Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Jam – ljekovitost i uzgoj

Stranice u tiskanom izdanju: 65
Galerija
Cimetni ili kineski jam (Dioscorea batatas Decne) ili (Dioscorea opossitifolia L.), je trajnica, čije se vriježe mogu popeti i do 3 m visine. Jam spada u porodicu Dioscoreaceae, a biljke iz roda Dioscorea imaju veliku ekonomsku vrijednost - značajne su za prehranu. Kod jama se konzumira jestivi gomolj koji može težiti do 2 kg, a može doseći i do 2 m u dužinu.
Ljekovita svojstva
Jam je od davnina korišten kao lijek, zahvaljujući velikom sadržaju fitonutrijenata, esencijalnih aminokiselina, vitamina i minerala. Vrlo je značajan u preventivnoj zaštiti od krvožilnih bolesti. Velik je izvor vitamina B6, koji je direktno odgovoran za jačanje krvnih stijenki (osobito značajno kod ljudi koji su imali infarkt). Gomolj jama mase 150 g sadrži oko 24% dnevne potrebe za vitaminom B6. Iznimno je značajan za regulaciju krvnog tlaka, jer svojim korisnim djelovanjem omogućava lakši protok krvi kroz bubreg, čime snižava tlak. U kineskoj se medicini vrlo uspješno koristi kod liječenja upalnih procesa u želucu i crijevima (gastritis i sl.). Jam djeluje na smanjenje problema kod gastritisa i drugih želučanih tegoba. Stimulira endokrine žlijezde i pojačava imunitet. Sadrži fitohormon diosgenin, koji u se u organizam ugrađuje kao progesteron. Ugljikohidrati i dijetalna vlakna iz jama održavaju osjećaj sitosti, a ujedno usporavaju razlaganje šećera u krvi, što je od velike koristi u prehrani dijabetičara. Antikancerogena svojstva: diosgenin – ima antioksidativna svojstva, i djeluje preventivno te antikancerogeno. Djeluje pozitivno na funkcije slezene, pluća i bubrega, a osobito povoljno djeluje na kosu i kožu (dobar ten i jaka kosa). Antioksidansi iz jama kontroliraju i sprječavaju slobodne radikale da napadaju mozak.
Uzgoj
Jam se može uzgajati na dva načina: „zračnim gomoljčićima“ ili sadnjom dijelova gomolja. Koji način izabrati ovisi o veličini uzgoja i uzgojnom prostoru. „Zračni gomoljčići“ koji se mogu uvjetno smatrati sjemenom, siju se u grijani zaštićeni prostor u ožujku. Nakon 40-ak dana biljke se sade na otvoreno. S obzirom na to da je jam biljka koja razvija gomolj jako duboko u zemlji, otežana je berba i zbog lomova gomolja smanjeni su prinosi. Da bi se olakšala berba i omogućili veći prinosi, koriste se nove tehnologije berbe jama. Jam je moguće saditi u velike posude, lonce, žardinjere, u „žljebove“ ili u „bazene“, odnosno drvene sanduke (kutije). Jam je penjačica i jako je važno da se kraj biljke postavi armatura, odnosno visoki kolci na koju će se jam penjati. Berba jama može početi već u rujnu, ali se može produljiti na listopad ili studeni. Prinosi se kreću od 4 do 6 kg/m2 ovisno načinu uzgoja.
Ocijenite članak:

Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 20.07.2014. Izdanje 01.07.2014. Izdanje 15.06.2014. Izdanje 01.06.2014. Izdanje 15.05.2014. Izdanje 01.05.2014. Izdanje 15.04.2014. Izdanje 01.04.2014. Izdanje 15.03.2014. Izdanje 01.03.2014. Izdanje 15.02.2014. Izdanje 01.02.2014. Izdanje 15.01.2014. Izdanje 20.12.2013. Izdanje 01.12.2013. Izdanje 15.11.2013. Izdanje 01.11.2013. Izdanje 15.10.2013. Izdanje 01.10.2013. Izdanje 15.09.2013. Izdanje 01.09.2013. Izdanje 15.08.2013.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.