Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva
Hranidba prasadi
Hranidba prasadiOdgoj prasadi jedan je od najkritičnijih i gospodarski najvažnijih čimbenika u proizvodnji svinja. Stoga njihovoj hranidbi treba posvetiti osobitu pozornost.
Pročitaj više...
Narančasta pjegavost lišća šljive
Narančasta pjegavost lišća šljiveOpasna i uvijek prisutna bolest kod nas
U našoj domaćoj fitopatološkoj literaturi (Kišpatić, i dr.) ova bolest se spominje pod nazivom plamenjača šljive. Međutim, plamenjača nije najbolji naziv za ovu bolest, jer se pod pojmom plamenjača uglavnom podrazumijevaju bolesti koje izazivaju patogenegljive (pseduogljive) iz reda Plasmoporales, kao što su pr. vrste iz rodova Phytophthora, Plasmopara i dr. Na temelju boje pjega koje su kod nas na većini sorti šljive jače narančaste boje, najprihvatljiviji naziv za ovu bolest ipak bi bio narančasta pjegavost lišća.
Pročitaj više...
Rezidba trešnje u vegetaciji
Rezidba trešnje u vegetacijiModerni uzgoj trešnje javlja se tek potkraj 80-ih godina. Do tada u uzgoju prevladavaju stabla s visokom krošnjom, međutim, pojavom podloga slabe bujnosti i proizvodnja se počinje širiti.
Pročitaj više...
Suzbijanje višegodišnjih korova (trajnica) na strništu
Suzbijanje višegodišnjih korova (trajnica) na strništuVišegodišnje korovne vrste (trajnice) oduvijek su predstavljale najveći problem kod uzgoja poljoprivrednih kultura. Zbog činjenice da se osim sjemenom razmnožavaju i različitim vegetativnim organima, mehaničkim mjerama (prašenje strništa, obradom tla, kosidbom i dr.), teško ih je iskorijeniti. Zbog velike pričuve hranjiva u njihovim vegetativnim organima (vriježe, gomolji, podanci, lukovice), nakon primjene mehaničkih zaštitnih mjera lako se obnove i uspješno se nadmeću s kulturom i drugim korovima.
Pročitaj više...
Uzgoj kasne cvjetače
Uzgoj kasne cvjetačeOvo povrće zbog izvanredne hranjive vrijednosti pripada samom vrhu povrćarskih kultura. U svježem stanju cvjetača sadržava 8 - 11 posto suhe tvari, oko 2,5 posto bjelančevina, 0,82 posto mineralnih tvari, zbog čega se preporučuje kao dijetalna hrana.
Pročitaj više...
Moka kuglice
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018. Izdanje 01.07.2018. Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.