Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva
Izdanje 20.12.2011.
Izdanje 20.12.2011.Jadransko područje je reljefno, klimatski, edafski i vegetacijski vrlo specifično, a obuhvaća obalni pojas s otocima te unutrašnjost do kuda dolinama rijeka prodire utjecaj mediteranske klime. Tako bi se čitavo jadransko područje moglo podijeliti na nekoliko značajnih podregija, a to su: Hrvatsko primorje (Istra i Kvarner s otocima), sjeverna, srednja i južna Dalmacija, te Dalmatinska zagora (unutrašnjost Dalmacije). U svakoj od imenovanih podregija važna je procjena prikladnosti ekoloških uvjeta za uzgoj pojedinih vrsta odnosno sorti voćaka.
Pročitaj više...
Izdanje 01.12.2011.
Izdanje 01.12.2011.Obavljanje poljoprivredne djelatnosti interesantno je posjednicima poljoprivrednih površina i samoj državi. Posjednici poljoprivrednih površina imaju mogućnost ostvariti državne poticaje za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, dok država poticanjem iste osigurava prehranu stanovništva, te neizravno utječe na smanjenje nezaposlenosti i druge gospodarske djelatnosti.
Pročitaj više...
Izdanje 15.11.2011.
Izdanje 15.11.2011.Osnovni cilj čuvanja poljoprivrednih proizvoda je skladištenje proizvoda bez gubitaka kakvoće i bez gubitaka kvantitete – težine. Pri tome se mora voditi računa da se troškovi čuvanja, rada i zaštitnih sredstava smanje što više. Važno je znati što se može skladištiti, na koji način treba čuvati proizvode i pritom osigurati optimalne uvjete u prostoru gdje se proizvodi čuvaju, što ovisi i o namjeni čuvanja i skladištenja, odnosno da li je sjemenska ili merkantilna roba. Zatim je važno znati i koliko dugo će trajati skladištenje tih proizvoda.
Pročitaj više...
Izdanje 1.11.2011.
Izdanje 1.11.2011.Dvogodišnje cvijeće, trajnice i drvenaste ukrasne vrste koje se uzgajaju u posudama vrlo su osjetljive na niske temperature i hladne vjetrove koji za kratko vrijeme mogu uništiti njihove nadzemne dijelove. Listovi i cvjetovi posmeđe i otpadnu, a potom i izboji počnu odumirati. Korijenje koje je zaštićeno samo tankim slojem supstrata i stijenkama posude puno je osjetljivije na nagle promjene temperature od korijenja biljaka posađenih u vrtu.
Pročitaj više...
Izdanje 15.10.2011.
Izdanje 15.10.2011.Dan kruha i plodova zemlje obilježava se tijekom listopada, kao zahvala na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni. Obilježava se diljem Hrvatske izložbama pekarskih proizvoda i specijalnih vrsta kruha, uz blagoslov i simbolično blagovanje kruha.
Pročitaj više...
Izdanje 01.10.2011.
Izdanje 01.10.2011.Jesen je najljepše godišnje doba. Obiluje plodovima koje treba samo ubrati i spremiti na pravi način da bi se očuvali i bili za upotrebu. Voće ima posebnu važnost u zdravoj prehrani zahvaljujući kemijskom sastavu i senzoričkim vrijednostima. Svježi plodovi voća sadrže mnoštvo vitamina, minerala, ugljikohidrata i bjelančevina. Osim navedenih spojeva, sadrže i velike količine vode. Zbog tako visokog postotka vode plodovi voća zahtijevaju posebnu pažnju tijekom skladištenja, kako bi očuvali nutritivne i senzoričke osobine.
Pročitaj više...
Izdanje 15.9.2011.
Izdanje 15.9.2011.Nedostaci vitamina i minerala u hranidbi stoke Vitamini u hranidbi životinja nemaju nikakvu hranidbenu vrijednost. No, vitamini su neophodno potrebni da bi se hranjive tvari u organizmu pravilno iskoristile. Tu zadaću ostvaruju svojim sudjelovanjem u normalnom funkcioniranju velikog broja, za organizam važnih procesa. Budući da se u organizmu vitamini ne mogu sintetizirati, osim vitamina D i nekih vitamina B skupine, treba ih u organizam unijeti hranom. Glavni izvori vitamina u prirodi su biljke i mikroorganizmi. Životinje ih uzimaju biljnom ili životinjskom hranom, a u preživača se neki od njih mogu sintetizirati u probavnom traktu uz sudjelovanje bakterija (vitamini B skupine, vitamin K).
Pročitaj više...
Izdanje 1.9.2011.
Izdanje 1.9.2011.U tradicionalnom smislu ovaj je proizvod rezultat vinifikacije na trsu ili nakon berbe prosušenog grožđa bez ikakvih dodataka. Posebno dugu tradiciju ovo vino ima u Dalmaciji. Običaj spravljanja prošeka u Dalmaciji vezuje se uz rođenje djeteta. Naime, u godini rođenja djeteta od probranog grožđa koje se nakon berbe dodatno prosušilo proizvelo se nekoliko boca prošeka koje su se zatim zakapale u zemlju i nisu se otvarale sve do vjenčanja te iste osobe.
Pročitaj više...
Izdanje 15.8.2011.
Izdanje 15.8.2011.Poznato je da pčelarska godina započinje u kolovozu. Razlog leži u tome što tada zajednice počinjemo pripremati za zimu, a pčele izležene u jesen dočekaju sljedeću godinu i one su uz maticu pokretač proljetnog razvoja. Unatoč tome, ovaj podsjetnik radova po mjesecima, radi lakšega praćenja, započinjemo sa siječnjem koji se u ove vruće ljetne dane čini dalek.
Pročitaj više...
Izdanje 20.7.2011.
Izdanje 20.7.2011.Suvremena proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru najčešće podrazumijeva intenzivno korištenje tla i nepoštivanje plodoreda uslijed čega dolazi do narušavanja kvalitete i „umornosti“ tla. Uglavnom dolazi do akumulacije uzročnika biljnih bolesti i štetnika, iscrpljivanja istovrsnih hranjiva iz tla te degradacije strukture i kemijske reakcije tla. Kako bi ostvarili što veći prinos, proizvođači često primjenjuju količine gnojiva koje ne odgovaraju potrebama biljaka za hranjivima, što može rezultirati ispiranjem ili pak vezanjem hranjiva na druge spojeve tla. Hidroponskim tehnikama uzgoja biljaka uspješno se mogu eliminirati problemi koji su prisutni u konvencionalnom uzgoju povrća na tlu.
Pročitaj više...
Izdanje 1.7.2011.
Izdanje 1.7.2011.Tijekom ljeta pa sve do kraja vegetacije na plodovima raznih vrsta voćaka (jabuka, kruška, agrumi, šljiva, stolno grožđe, šipak, kivi, smokva, orah, lijeska i dr.) može se javiti veći broj bolesti, koje više ili manje mogu smanjiti kvalitetu plodova kao i sami prinos.
Pročitaj više...
Izdanje 15.6.2011.
Izdanje 15.6.2011.Proizvodnja u sustavu “krava-tele“ u današnjem je stočarstvu svestran vid poduzetništva te ima mnoštvo prednosti. Zoohigijenski je sigurnija, ne mijenja bitno tradicijska ruralna područja, ne zagađuje okoliš, racionalnije se koristi poljoprivredno zemljište, minimalni su transportni troškovi, itd.
Pročitaj više...
Izdanje 1.6.2011.
Izdanje 1.6.2011.Kunići kakve danas poznajemo potječu od divljeg kunića (Oryctolagus cunuculus) koji je izvorno živio na području južne Europe. I danas ih nalazimo u slobodnoj prirodi, kod nas u Podravini i na otocima. U zemljama oko Sredozemnog mora bio je poznat prije dvije tisuće godina.
Pročitaj više...
Izdanje 15.5.2011.
Izdanje 15.5.2011.Uzgoj zeljastog povrća za jesensku berbu Zeljasto povrće ili kupusnjače po raširenosti u proizvodnji jedna su od najznačajnijih skupina povrtnih kultura. Pripadaju porodici Brassicaceae u kojoj se uz povrtne kulture nalazi značajan broj i drugih poljoprivrednih kultura kao što su uljarice, krmno, začinsko i ukrasno bilje. Kao povrće od kupusnjača kod nas se komercijalno najviše uzgaja kupus, kelj i cvjetača.
Pročitaj više...
Izdanje 1.5.2011.
Izdanje 1.5.2011.PROLJETNA SADNJA LJETNOG CVIJEĆA Ljetno cvijeće neizostavni je i nezamjenjivi dio svakog vrta, a vrijednost mu je u bogatstvu cvjetnih oblika i boja kojim oslikava vrt tijekom svoga kratkog, ali burnog života. U jednoj kalendarskoj godini, a zapravo tijekom samo nekoliko mjeseci, ove biljke prolaze kroz sve životne faze, od klijanja iz sjemena preko vegetativnog rasta do cvatnje i stvaranja sjemena, nakon čega odumiru.
Pročitaj više...
Izdanje 15.4.2011.
Izdanje 15.4.2011.Uzgoj povrća u zaštičenim prostorima Zaštićeni prostori su svi načini zaštite biljaka od nepovoljnih klimatskih uvjeta, čime se omogućava proizvodnja na određenom prostoru i u određenom vremenu dok ista ta proizvodnja nije moguća na otvorenom. Uzgoj u zaštićenim prostorima značajno se razlikuje od uzgoja na otvorenom. Glavna svrha uzgoja u zaštićenim prostorima je očuvanje topline koja se nakuplja od svjetlosne energije sunca ili uvodi sustavima grijanja.
Pročitaj više...
Izdanje 1.4.2011.
Izdanje 1.4.2011.Kukuruz je, uz pšenicu i rižu, jedna od tri vodeće poljoprivredne kulture u svijetu. Od svih žitarica kukuruz ima najveći potencijal rodnosti. U svijetu su zabilježeni prinosi suhog zrna od 25 t/ha, a u Hrvatskoj od 18 t/ha. Kukuruz ima potencijal prinosa od 50-60 tona suhe tvari po hektaru, što ne može dati ni jedna druga ratarska kultura. Svi dijelovi biljke kukuruza mogu se iskoristiti, bilo kao hrana (ljudska i stočna) ili za industrijsku preradu.
Pročitaj više...
Izdanje 15.3.2011.
Izdanje 15.3.2011.Traktor je stroj namijenjen vožnji, vučenju i guranju uređaja koji se ne mogu pokretati sami i često nemaju vlastito napajanje energijom. Najčešći opis traktora jest: vozilo namijenjeno vučenju drugog vozila ili objekta.
Pročitaj više...
Izdanje 1.3.2011.
Izdanje 1.3.2011.Mnoge neiskorištene poljoprivredne površine ne donose vlasnicima prihode, a uzgoj većine korisnih biljnih vrsta zahtijeva veliku količinu radnih sati, kao i poznavanje zahtjeva pojedinih vrsta i tehnologije uzgoja, stoga može doći do izostavljanja bitnih segmenata uzgoja, što ne dovodi do željenih rezultata. Uzgajivač mora znati pravilno odabrati vrste, zaštititi ih, njegovati. Također je potrebno znati kada, gdje i kako prodati dobivene proizvode. Jedna od mogućnosti dugoročnog korištenja zapuštene poljoprivredne površine je uzgoj ukrasnih crnogoričnih vrsta.
Pročitaj više...
Izdanje 15.2.2011.
Izdanje 15.2.2011.Razdoblje krajem zime i na početku vegetacije u rano proljeće vrlo je bitno u zaštiti raznih biljaka od bolesti, a posebno u zaštiti voćaka, masline i vinove loze. U ovom razdoblju bi se obavezno trebala provoditi preventivna zaštita protiv bolesti poznata kao kasno zimsko prskanje ili plavo prskanje, te također na početku kretanja vegetacije u rano proljeće treba nastaviti sa suzbijanjem nekih bolesti voćaka, pogotovo u razdoblju cvatnje.
Pročitaj više...
Izdanje 1.2.2011.
Izdanje 1.2.2011.Vrijeme je nabave sadnica, nude ih rasadnici i trgovci, svaka je, dakako, ”kod njih najkvalitetnija”, no to uvijek nije baš tako. Stručnjaci znaju gdje i kakvu sadnicu treba kupiti, a nestručnjaku ćemo pokušati pomoći.
Pročitaj više...
Izdanje 15.1.2011.
Izdanje 15.1.2011.Početkom nove godine svako malo gospodarstvo mora razmišljati o novim dodatnim djelatnostima, vodeći računa o povoljnom odnosu uloženo - dobiveno. Prednost uvijek mora biti na strani djelatnosti kojom će se gospodarstvo baviti na duži rok.
Pročitaj više...
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 01.07.2019. Izdanje 15.06.2019. Izdanje 01.06.2019. Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.