Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Peradarstvo

Imate pitanje koje nam želite postaviti u ovoj kategoriji ? Kliknite ovdje: klik

 • 1. 
  Imam par labudastih guski. Snesla je osam jaja u štali u kutu. Leži svaki drugi dan po četiri sata. Održavaju li se tako jaja i mislite li da će biti što od toga ili imate dodatni savjet što napraviti da bi se osigurali dobri uvjeti?

  Nije mi poznata dob guske, ali ako se radi o mladoj životinji onda se kod nje još nije potpuno razvio nagon za inkubacijom koja bi trebala biti kontinuirana u trajanju od 30 dana sve do valjenja mladih. Inače, guska koja sjedi na jajima može svaki dan nakratko napustiti gnijezdo (20-ak minuta) kako bi se nahranila i napojila te izbacila izmet. Zato guske koje neuredno sjede na jajima uglavnom upropaste nasad. Jaja treba svakodnevno skupljati i čuvati na temperaturi od 12 - 16°C do deset dana. Kad se sakupi dovoljan broj treba ih podmetnuti pod dobru kvočku ili puru. Valjenje u inkubatoru znade biti prilično složen proces, pa ga stoga ne preporučamo u amaterskim uvjetima. Tema broja 2 u GL iz 2012. bila je uzgoj gusaka.

  Darko PETANJEK

 • 2. 
  Imam piliće orloff. Jednom piliću je suzilo oko i sad je bijelo. Mislim da ne vidi na njega. Jede nešto manje od drugih i slabije je volje. Držim ga odvojenog. Kapam mu u oko kapi maxtrol, tako mi je rekao prodavač u poljoljekarni. Molim savjet što bi mogao biti problem?

  Prema opisu bolesnog oka vašeg pilića može se raditi o upali očnog kapka, upali očne spojnice ili o upali rožnice. Prve dvije upale mogu nastati zbog mehaničkog oštećenja, a kod peradi su najčešći udarci kljunom ili češkanje oka noktima. Upalu također mogu izazvati i dim, prašina, propuh i slični uzroci. Može se raditi i o zaraznoj upali kad su uzročnici gljivice, bakterije i virusi, a takve upale se prenose sa životinje na životinju. Simptomi su slični, a očituju se kao crvenilo, bolnost, otečenje, poluzatvoreno ili skroz zatvoreno oko uz pretjeranu osjetljivost na svjetlo. Javlja se i iscjedak koji od rijetkog, poput suza, može uz infekciju postati gnojan kao što ste opisali. Posebna upala je upala rožnice koja može nastati kao posljedica dvije prethodno opisane. Simptomi su žmirkanje i zamućenje koje može postati trajno i tada životinja na to oko više ne vidi. Upale mogu biti i posljedice zaraznih bolesti zbog čega je potrebno potražiti stručnu veterinarsku pomoć gdje će se odrediti uzrok i propisati terapija. Liječenje se provodi lokalnom primjenom antibiotika u obliku masti ili kapi. Uz to je oboljele životinje potrebno izdvojiti iz jata na mirno i čisto mjesto bez jakog izvora svjetlosti. Poželjno je ojačati otpornost organizma dodavanjem mineralnih i vitaminskih pripravaka, posebno onih koji sadrže vitamin A. Kapi koje ste vi davali namijenjene su za upotrebu u humanoj medicini. Sadrže kortikosteroide i antibiotike. Kortikosteroidi smanjuju i olakšavaju upalu, a antibiotici djeluju na najčešće mikroorganizme, osim na viruse. Kortikosteroidi se smiju upotrebljavati vremenski ograničeno jer duža primjena može oslabiti lokalni imunitet i tako stvoriti dodatne komplikacije.

  Kruno LAŽEC, dr. vet. med.

 • 3. 
  Imam četiri kokoši i pijetla, no primijetio sam da jedna mlada grahorasta otežano diše, djeluje mi kao da želi nešto iskašljati. Dok je sagnuta i jede to se ne čuje.

  Opis simptoma koje ima vaša kokoš je prekratak i nedovoljan za bilo kakvu dijagnozu bolesti ili stanja u kojem se nalazi. Ako perad držite slobodno u dvorištu gdje jedu kišne gliste i puževe moglo bi se raditi o parazitima koji žive u dušniku i plućima. Bolest se zove singamoza, plućni ili crveni crv. Javlja se kod domaće i divlje peradi, odnosno ptica. Karakterizira ju iskrivljavanje vrata, otežano disanje i kašalj. Paraziti žive kraće vrijeme u plućima, a poslije u dušniku gdje uzrokuju upalu i povećanu količinu sluzi. To dovodi do kašlja, a da bi životinje lakše disale iskrivljuju vrat da izbace sluz, a ponekad i parazite. Ako se ne liječi dolazi do uginuća, a paraziti brzo sele s jedne na drugu životinju u istom dvorištu, ali i u susjedna. Razvojni oblici ovih parazita mogu u kišnim glistama i puževima živjeti više od 3 godine.Ovo je samo jedna od mogućih bolesti vaše peradi. Može se raditi i o običnoj prehladi, ali i o težim oblicima upala dišnih putova. Za točnu dijagnozu morate otići u najbližu veterinarsku ustanovu gdje će vas uputiti u daljnje postupke i postaviti konačnu dijagnozu i odrediti liječenje.

  Kruno LAŽEC, dr. vet. med.

 • 4. 
  Mlade koke snesu jaja na pod kokošinjca, a onda ga ostale koke pojedu. Kako da riješim taj problem?

  Jedan od razloga nesenja jaja na pod kokošinjca je premali broj gnijezda te bih vam svakako preporučio da čim prije ubacite još pokoje gnijezdo za novopridošle nesilice (4-5 kokoši/1 gnijezdo). Pravilno učenje kokoši nesilica da koriste gnijezda važno je želimo li smanjiti ili izbjeći nesenje jaja izvan gnijezda. Kokoši započinju s traženjem mjesta za gniježđenje oko tjedan dana prije nego izlegnu prvo jaje. Tijekom tog razdoblja uzgajivač bi nekoliko puta dnevno trebao polako prići kokošinjcu, posebice u jutarnjim satima te pronaći sve mlade nesilice koje se pokušavaju ugnijezditi izvan gnijezda. Mlade nesilice koje traže alternativna mjesta za gniježđenje obično privlače mračna/sjenovita područja, poput tamnih zidova, kutova, područja uz stepenice, te mjesta ispod zvonastih pojilica i hranilica. Nesilice koje se pokušavaju ugnijezditi na takvim mjestima treba nježno podići i smjestiti u prazno gnijezdo. Ometanje nesilica koje se žele ugnijezditi odvratit će ih od korištenja tih mjesta. Jaja izvan gnijezda treba često skupljati, budući da neskupljena jaja potiču kokoši na nastavak nesenja jaja na tim mjestima, a ostale na jedenje takvih jaja. Kokoši kljucaju, tj. jedu jaja ne zato što su gladne, već uslijed nekog poremećaja. Obično zbog poremećaja metabolizma mineralnih tvari ili pak uslijed nedostatka istih. Dodavanjem VAM-a (vitaminsko-mineralni dodatak) ovaj problem rješavamo s lakoćom. Međutim, tu se javlja drugi, ozbiljniji problem a to je navika. Kad se kokoši naviknu na kljucanje jaja teško ih je odvratiti od toga iako imaju sve potrebne hranjive sastojke. Rezanje vrhova kljunova je s aspekta dobrobiti dosta upitno te je preporuka da se jaja čim prije prikupe i da se pokuša pronaći kokoš koja je inicijator te pojave, a ostale se onda nakon toga pridruže. Nju tada treba odvojiti, staviti u polumračnu prostoriju te redovito skupljati njena jaja. Nakon nekoliko dana bi se situacija trebala popraviti.

  prof. dr. sc. Zlatko JANJEČIĆ

 • 5. 
  Za svoje potrebe držim kokoši nesilice koje se slobodno kreću po dvorištu. Iz kojeg razloga su neki žutanjci narančaste boje, a pojedini potpuno blijedi?

  S obzirom da nije navedeno pripadaju li sve kokoši na gospodarstvu istoj pasmini ili hibridu ne treba isključiti ni tu mogućnost da različita genetika dovodi u konačnici i do različite obojenosti žutanjka. Budući da se kokoši drže zajedno i hrane se istim obrokom, utjecaj hranidbe možemo isključiti i različitu obojenost žutanjaka opet možemo pripisati samo kokošima, odnosno njihovoj nesivosti. Kokoši koje nesu manji broj jaja (svaki 2-3 dan) imaju jače pigmentiran žutanjak. Naravno, ne smije se isključiti i utjecaj nekih bolesti koje mogu biti prisutne u jatu. Tako kod pojedinih bolesti koje mogu individualno zahvatiti pojedine kokoši može doći do znatnog smanjenja apsorpcije karotenoida, a time i do slabije obojenosti žutanjaka.

  prof. dr. sc. Zlatko JANJEČIĆ

<< 1 2 3 4 5 >>
Salata od tunjevine
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 01.07.2019. Izdanje 15.06.2019. Izdanje 01.06.2019. Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.