Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva
Izbor za najbolju poljoljekarnu u 2014. godini - PREDSTAVLJANJE KANDIDATA
Gospodarski list i Infomart Zagreb, pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva biljne zaštite, organiziraju prvi izbor za najbolju poljoljekarnu u Hrvatskoj.Između 32 potencijalna kandidata, prosudbeno tijelo koje imenuju organizatori, odabrat će prema unaprijed utvrđenim kriterijima najbolju poljoljekarnu u Hrvatskoj u 2014. godini. U ovom broju Gospodarskog lista predstavljamo prva 4 kandidata.
Pročitaj više...
Bespovratne potpore za seoski turizam
Ministarstvo turizma predstavilo je program dodjele bespovratnih potpora u 2014. godini pod nazivom Konkurentnost turističkoga gospodarstva putem kojega će s ukupno 26,65 milijuna kuna sufinancirati projekte obogaćivanja turističke ponude, stvaranja inovativnih turističkih proizvoda, povećanja zaposlenosti, umrežavanja pružatelja usluga u turističke klastere te projekte unapređenja međunarodne turističke prepoznatljivosti.
Pročitaj više...
Ususret Bjelovarskom sajmu - Sve što vrijedi u hrvatskom agraru
Proljetni međunardni bjelovarski sajam snažna je sajamska i promotorska vertikala hrvatskog agrara, svih onih koji se nalaze na bilo koji način u poljoprivredi ili koji sebe vide u budućnosti u poljoprivredi, neovisno je li riječ o proizvodnji, preradi ili plasmanu. Većina izlagača postala je svjesna da je Bjelovarski sajam mjesto na koje treba doći i predstaviti svoje proizvode i ponudu i u teškoj i neizvjesnoj gospodarskoj situaciji za poljoprivredu, jer je sajam jednostavno najveći u Hrvatskoj.
Pročitaj više...
Jedinstvena rješenja u borbi protiv korova žitarica
Busanje strnih žitarica predstavlja formiranje biljaka pšenice iz čvorova busanja, podzemno grananje stabljike i stvaranje izdanaka, pa govorimo o najosjetljivijoj fazi razvoja u kojoj su strne žitraice posebno osjetljive na prisutnost korova. Busanje započinje u jesen, pa i mjere suzbijanja korova započinju primjenom herbicida u jesenskom roku.
Pročitaj više...
Predsjetvena gnojidba okopavina
Okopavine su poljoprivredne kulture koje se siju ili sade na šire međuredne razmake u proljetnom razdoblju. U ove poljoprivredne kulture ubrajamo kukuruz, šećernu repu, suncokret, soju i krumpir. Visoke urode ove kulture postižu na dobro dreniranim i plodnim tlima, pH vrijednostima tla 6-7 te optimalno opskrbljenim makro i mikrohranjivima.
Pročitaj više...
Kad i zašto se odlučiti na blanjanje tla?
Blanjanje dolazi u sustavu obrade tla na samom početku proljeća, kad se treba zatvoriti zimska brazda. Tlo je nakon zime rahlo i rastresito, te puno vode u dubljim slojevima. Ekstremna sušna razdoblja tijekom ljeta i nedostatni sustavi za natapanje „traže“ blanjanje kao odgovor.
Pročitaj više...
Zakon o održivoj uporabi pesticida
Zakonom o održivoj uporabi pesticida, objavljenim u „Narodnim novinama“ broj 14/14 uređuje se Nacionalni akcijski plan za postizanje održive uporabe pesticida, sustav izobrazbe profesionalnih korisnika pesticida, distributera i savjetnika, sustav distribucije i prodaje pesticida, rukovanje pesticidima, skladištenje i postupanje s ambalažom pesticida i ostacima u ambalaži, vođenje zbirki podataka i vođenje evidencija, uporaba i redoviti pregled strojeva za primjenu pesticida.
Pročitaj više...
Sadnja jagodastih voćaka
Grmolike ili jagodaste voćke jedna su od 5 skupina voćaka u koje spadaju jagoda, malina, kupina, ribiz, ogrozd, brusnica, borovnica, aktinidija- kivika. Posljednjih godina, uz navedene, na tržištu se pojavljuju plodovi i sadni materijal tzv. “novih” vrsta jagodastog voća, koje imaju veliki potencijal u budućnosti. Za ove vrste često se koristi naziv neobične, rijetke ili egzotične vrste jagodastog voća, a među njima najčešće su aronija, goji, sibirski kivi, rubus hibridi, haskap i pasji trn.
Pročitaj više...
Ekološki uzgoj jagoda
Voće iz domaćeg vrta ugodna je okrijepa zbog vitamina koje sadrži, te je bogata nadopuna svakodnevnoj prehrani. U toplim proljetnim danima sladimo se prije svega sočnim jagodama, koje obiluju kalijem, kalcijem i željezom. Uz prihranu organskim ekološkim proizvodima, njihovi plodovi ostaju sočni i slatki sve do jeseni.
Pročitaj više...
BIAM – 22. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata ZAVARIVANJE – 25. međunarodni sajam zavarivanja i zavarenih konstrukcija 9. do 12. 04. 2014.
Svojom dugogodišnjom tradicijom i uspješnom organizacijom sajmovi Biam - Zavarivanje su se potvrdili kao najznačajniji poslovni događaj ove industrijske grane u Hrvatskoj. Ovi sajmovi na jednom mjestu pružaju uvid u najnovija tehnološka rješenja na području alatnih strojeva, zavarivanja i antikorozivne zaštite te su zbog toga postali nezaobilazno mjesto i vrijeme intenzivnih poslovnih susreta, proizvođača, stručnjaka i poslovnih ljudi na ovom području.
Pročitaj više...
Ostali članci u ovom broju
Čitajte u ovom broju:
Pročitaj više...
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018. Izdanje 01.07.2018. Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.