Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Različite mogućnosti uzgoja rajčice

Stranice u tiskanom izdanju: 1
Uzgoj na crnoj foliji
Taj način uzgoja se kod nas primjenjuje, uz kombinaciju ukopavanja plastičnih boca s odrezanim dnom ili šupljih plastičnih štapova kroz koje se zalijeva.
Krajem ljeta i početkom jeseni s biljaka se uklanja dio lišća kako bi se poboljšalo sazrijevanje posljednjih plodova. Prije mraza treba pobrati ostale plodove i pustiti ih da dozriju u tamnim toplim prostorima pri temperaturi 13-15 °C, pri relativnoj vlažnosti zraka 75-80%. Koriste se plitke gajbice, letvice i police od dasaka prekrivene slamom. Plodovi se ne smiju dodirivati. Ponekad se tako mogu čuvati do polovice prosinca. Neke vrste se mogu i dulje čuvati.
Uzgoj rajčica na žici – špagi i na etaže
također daje vrlo dobre rezultate.
Cijepljenje rajčica
Ovaj način rezultira povećanjem prinosa od nekoliko puta, jer 2 korijena hrane 1 stablo.
Otpornost prema bolestima je također povećana. Ovo su iskustva povrtlara s Novog Zelanda. Oni to rade na 2 načina A i B. Odnjeguju sadnice ujednačene debljine (3-3,5 mm). Cijepi se žiletom ili skalpelom, vodeći računa da to bude napravljeno bez infekcija. Mjesta zareza su najmanje 7,5-8 cm iznad zemlje, a zarez oko 12 mm dug, ali po dubini ne smije preći polovicu debljine biljke. Dva tjedna poslije cijepljenja srastanje je završeno. Tada treba odrezati stablo jedne biljke iznad mjesta cijepljenja. To ne treba učiniti odjednom, nego postupno: za najmanje 7, a najviše 10 dana. Dok srastaju, mogu povenuti te ih treba osvježavati zalijevanjem.
Uzgoj rajčica na balkonu i terasi
Neočekivane su mogućnosti selekcioniranja povrća. Stalno stvaraju nove, sve neobičnije sorte i hibride, tragajući za boljim selekcijama. Jedna takva selekcija je rajčica (paradajz) namijenjena za uzgoj na najmanjem prostoru - balkonu. To je rajčica “Minibel”. Izraste oko 30 cm visine. Plodovi su joj sitni i ukusni.
Produlj(ž)enje vegetacije
Da bismo u jesen što dulje uživali u rajčicama iz svog vrta, potrebno ih u rujnu prekriti folijom. Tako ih štitimo od prvih mrazeva, na koje je rajčica osobito osjetljiva.
Kasni uzgoj rajčica
U toplijem klimatu, primorskim dijelovima, po otocima i uz obalu može se uspješno organizirati – osim ranije proljetne, još i kasnija ljetna proizvodnja.
Za tu proizvodnju sije se (izravno u kućice po 3-4 sjemenke) krajem svibnja do sredine lipnja, a presadnja se obavlja u srpnju. Prvi će plodovi dozoriti i mogu se brati već potkraj kolovoza i moći će se brati do kasne jeseni. Kad počnu jače jesenske kiše, dobro je stabljike prekriti plastičnom folijom (napraviti tunel) i tako će se berba još više produžiti. Berba plodova traje od rujna do kasno u jesen. Zeleniji se plodovi mogu brati ako su potpuno razvijeni i dozorit će ako se čuvaju na prozračnim mjestima (kod temperatura 10- 12 °C). Mogu se brati i grančice s plodovidma i držati ih ovješene dok ne dozore.
Ocijenite članak:

Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 01.07.2019. Izdanje 15.06.2019. Izdanje 01.06.2019. Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.