Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva
Pomoć poljoprivrednicima u pripremi projekata za EU
Ulaskom u Europsku uniju hrvatskim će poljoprivrednicima biti na raspolaganju više od 700 milijuna eura iz EU-ovih fondova. U Ministarstvu poljoprivrede nisu zadovoljni dosadašnjim brojem i kvalitetom prijava za sredstva iz pretpristupnih fondova jer nije iskorištena ni polovina raspoloživa novca.
Pročitaj više...
Agroekonomika - Isplativost proizvodnje domaćih mesnih prerađevina
Tradicionalni mesni specijaliteti prepoznatljiv su proizvod, nešto po čemu je Hrvatska poznata u svijetu. U novije vrijeme, zbog svijesti o velikom potencijalu autohtonih proizvoda koji su od “sirotinjske hrane” postali “delicija”, sve se više tradicijskih proizvoda prodaje kao zaštićena robna marka. Svaka regija ima svoje autohtone proizvode, od Istarskog i Dalmatinskog pršuta, preko Samoborske salame, do Slavonskog kulena i slanine.
Pročitaj više...
Sredstva za zaštitu bilja za male kulture
Odjel sredstava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u svibnju 2010. g. izdao je naputak za podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvole za proširenje primjene sredstva za zaštitu bilja na male kulture i/ili male namjene, odnosno koristiti ćemo kratki engleski termin „minor uses“. Cilj naputka treba pomoći udrugama proizvođača bilja i biljnih proizvoda u pripremi i podnošenju zahtjeva za dozvolu za proširenje primjene/male kulture i male namjene.
Pročitaj više...
Najčešći štetnici i bolesti ciklama
Ciklama je uz božićnu zvijezdu najtraženija zimska cvjetnica, čija cvatnja započinje od rane jeseni, traje cijelu zimu sve do proljeća. Na tržište dolazi kada i božićna zvijezda ili kasnije, neposredno nakon božićnih i novogodišnjih praznika, kada je uspješno zamjenjuje. To je sobna lončanica vrlo osjetljiva na uvjete prostorije u koju je smještena. Vrlo je osjetljiva na visoku temperaturu, a osobito na nisku relativnu vlagu zraka u prostorijama s centralnim grijanjem.
Pročitaj više...
Tradicija Božića u Hrvata
Po riječima sv. Augustina: “Bog se počovječio, da se čovjek može pobožanstveniti”. Taj jedinstveni povijesni događaj rođenja Boga-čovjeka kršćanski svijet slavi od davnina. Svetkovina je nazvana Božić. Sama riječ Božić umanjenica je riječi Bog i prvotni naziv djeteta Isusa, koji je kasnije prenesen i na sam blagdan njegova rođenja. Značenje riječi Božić kao mali Bog u kršćanstvu poprima umilna značenja: blagi Bog, dobri Bog, bliski Bog - Bog dostupan i pristupačan čovjeku. Tako je svemogući Bog postao djetešce da nas ne prestraši i ne premaši, da nas k sebi privuče i privije. Isus je stoga sveprisutni i bliski Bog. Tako sam naziv Božić podsjeća da je blagdan Božića evanđeoska škola ljudskosti i čovječnosti. Iz njega struje uočljive odlike: pristupačnost, jednostavnost, susretljivost, povjerljivost, skromnost.
Pročitaj više...
Pomelo – agrum s najvećim plodovima
Pomelo (Citrus maxima) je vrsta agruma s najvećim plodovima, a pojedinačan plod može težiti 1 do 2 kg pa čak i više. Kako je pomelo jedan od roditelja grejpa (grejp je nastao križanjem pomela i naranče) potrošači ga često zamijene s grejpom, a još ga zovu i kineski grejp, šedok, pumelo, pompelmous i jabong. Odnedavno se pomelo može naći i u našim trgovinama.
Pročitaj više...
Nabava dobrih koza
Sve više ljudi u ruralnim sredinama razmišlja kojim dodatnim djelatnostima poboljšati svoj ekonomski status. Nije mali broj onih koji potaknuti činjenicom da ih okružuje sve više zapuštenih i zaraslih površina s nepreglednom raznolikom izvrsnom raznovrsnom zelenom masom, razmišlja opravdano o kozarstvu. Podršku toj odluci pružaju mnogi prazni građevinski prostori, različitih veličina, na skoro svim malim gospodarstvima, koji se mogu najbrže i najjeftinije prilagoditi upravo kozama.
Pročitaj više...
Ostali članci u ovom broju
Čitajte u ovom broju:
Pročitaj više...
Odresci s aromatičnim biljem Salata od tunjevine Poriluk s mesom iz salamure
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018. Izdanje 01.07.2018. Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.