Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

1. stručni seminar o proizvodnji povrća u Hrvatskoj

Stranice u tiskanom izdanju: 15

S osobitim zadovoljstvom Vas možemo obavijestiti o održavanju 1. stručnog seminara za proizvođače povrća u Hrvatskoj, a koji će se od 18. do 20. studenog ove godine održati u Opatiji.

Organizator ovog skupa, Gospodarski list, najstariji je i najpopularniji hrvatski stručni časopis s područja poljoprivredne struke koji je od 1842. g. stalno poticao napredne ideje razvoja poljoprivredne proizvodnje i kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatske poljoprivrednike.

Kao medijski pokrovitelj brojnih sajmova, znanstvenih i stručnih skupova, vezanih za poljoprivredu, Gospodarski list u koraku s vremenom osluškuje potrebe i probleme tržišta i poljoprivrednih proizvođača, te aktualnim temama, zanimljivim i stručnim sadržajima educira proizvođače, ne samo na lokalnoj, nego i na regionalnoj razini.

Uvidjevši značaj proizvodnje povrća, kao važne gospodarske djelatnosti hrvatske poljoprivrede, posebice ako se u obzir uzmu iznimno povoljni agroekološki uvjeti za proizvodnju većine povrćarskih kultura u Hrvatskoj i perspektiva velikog, ali i zahtjevnog europskog tržišta, odlučili smo organizirati stručno savjetovanje za proizvođače povrća u Hrvatskoj. Pored Gospodarskog lista u organizaciji sudjeluju i brojni stručni i znanstveni subjekti: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Savjetodavna služba i mnogi drugi.

Kao posljedica nekonkurentnosti, ne samo u povrćarskom sektoru proizvodnje, javio se problem uvoza poljoprivrednih proizvoda, između ostalog i gotovo svih vrsta povrća, koji zbog lošije kakvoće uvezenog povrća i neorganiziranosti tržišta svježeg povrća, ide na štetu proizvođača, ali i potrošača u Hrvatskoj.

Znanje i nove tehnologije, preduvjet su konkuretnosti i razvoja svake poljoprivredne proizvodnje, stoga je cilj ovog skupa prenošenje najnovijih informacija, dostignuća i iskustava hrvatskim povrćarima, kako bi pospješili svoju proizvodnju, usvojili nova saznanja i unaprijedili tehničku opremljenost. Boljom educiranošću proizvođača povrća u Hrvatskoj, omogućit će se veća ekonomska isplativost domaće proizvodnje, uz manji i prihvatljiviji utjecaj na okoliš i konkurentnije dobivanje kvalitetnijeg povrća.

Seminar će se odvijati kroz nekoliko sekcija koje će obuhvatiti sve segmente proizvodnje povrća (sjemenarstvo, obrada i priprema tla, gnojidba, zaštita od bolesti i štetnika), a posebno mjesto zauzet će okrugli stol na kojem će zahtjeve i iskustva razmjeniti proizvođači i otkupljivači.

Mogućnost poboljšanja postoji. Na nama je da poduzmemo potrebne korake!


Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu održan je prvi sastanak stručnog odbora seminara „Hrvatsko povrće“. Na sastanku su sudjelovali doc.dr.sc. Božidar Benko i ostale kolegice sa Zavoda za povrćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, mr.sc Višnja Šimunović iz Savjetodavne služe, dr.sc. Adrijana Novak iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, dr.sc. Smiljana Goreta Ban iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, te Goran Beinrauch, dipl.ing.agr., odgovorni urednik Gospodarskog lista.

Stručni odbor je dogovorio da se pošalje prva obavijest i poziv autorima za slanje stručnih radova, te upute za predaju radova.

POZIV AUTORIMA:

Na skupu će se održati 4 sekcije:

1. Tehnologija proizvodnje – od sjetve do berbe

2. Zaštita povrtnih kultura

3. Uzgoj u zaštićenim prostorima

4. Ekološka proizvodnja i proizvodnja krumpira

Autori mogu poslati svoje sažetke radova do 01. rujna 2015. na e-mail redakcija@gospodarski-list.hr

 

Upute za autore


Posebna tema na okruglom stolu:
Proizvo–đačke organizacije i natjecaji iz europskih fondova i radionica: Put i plasman poljoprivrednog proizvoda, od polja do stola - suradnja proizvo–aca i otkupljivača Za više informacija javite se na broj: 01/3843 222 ili na mail: redakcija@gospodarski-list.hr
Pratite sve novosti o seminaru na www.gospodarski.hr
Ocijenite članak:

Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 01.07.2019. Izdanje 15.06.2019. Izdanje 01.06.2019. Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.