Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Neobične vrste krastavaca

Stranice u tiskanom izdanju: 31

Plavi krastavac

Plavi krastavac (Decaisnea fargesii) podrijetlom je iz istočne Himalaje i centralne Kine. Podnosi temperature i do -20 ºC. Raste kao listopadno grmovito malo stablo do 7,5 m visine. Žutozeleni zvonoliki cvjetovi, promjera 3 – 6 cm, grupirani su u cvatove duge i do pola metra. Plod je mekana zelenkasto-žuta do plavkasta mahuna dužine oko 10 cm i širine oko 2,5 cm.

Unutar ploda nalazi se jestiva transparentna ljepljiva mliječ s brojnim plosnatim crnim sjemenkama (nalik onima u lubenici), veličine oko pola centimetra u promjeru. Biljka cvate u ljeto, a plodovi sazrijevaju u rujnu ili listopadu, ovisno o klimi.

Od sjetve i nicanja do plodonošenja treba proći nekoliko godina. Nicanje traje 1 - 4 mjeseca, a najbolja temperatura za nicanje iznosi oko 18 °C. Uspijeva na različitim tipovima tla, a najviše mu odgovara glinovito, bogato i vlažno tlo, jer loše podnosi sušne uvjete. Voli sunčane i polusjenovite položaje, a ne odgovaraju mu hladni vjetrovi. Ne zahtijeva orezivanje, a razmnožava se sjemenom. Dugi perasti listovi mogu doseći duljinu od 1 m u jesen, te u kombinaciji s plavim plodovima neobičan je prizor u svakom vrtu. Sočna pulpa se najčešće jede sirova. Zbog visokog sadržaja pektina može se koristiti kao sredstvo za želiranje pekmeza, marmelada, želea i sokova.

Kiwano

Kiwano (Cucumis metuliferus) je jednogodišnja biljka koja potječe iz središnje i južne Afrike. Ima stabljiku, razgranjenu vriježu koja može biti vrlo duga (3-15 m).

Plod (peponis) je okruglog ili ovalnog oblika obasut malim bodljama što objašnjava zašto kiwano nazivaju bodljikavom dinjom.

Listovi su slični listovima dinje i vrlo su dlakavi. Cvjetovi su jednospolni, a biljka je jednodomna. Ženski cvjetovi otvaraju se oko tjedan dana nakon muških. Kiwano je prava energetska bomba puna minerala, ugljikohidrata i vitamina koji podižu imunitet i snagu organizma. Konzumira se kao osvježavajuće piće, svježi desert, za voćne salate, sladoled i kreme, a može se koristiti kao vrhunska dekoracija drugog voća ili cvjetnih aranžmana. Kao i svi njegovi srodnici biljka je tople klime i osjetljiva na mraz i temperature oko 0 ºC. Minimalna je temperatura klijanja 12 oC, ali pri toj temperaturi vrlo dugo klija (24 dana). Optimalna je temperatura 30 ºC kada proklija za 3 dana, a maksimalna 35 ºC. Pri povoljnim temperaturama (višim od 20 ºC) biljka počinje cvasti za 7-9 tjedana, a plodovi postignu fiziološku zriobu za 6-8 tjedana.

Nedozreli su plodovi zelene boje, a postupno postaju svjetliji, zatim žuti i u  ziološkoj zriobi narancastožuti. Jestivi je dio zelena placenta sa sitnim sjemenkama, blago aromaticnog okusa, nešto izmeu banane, kivike, limuna i dinje.

Kratki dan pospješuje razvoj ženskih cvjetova, a previsoke temperature, više od 40 oC, zaustavljaju razvoj plodova. U toplim područjima uzgaja se na otvorenom na uzdignutim gredicama širokim 2 metra (10000 biljaka/ha). Tamo gdje je sezona kraća, uzgaja se u zaštićenim prostorima uz armaturu slično kao i krastavci. Natapanje kiwana je obavezno da sačuva zelena masa lista koja čuva zelene plodove kivana od sunca da postepeno dozrijevaju, jer tamo gdje nema puno zelenog lista sunce ga prži, prisilno dozrijeva i plodovi su puno manji. Bere se do prvog mraza, a plodovi se mogu čuvati od 3-6 mjeseci.

(nastavlja se)


Ocijenite članak:

Gabrijela Vrbetić, mag. ing. agr.
Magistra inženjerka hortikulture, stručna je suradnica Gospodarskog lista i član je Hrvatskog botaničkog društva (HboD).
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 01.07.2019. Izdanje 15.06.2019. Izdanje 01.06.2019. Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.