Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Ostalo

Imate pitanje koje nam želite postaviti u ovoj kategoriji ? Kliknite ovdje: klik

 • 1. 
  4 metra od vrta, susjed ispušta otpadnu vodu iz kupaonice i WC-a. Nema cijevi, već je odljev u uskom kanalu, tj.grabi. Zanima me utjecaj tih otpadnih voda na zdravstvenu ispravnost povrća u vrtu.

  Otpadne vode iz kupaonice koje se ispuštaju kanalom udaljenim 4 m od vašeg vrta ne bi trebale imati štetno djelovanje na zdravstvenu ispravnost povrća uzgojenog u vrtu. Razloga za to je nekoliko: - voda se u tlu najviše kreće okomito, odnosno u dubinu. Bočno širenje vode kroz tlo na mjestu ispusta, može ovisno o tipu tla, iznositi od 0,5 m kod pjeskovitih, pa do 1 ili 1,5 m kod ilovastih ili glinovitih tala; - glavnina korijenovog sustava povrtnih vrsta razvija se u površinskih 30 cm tla, a u širinu prodire do maksimalno 2 m kod nekih vrsta (npr. krastavca); - travnati pojas ili uzgoj nekih drugih kultura značajno će smanjiti mogući štetni utjecaj jer će djelovati poput filtera. Bitno je da spomenuta otpadna voda ne dospije na biljne dijelove koji se konzumiraju, a također je poželjno da u blizini nema izvora pitke vode ili bunara kako ne bi došlo do onečišćenja podzemnih voda, odnosno vode za piće.

  doc.dr.sc.Božidar BENKO

 • 2. 
  Bavim se kunićima i kada navrše do 2 mj. počnu mi ugibati – samo se povuku u jedan ćošak, napuhnu i dobiju proljev. Hranim ih kukuruzom i zobi, malo suhog kruha. O kakvoj se bolesti radi, i kako ih mogu izlječiti?

  Na osnovi Vašeg opisa ugibanja kunića teško je dati točan odgovor. Za pretpostaviti je da se radi o ugibanju samo mladih kunića u dobi do 2 mjeseca starosti. Ako ne ugiba niti jedan kunić stariji od 6 ili više mjeseci može se nagađati da se ne radi o zaraznoj bolesti, iako se ona ne može u potpunosti isključiti. Naime, neki od kunića koji ne uginu u dobi od 2 mjeseca, mogu isto biti bolesni od neke bolesti, samo je prebole i postaju na nju otporni, ali je mogu u sebi i “zadržati” i prenositi mladima. Da bi sa sigurnošću utvrdili ili opovrgli postojanje bolesti bilo kojeg uzroka morate se obratiti veterinarskoj ambulanti. Ako se isključi zarazna bolest, mogući uzrok ugibanja može biti hrana. Niste naveli da li kuniće hranite sijenom ili sada u proljeće svježom travom. Kunići kroz cijelu godinu trebaju svaki dan imati na raspolaganju dovoljno kvalitetnog sijena. To znači da ono mora biti primjereno osušeno i košeno na vrijeme bez debelih stabljika, ali niti presitno ili slomljeno. Ako se kod košenja, sušenja i spremanja koristi mehanizacija sijeno u balama je često zdrobljeno, prašnjavo i uprljano zemljom, a prerano balirano i pljesnivo. Naravno da takvo sijeno nije dobro niti za jednu životinju, pa tako niti za kuniće. Sijeno je osnovni obrok kunića zbog toga što je njihov probavni sustav građen tako da vlaknata hrana “gura” jedna drugu i zato im stalno mora biti dostupna. U vrijeme kada imamo zelene hrane možemo smanjiti količinu sijena, a dodati travu, djetelinu ili slično. Uz sijeno je poželjna dodatna hrana zrnjevlje različitih žitarica; zobi, ječma, pšenice ili tritikala. Kunići vole jesti i proso, suncokret ili slične žitarice. Od cijelog zrna kukuruza u pravilu pojedu samo jezgru s klicom, a ostalo odbace. Zato ga je dobro grubo samljeti pa prosijati da u samljevenom nema brašna koje može nadražiti nosnu sluznicu. Naravno da niti zrnjevlje ne smije biti niti malo pljesnivo jer je takva hrana dugoročno štetna i može uzrokovati nadam i ugibanje kakvo ste opisali. Suhi kruh sadrži kvasac pa ga treba davati najviše svaki drugi dan. Često iznutra zna biti pljesniv stoje ponekad teško uočiti pa i to može biti uzrok uginuća. Uz hranu uzrok uginuća može biti i stres što ga mladi doživljavaju prilikom odvajanja od majke.

  Kruno LAŽEC, dr. vet. med.

 • 3. 
  Čitala sam o hokaido bundevama i uočila da se razlikuju od naših “domaćih”. U čemu se razlikuju i kakve su njihove osobine?

  Hokaido je vrsta bundeve, koja se za razliku od tikvica, konzumira u fiziološkoj zrelosti. Pažnju potrošača privlače svojim zanimljivim oblicima i bojom. Zbog velike količine minerala, vitamina te posebice karotenoida, ovo je povrće sve više cijenjeno u prehrani makrobiotičara. U uzgoju tikvenjača vrlo je važna gnojidba organskim gnojivima, te se preporučuje primijeniti 20-30 t/ha zrelog stajskog gnoja. osim stajnjaka, potrebno je mineralnim gnojivima unijeti u tlo 130 kg N, 60 kg P2Os i 150 kg K2O. Hokaido tikve se najčešće uzgajaju izravnom sjetvom. Prije sjetve potrebno je tlo fino usitniti kako bi se omogućila kvalitetna sjetva i što bolje nicanje. Vegetacija tikve traje oko 120 dana, stoga u agroekološkim uvjetima Imotskog sjetvu treba planirati početkom svibnja. Preporučuje se sjetva u kućice razmaka 150 do 200 cm x 80 do 120 cm, sa 2 sjemenke po kućici (sjetvenom mjestu). U uzgoju tikvi nužnjo je osigurati navodnjavanje. Berba se provodi za suhog vremena, kako bi se onemogućio razvoj bolesti tijekom dužeg čuvanja. Da bi se tikve uspješno skladištile tijekom zimskih mjeseci, prilikom berbe potrebno je ostaviti dio stapke. Sjeme se može nabaviti kod g. Miće Brkanovića (p.p. 81, 44330 Novska).

  Sanja FABEK, dipl. ing.

 • 4. 
  Budući da sam Vaš pretplatnik molila bih da mi u nekom od slijedećih brojeva Gospodarskog lista napišete recept za liker od kestena.

  Liker od marona

  Sastojci:

  2 kilograma marona

  500 g šećera (50 dkg)

  1 L vode

  500 mL (pola litre) ruma, konjaka ili rakije (alkohol po izboru)

  2 lovorova lista

  4 klinčića

   

  Postupak:

  Pažljivo očistiti vanjsku ljusku kestena bez zarezivanja unutarnje kožice. Očišćene kestene staviti u lonac hladne vode uz lovorov list i klinčiće i čekati dok voda ne proključa. Kada voda proključa na laganoj vatri kestene kuhati 25 minuta. Nakon kuhanja kestene pažljivo žlicom (koristiti žicu s prorezom kako bi se kesteni dodatno procijedili) izvaditi iz lonca i složiti ih na tanjur da se ohlade. Kada su kesteni gotovo rashlađeni oštrim nožem pažljivo ukloniti i unutrašnju kožicu kestena. U široki lonac uliti vodu i dodati šećer te tako kuhati dok ne zavrije. Pjenu koja će se  tijekom kuhanja nataložiti na površini sirupa obrati. Nakon 8 minuta vrenja u sirup dodati očišćene kestene i pustiti ih da ključaju na  vrlo laganoj vatri oko 5 min i to bez miješanja. Nakon 5 minuta, ostaviti kestene i sirup da se ohlade, a zatim kestene žlicom pažljivo izvaditi iz sirupa te ih u posebnu široku staklenku složiti u slojevima. Lonac u kojem ste kuhali sirup vratiti na vatru i ostaviti da ponovno proključa. Tijekom kuhanja obrati pjenu sirupa nekoliko puta da se ona potpuno ukloni te u sirup dodati alkoholni liker, promiješati i pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu. Nakon što se smjesa ohladi pažljivo ju prelijte preko kestena u staklenci. Ako nema dovoljno tekućine koja će pokriti sve kestene u staklenci dodati još alkohola, ali bez miješanja. Staklenku zatvoriti i ostaviti ju na hladnom tamnom mjestu 2 tjedna ili više.
 • 5. 
  Bavim se uzgojem kunića za domaće potrebe. Čuo sam da se od kunićjeg mesa mogu napraviti dobre kobasice, no ne znam recept.

  Iskošteno kunićje meso, jetru i svinjske obreske narežemo na manje komade, posipamo začinima i solju, pa ostavimo 2 sata na hladnom. Ohlađeno meso sameljemo u stroju za mljevenje s otvorima rezne ploče promjera 10 mm, a zatim s otvorima promjera 4,5 mm. Dodamo žumanjke i promiješamo postupno ulijevajući kvalitetno bijelo vino. Dotjeramo okus i punimo pripremljena crijeva. Oblikujemo 12-15 cm dugačke parove kobasica i do posluživanja pohranimo na hladno. Poslužimo pečene na maslacu s povrćem.

  Pripremite (za oko 4,5 kg smjese): 3 kg kunićjeg mesa, 1 kg masnijih svinjskih obrezaka, 4 kunićje jetre, 6 žumanjaka, 5,5 jušnih žlica kuhinjske soli, 4 čajne žličice mljevenoga bijelog papra, 1 čajnu žličicu muškatnog oraščića, naribanu koricu od dvaju neprskanih limuna, 1 šalicu bijelog vina, tanka svinjska crijeva.

<< 1 2 3 4 5 6 7 -1 >>
Musaka od krumpira i tikvica
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 01.04.2017 Izdanje 15.03.2017. Izdanje 01.03.2017 Izdanje 15.02.2017. Izdanje 01.02.2017. Izdanje 15.01.2017. Izdanje 20.12.2016. Izdanje 01.12.2016. Izdanje 15.11.2016. Izdanje 01.11.2016. Izdanje 15.10.2016. Izdanje 01.10.2016. Izdanje 15.09.2016. Izdanje 01.09.2016. Izdanje 15.08.2016. Izdanje 20.07.2016. Izdanje 01.07.2016 Izdanje 15.06.2016. Izdanje 01.06.2016. Izdanje 15.05.2016. Izdanje 01.05.2016. Izdanje 15.04.2016.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.