Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva
Čuvajmo tlo kao najveće blago hrvatskog naroda!
Akademik prof.dr.sc. M. Gračanin, 1942.godine izjavio je da hrvatski narod u pravom smislu riječi „živi od zemlje“, na svom dijelu pedosfere zasnovao je on svoj život u prošlosti, a izgrađivat će ga i u budućnosti. Tla Hrvatske najveće su blago hrvatskog naroda; nepresušivi su izvor njegovih snaga i temelj hrvatske domovine.
Pročitaj više...
Zeleni otok koji hrani cijeli svijet
Je li Novi Zeland kraj ili početak svijeta ? Nisam mogao ne postaviti to pitanje nakon više od 36 sati provedenih u zrakoplovima i zračnim lukama kako bi stigao na drugu stranu kugle zemaljske i u tu 18 000 kilometara udaljenu zemlju. Kako li je tek bilo našim iseljenicima koji su polovicom 19. stoljeća, ali i kasnije u potrazi za boljim životom, u Novi Zeland putovali parobrodima? Na žalost, Hrvati i danas odlaze iz domovine i na Novom Zelandu traže svoju sreću.
Pročitaj više...
Isplati li se proizvoditi božićna drvca?
Božićnim drvcem se, prema Pravilniku o upisniku dobavljača božićnih drvaca, smatra stabalce crnogorice, s korijenom ili bez korijena, koje nije za upotrebu u šumarstvu i stavlja se na tržište u vremenskom razdoblju od 1. studenoga do 7. siječnja. Uvjet je za proizvodnju, stavljanje na tržište i uvoz božićnih drvaca, da se pravne ili fizičke osobe koje se žele time baviti moraju upisati u Upisnik dobavljača božićnih drvaca.
Pročitaj više...
Snažan pad otkupnih cijena svinjskih trupova na EU tržištu
Iako je vrijeme tradicionalne svinjokolje, najvjerojatnije zbog toplog vremena izostala je potražnja za živim svinjama kakva se priželjkivala. Osrednja potražnja na stočnim sajmovima neznatno je podigla prosječnu cijenu živih svinja na stočnim sajmovima tijekom studenog, no u nastavku godine ne očekujemo daljnji rast cijena. Prosječna je cijena živih svinja u studenom iznosila 10,68 kn/kg, što je za gotovo 16 posto niže nego lani i na najnižim je cjenovnim razinama uobičajenog raspona cijena za to razdoblje.
Pročitaj više...
Provjera i održavanje prskalica
Tehnička ispravnost uređaja za primjenu sredstava za zaštitu bilja glavni je preduvjet uspješne i sigurne borbe protiv štetnih organizama u poljoprivredi.
Pročitaj više...
Prilog broja: Priča o blagdanskim jelovnicima
Darivanje dobre djece, ukrašavanje doma i kićenje božićnog drvca, svečano uređenje blagdanskog stola i priprema obilja hrane, već su uobičajeni božićni običaji u hrvatskim domovima. Božić je dan, kada se s puno radosti, nade i žara u svečanom, veselom raspoloženju slavi Isusovo rođenje. Proslavlja se u krugu obitelji, a sljedeći dan, na dan sv. Stjepana posjećuju se rođaci, prijatelji i susjedi i s njima se svečano proslavlja uz bogatu trpezu. Božić je, bez sumnje, najljepši obiteljski blagdan.
Pročitaj više...
Voćarski dnevnik: Kakva je sezona iza nas?
2015. godina je praktički iza nas i vrijeme je sabiranja dojmova, ali i sabiranja novca. Svaki bi voćar trebao znati zbrojiti koliko je novca potrošio i koliko je truda uložio u neku poljoprivrednu proizvodnju.
Pročitaj više...
Određivanje kakvoće svinjskih trupova
Ekonomski rezultati u tovu svinja ovise o nizu čimbenika, među kojima su najvažniji konzumacija hrane i konverzija (utrošak hrane za kg prirasta), visina dnevnog prirasta, duljina trajanja tova te udio mišićnog tkiva u trupu tovljenika. Intenzivnim uzgojno-selekcijskim radom u svinjogojstvu tijekom proteklih nekoliko desetljeća ostvarene su značajne promjene u sastavu svinjskog trupa, koje su rezultirale povećanom mesnatošću polovica i manjim sadržajem pripadajućeg masnog tkiva kod svježeg mesa za rasjek i prerađevina.
Pročitaj više...
Houdan – neobična pasmina kakvoćnog mesa
Ime je dobila po gradiću Houdan, koji se nalazi 40 km zapadno od Pariza. Poseban cilj uzgoja houdana bila je impresivna veličina kokoši kvadratnog oblika. Stoga je uslijedilo križanje s brahmom, ali tek nakon križanja s engleskom pasminom dorking dobivene su teže životinje. Od dorkinga su naslijedile kompaktni oblik, dobru mesnatost i peti prst na nozi. Houdan je jedina pasmina domaće peradi s krijestom u obliku hrastova lista ili leptira s otvorenim krilima.
Pročitaj više...
Imela i božikovina – ljekoviti i otrovni božićni ukrasi
U vrijeme božićnih blagdana razgranati grmići imele ukrašavaju naše domove, izloge i trgove kao simbol mira, sreće i pomirenja. Božikovina kao sastavni dio adventskih vjenčića, ukras na salvetama, stolnjacima i drugim božićnim dekoracijama zaštitnik je doma i obitelji. Obje se biljke od davnina koriste za liječenje, a istraživanja o njihovoj djelotvornosti traju i danas.
Pročitaj više...
Sretan Božić i nova godina!
Sretan Božić i uspješna 2016. godina svim pretplatnicima, suradnicima i poslovnim partnerima!
Pročitaj više...
Ostali članci u ovom broju
Čitajte u ovom broju:
Pročitaj više...
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.11.2017. Izdanje 15.04.2017 Izdanje 01.04.2017 Izdanje 15.03.2017. Izdanje 01.03.2017 Izdanje 15.02.2017. Izdanje 01.02.2017. Izdanje 15.01.2017. Izdanje 20.12.2016. Izdanje 01.12.2016. Izdanje 15.11.2016. Izdanje 01.11.2016. Izdanje 15.10.2016. Izdanje 01.10.2016. Izdanje 15.09.2016. Izdanje 01.09.2016. Izdanje 15.08.2016. Izdanje 20.07.2016. Izdanje 01.07.2016 Izdanje 15.06.2016. Izdanje 01.06.2016. Izdanje 15.05.2016.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.