Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva
Hidroponske tehnike uzgoja povrća
Suvremena proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru najčešće podrazumijeva intenzivno korištenje tla i nepoštivanje plodoreda uslijed čega dolazi do narušavanja kvalitete i „umornosti“ tla. Uglavnom dolazi do akumulacije uzročnika biljnih bolesti i štetnika, iscrpljivanja istovrsnih hranjiva iz tla te degradacije strukture i kemijske reakcije tla. Kako bi ostvarili što veći prinos, proizvođači često primjenjuju količine gnojiva koje ne odgovaraju potrebama biljaka za hranjivima, što može rezultirati ispiranjem ili pak vezanjem hranjiva na druge spojeve tla. Hidroponskim tehnikama uzgoja biljaka uspješno se mogu eliminirati problemi koji su prisutni u konvencionalnom uzgoju povrća na tlu.
Pročitaj više...
Med od amorfe iz Lonjskoga polja
Park prirode Lonjsko polje najveća je i jedna od posljednjih močvara u Europi. To jedinstveno područje vrijedno je i zbog velikih, također posljednjih, površina prirodnih pašnjaka. Nažalost, pašnjaci su počeli zarastati u amorfu. Ta biljka stočarima je glavna opasnost i krivac što se smanjuju pašnjaci u Lonjskome polju. Pčelari misle drugačije.
Pročitaj više...
Pravilnik o voćnim vinima
Pravilnik o voćnim vinima objavljen je u Narodnim novinama broj 73/06. U nepunih 6 mjeseci 2011. godine u tri navrata on je izmjenjivan i dopunjavan. Dodavali su se novi članci, pa odmah zatim i poništavali, mijenjali postojeći članci i sl. U svakom slučaju, stvorila se situacija da je jako teško proizvođačima pratiti ovaj propis, a dužni su ga se pridržavati ukoliko proizvode voćna vina.
Pročitaj više...
Fitoplazme vinove loze su najopasnije
Fitoplazma flavescence dorée je štetni organizam razvrstan na II.A.II popis karantenskih štetnika, kako za EU, tako i za Hrvatsku. Sama činjenica što se neki štetni organizam nalazi na popisu karantenskih štetnika svrstava ga u red opasnih štetnika koji može prouzročiti neprocjenjive štete na poljoprivrednim kulturama.
Pročitaj više...
Kadulja – prirodni antibiotik, eliksir dugovječnosti i začin
Kadulja je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka kojoj zbog izvanrednih ljekovitih svojstava popularnost ni danas ne blijedi. Poznata je i kao biljka koja pridonosi dugovječnosti, a njen aromatičan, jak i oštar okus jelima daje posebne okuse.
Pročitaj više...
Ostali članci u ovom broju
Čitajte u ovom broju:
Pročitaj više...
Salata od tunjevine
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 01.07.2019. Izdanje 15.06.2019. Izdanje 01.06.2019. Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.