Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva
Može li se zaraditi uzgojem ovaca?
Ovčarstvo je kod nas tradicionalna proizvodnja, prisutna već stoljećima i genetsko bogatstvo našeg ovčarstva temelji se na postojanju većeg broja izvornih pasmina prilagođenih specifičnom podneblju. Glavna prednost ovčarstva je mogućnost iskorištavanja površina koje su nepogodne za ratarsku proizvodnju, a osim toga od ovce se sve može iskoristiti – od mlijeka i mesa u prehrani, preko vune (u tekstilnoj industriji i građevinarstvu), do kože za izradu mjehova za zrenje sira u tehnologiji „proizvodnje sira iz mišine“.
Pročitaj više...
Proizvodnja maka
Mak se uzgaja zbog sjemena i ploda – tobolca. Sjeme maka se koristi u prehrambenoj industriji, slastičarstvu i kućanstvu za spravljanje kolača, on je vrlo važna ljekovita i uljana biljka, a uzgaja se i kao ukrasna biljka.
Pročitaj više...
Rogač - zaboravljeno voće velike koristi
Rogač je vrlo korisna vrsta, sa širokom mogućnošću primjene. U 20. stoljeću je zanemaren, a u današnje vrijeme se ponovo afirmira kao nezaobilazan proizvod, kao zdrava energetska hrana, pa se povećava interes potrošača, prehrambene i ostalih industrija.
Pročitaj više...
Vrlo štetni i sve češći biljni virusi
Znanstvena istraživanja s početka 1890-tih godina o prirodi mozaika duhana smatraju se početkom razvoja biljne virologije, te je proteklih stotinjak godina opisano 1.000 različitih vrsta virusa koji inficiraju biljke. Unatoč tome što su viroze u odnosu na gljivice i bakterije manje proširene, globalizacijom i širenjem međunarodnih političkih i gospodarskih integracija postaju sve značajnije zbog šteta koje nanose biljnoj proizvodnji.
Pročitaj više...
Mirisni i zdravi božićni začini
Gotovo da i nema božićnih kolača i toplih napitaka bez mirisnih začina.Također ih često povezujemo s tradicijom kao što je npr. cimet za Božić,a osim što pospješuju probavu, sprječavaju mučninu i nadutost, njihov miris u kolačima i napitcima stvara osjećaj ugode.Začine u našoj prehrani najčešće povezujemo s pojmom specifičnih okusa,mirisa te neobičnih kombinacija koje nam se nude u postupcima pripremanja hrane kako bi joj oplemenili okus.
Pročitaj više...
Kako, zašto i u što ulagati u poljoprivredi?
To su glavna pitanja kod pokretanja ili osnivanja agro-poduzetništva.Najčešći odgovor stručnjaka je - proizvodite visoko akumulativne kulture i to samo one za koje unaprijed imate osigurano tržište i kupca. Najčešće dileme investitora su je li isplativije uložiti u neki nasad ili primjerice u nekretnine za iznajmljivanje,kao što su apartmani na moru i dr.
Pročitaj više...
Obavijest proizvođačima u integriranoj proizvodnji
Podsjećamo proizvođače koji su upisani u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji, da su prema članku 13.Pravilnika o integriranoj proizvodnji poljoprivrednih proizvoda NN (137/12, 59/14)obvezni prijaviti stručni nadzor integrirane proizvodnje za 2015. godinu Savjetodavnoj službi najkasnije do 31. prosinca 2014.godine.
Pročitaj više...
Obavijest proizvođačima i primateljima jabuka i mandarina
S obzirom da 31. prosinca 2014. godine prestaje rok za provedbu izvanrednih privremenih mjera potpore proizvođačima voća i povrća potrebno je ukazati na nekoliko značajnih odredbi iz Delegirane Uredbe Komisije (EU) br. 1031/2014 od 29. rujna 2014.
Pročitaj više...
Iz ovog broja izdvajamo
Pročitaj više...
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018. Izdanje 01.07.2018. Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018. Izdanje 15.05.2018. Izdanje 01.05.2018. Izdanje 15.04.2018. Izdanje 01.04.2018. Izdanje 15.03.2018. Izdanje 01.03.2018. Izdanje 15.02.2018. Izdanje 01.02.2018. Izdanje 15.01.2018. Izdanje 20.12.2017. Izdanje 01.12.2017.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.