Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Turopoljski luk

Stranice u tiskanom izdanju: 35

Kao autohtona populacija nekada dosta raširen u uzgoju Turopoljski je luk potpuno iščeznuo iz komercijalne proizvodnje i vrlo rijetko se uzgaja, uglavnom u vrtovima za vlastite potrebe na užem području Turopolja od kud i potječe.

 

Održava se trogodišnjim načinom proizvodnje vlastito uzgojenim reprodukcijskim materijalom jer organizirane proizvodnje sjemena i lučica u Hrvatskoj nema.

Blagi okus i izrazita aromatičnost

Uzgaja se sadnjom lučica iz kojih se razvija srednje bujni nadzemni dio biljke tamnozelenih cjevastih, tridesetak centimetara dugačkih listova prekrivenih dosta izraženom voštanom prevlakom. Ovojna ljuska je smeđe crvenkasto-ljubičaste boje, a unutrašnjost bijela s blago ljubičastim prstenima. Čvrstoća ovojnih listova lukovice je osrednja. Blago ljutog je okusa s izraženom aromatičnošću. Otpornost na rano klijanje tijekom skladištenja je osrednja kao i otpornost na klijanje proraslica tijekom uzgoja. Po dospijevanju pripada skupini srednje ranih sorti. Lukovice posađene u proljeće potjeraju cvjetnu stabljiku visine oko 1 m koja završava štitastom cvati sastavljenom od stotinjak bijelih cvjetova iz kojih se zriobom razviju sjemenke nepravilno piramidalnog oblika, crne boje i naborane površine. Gustom sjetvom tako proizvedenog sjemena druge se godine proizvedu lučice.

Sadnja

Optimalna veličina lučica za sadnju je 1,5 – 2,0 cm. To se postiže sjetvom 8 – 10 g sjemena po četvornom metru. Rjeđom se sjetvom formiraju krupnije lučice koje se teže čuvaju i često umjesto zadebljale lukovice odmah formiraju cvjetnu stabljiku. Lučice Turopoljskog luka sade se rano u proljeće čim to zemljišni uvjeti dozvole. Najbolje ih je saditi na prethodno pripremljene gredice u redove razmaka 20 – 25 cm s razmakom u redu 10 – 15 cm. Sadi se na dubinu 1 – 2 cm. Tijekom vegetacije Turopoljskog luka provode se uobičajene mjere njege među kojima su svakako održavanje usjeva čistim od korova i, po potrebi, natapanje.

Berba

Turopoljski luk za vađenje dospijeva krajem srpnja odnosno početkom kolovoza kada listovi omekšaju i većina ih polegne. Ne treba čekati da se lišće potpuno osuši jer se zakašnjelim vađenjem, pogotovo tijekom vlažnijeg ljeta, značajno smanjuje mogućnost čuvanja. Izvađene lukovice je potrebno u tankom sloju prosušiti i očistiti od suvišnih ovojnih listova. Očišćeni se luk može plesti u pletenice i čuvati na suhom i prozračnom mjestu do idućeg proljeća.

Ocijenite članak:

Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 01.07.2019. Izdanje 15.06.2019. Izdanje 01.06.2019. Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.