Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva
Farmerski uzgoj američke divlje pure
Farmerski uzgoj američke divlje pureFarmerski uzgoj divljih životinja privlači pozornost sve većeg broja uzgajivača, u čemu mnogi vide lakši način proizvodnje zdrave i kvalitetne hrane za razliku od uzgoja udomaćenih srodnika. Jedno od takvih je i uzgoj američkih divljih pura, preteća našega autohtonoga zagorskog purana, koji je prije dvije godine pokrenuo Božidar Tišinić iz Taborišta nedaleko od Petrinje.
Pročitaj više...
Ferokloroza ili žutica voćaka i vinove loze
Ferokloroza ili žutica voćaka i vinove lozeFerokloroza ili žutica voćaka i vinove loze fiziološka je bolest zbog loše ishrane željezom. Nazivaju je još željezna kloroza ili kloroza karbonatnih tala, jer se najčesće javlja na voćkama i vinovoj lozi uzgajanim na karbonatnim tlima. Naime na karbonatnim tlima dolazi do inaktivacije aktivnog (reduktivnog) željeza, jer je uz prisutnost većih količina kalcija (aktivnog vapna) povećana oksidacija (inktivacija) fiziološki aktivnog željeza. Često se naziva internervalna ili interkostalna klooza, j
Pročitaj više...
Gnojidba masline tijekom ljeta
Gnojidba masline tijekom ljetaTijekom srpnja i kolovoza slijedi intenzivan porast ploda, posebice razvoj sjemenke odnosno njezino okoštavanje, zbog čega se pojačava potreba za priljevom novih hranjiva u sjemenku. Kako plod masline u to vrijeme ima mogućnost stvaranja organske tvari iz anorganskih, koje pritječu iz lista ili preko pokožice ploda, hranjiva se mogu neprekidno dodavati prskanjem tekućim mineralnim gnojivima i tako omogućiti pravilan razvoj ploda.
Pročitaj više...
Hortikulturna terapija
Hortikulturna terapijaPosljedice sve stresnijih uvjeta u kojima živimo kao i ubrzan tempo svakodnevice nastoje se ublažiti radom s biljkama i boravkom u vrtu. Hortikulturna terapija počinje se razvijati četrdesetih godina dvadesetog stoljeća, iako najintenzivnije posljednjih dvadeset godina. No, ne možemo je nazvati novom jer je povoljan učinak biljaka na zdravlje ljudi poznat još od Starog vijeka.
Pročitaj više...
Nove rane sorte krušaka
Nove rane sorte krušakaRane sorte krušaka vrlo su cijenjene, jer na tržište dolaze kad se osjeća veća potražnja, pa postižu veću prodajnu cijenu. Posebice su zanimljive za potrebe stalno rastuće turističke privrede, jer dozrijevaju za pune turističke sezone. Dakako, nalaze povoljno tržište i u većim potrošaćkim središtima, tj. gradovima.
Pročitaj više...
Gulaš od veprovine Tortille sa zimskom salamom
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018. Izdanje 01.07.2018. Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.