Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Zimsko prskanje voćaka i vinove loze

Stranice u tiskanom izdanju: 1
Zimsko prskanje voćaka i vinove loze
Zimsko prskanje voćaka i vinove loze
Zimsko prskanje voćaka i vinove loze
Galerija
Protiv nekih bolesti posebno koštičavih voćaka i vinove loze bolje je zimsko prskanje provesti pred sam početak vegetacije u fenofazi B. Tako je na nekim kulturama potrebno provesti dva prskanja, prvo u fenofazi A i drugo u fenofazi B, što se često odnosi na
plavo prskanje bakarnim fungicidima. Zato se zimsko prskanje može izvoditi od otpadanja listova sve do početka bubrenja pupova. Prije prskanja potrebno je pripremiti stabla, kako bi zimsko prskanje bilo što kvalitetnije izvedeno. S voćaka se moraju ukloniti sve suhe, polomljene i nepotrebne grane, ukloniti staru koru, lišajeve i mahovine, te prorijediti krošnju, kako bi omogućili kvalitetnije pokrivanje i bolje prodiranje sredstva do skrivenih štetnika. Prskanje treba obaviti temeljito. Voćke i čokote vinove
loze treba poprskati sa svih strana počevši od najviše grančice, spuštajući se naniže do vrata korijena, kako bi sredstvo ušlo u sve pukotine kore. Cijela voćka odnosno čokot mora biti dobro okupan, uključujući sve grane deblje i tanje, rodne grančice i samo deblo, jer se na tim dijelovima nalazi mnoštvo spora koje kiša ili vjetar raznose
na pupove. Zbog toga mnogi zimsko prskanje nazivaju i zimskim kupanjem voćaka. Računa se da za dobro razvijenu voćku treba oko 10 l pripravka. Za prskanje treba
birati lijepe dane bez oborina i vjetra.
Prskanje jezgričavih voćaka
Na jezgričavim voćkama zimsko prskanje provodi se protiv pjegavosti lista i čađave krastavosti plodova-fuzikladija na jabuci (Venturia inaequali) i kruški (V. Pirina), pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) i bakterijske paleži (Erwinia amylovora) na jabuci, kruški i dunji. Od štetnika provodi se protiv zimskih jaja crvenog
voćnog pauka (Panonychus ulmi), šljivine štitaste uši (Eulecanium corni) i drugih vrsta štitastih ušiju, zimskih jaja lisnih uši (Aphis pomi) i drugih vrsta, zimskih jaja
kruškine buhe (Psylla pyri) i jabučnog savijača (Carpocapsa pomonella).
Budući da gljivice, uzročnici fuzikladija, prezime na granama u neposrednoj blizini pupova, lako mogu zaraziti listiće zametnute u pupu. Osim zimskog prskanja,
na jabukama i kruškama dobro je u jesen prije otpadanja listova izazvati defolijaciju, prskanjem s 5%-tnom ureom, zbog smanjena mogućnosti zaraze s fuzikladijom
u proljeće...
Ocijenite članak:

Slana torta od kestena Torta od šlaga i sira
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.09.2014. Izdanje 01.09.2014. Izdanje 15.08.2014. Izdanje 20.07.2014. Izdanje 01.07.2014. Izdanje 15.06.2014. Izdanje 01.06.2014. Izdanje 15.05.2014. Izdanje 01.05.2014. Izdanje 15.04.2014. Izdanje 01.04.2014. Izdanje 15.03.2014. Izdanje 01.03.2014. Izdanje 15.02.2014. Izdanje 01.02.2014. Izdanje 15.01.2014. Izdanje 20.12.2013. Izdanje 01.12.2013. Izdanje 15.11.2013. Izdanje 01.11.2013. Izdanje 15.10.2013. Izdanje 01.10.2013.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.