računa da timijan pri rastu ne zagušuju korovi i da tlo ne smije biti zaraženo višegodišnjim korovskim vrstama. Na istom mjestu može se uzgajati tek nakon 3 – 4 godine.

  Marija KRANJČEVIĆ, dipl. ing.

<< 1 2 3 4 5 6 7 -1 >>
Zelene rajčice
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 01.04.2017 Izdanje 15.03.2017. Izdanje 01.03.2017 Izdanje 15.02.2017. Izdanje 01.02.2017. Izdanje 15.01.2017. Izdanje 20.12.2016. Izdanje 01.12.2016. Izdanje 15.11.2016. Izdanje 01.11.2016. Izdanje 15.10.2016. Izdanje 01.10.2016. Izdanje 15.09.2016. Izdanje 01.09.2016. Izdanje 15.08.2016. Izdanje 20.07.2016. Izdanje 01.07.2016 Izdanje 15.06.2016. Izdanje 01.06.2016. Izdanje 15.05.2016. Izdanje 01.05.2016. Izdanje 15.04.2016.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.