Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva
Sajmovi, izložbe, dani, festivali - KOLOVOZ
Donosimo vam pregled sajmova, izložbi, dana i festivala za mjesec KOLOVOZ 2016.
Pročitaj više...
Sezonski rad u poljoprivredi za 2016. (2)
Nastavljamo s prikazom uvjeta za privremeno i povremeno zapošljavanje na sezonskim poslovima u poljoprivredi u Republici Hrvatskoj za 2016.godinu. Zapošljavanje na privremenim, odnosno povremenim sezonskim poslovima u poljoprivredi.
Pročitaj više...
Novi sustav obračuna izravnih plaćanja poljoprivrednicima
Izravna potpora poljoprivrednicima za proizvodnu 2015. godinu iznosila je 3,4 milijarde kuna, dok je prošle proizvodne godine iznosila 3,08 milijardi kuna.
Pročitaj više...
Zemljoradnici negoduju zbog manjih poticaja
Iako su poljoprivrednicima prije dvije godine, uvodeći nespremnu i zanemarenu hrvatsku poljoprivrednu granu u zajedničku europsku agro reformu, političari najavljivali novi sustav obračuna izravnih plaćanja koji će bolje odražavati potrebu za pravednijom potporom dohotku poljoprivrednika, te vrednovanje njihove uloge u održivoj proizvodnji hrane, očuvanju ruralnih prostora i zaštiti okoliša, nakon posljednje rate isplata u lipnju, dio poljoprivrednika negoduje zbog umanjenog iznosa koji im je sjeo na račun.
Pročitaj više...
Visoke novčane kazne za nekorištenje zaštitne opreme prilikom uporabe pesticida
Osobna zaštitna oprema je „oprema koju korisnik nosi, drži ili na bilo koji drugi način upotrebljava pri radu, tako da ga štite od jednog ili više rizika vezano za njegovu sigurnost i zdravlje.” Pod osobnom zaštitnom opremom podrazumijeva se i svako pomagalo ili dodatak koji služi istoj svrsi.
Pročitaj više...
VUPIK – lider u poljoprivrednoj proizvodnji
Kad se govori o poljoprivrednoj proizvodnji u Slavoniji, ali i šire, ne može se nikako zaobići VUPIK, dioničko društvo sa sjedištem u Vukovaru, koje se poljoprivrednom proizvodnjom bavi više od 50 godina, a značajan dio njihove proizvodnje, između ostalog je i proizvodnja povrća. Stoga je VUPIK odlučio kao partner podržati „Hrvatsko povrće“ - 2. stručni seminar o proizvodnji povrća u Hrvatskoj, koji će se održati u Svetom Martinu na Muri od 30.studenog do 2.prosinca ove godine.
Pročitaj više...
Seminar - Hrvatsko povrće
Prošle godine u studenom održan je 1. Hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća, a u tijeku su pripreme za idući seminar koji će se održati krajem ove godine.
Pročitaj više...
Nema konkurentnosti bez ulaganja u proizvodnju
Poljoprivredni obrt Agro Puškarić iz Kaniške Ive kod Garešnice predstavlja ogledni primjer sposobnosti hrvatskog poljoprivrednika s organiziranom proizvodnjom i konstatnim ulaganjem u nove kapacitete.
Pročitaj više...
Zaštita uljane repice od korova i štetnika
Pročitaj više...
Silico-sec® - potpuno prirodno rješenje za vaše uskladištene žitarice
Silico-Sec® je ekološki siguran i netoksičan prah namijenjen za suzbijanje skladišnih štetnika, kukaca (žižaka – Sitophilus spp., žitnog kukuljičara- Rhyzopertha dominica, brašnara- Tribolium spp., surinamskog brašnara Oryzaephilus surinamensis, moljca-Ephestia spp.) i grinja na uskladištenim žitaricama i uljanoj repici, u praznim ili punim skladištima te mlinovima.
Pročitaj više...
Zeleni hit predstavio hit sorte zelene salate za 2016.
Na pokusnim poljima tvrtke Agrosan d.o.o. iz Novog Čiča, tvrtka Zeleni hit predstavila je pored standardnih sorata salate i veliki broj najnovijih sorata nizozemske sjemenske kuće Enza Zaden.
Pročitaj više...
Potrebe plodovitog povrća za vodom
Ovisno o vrsti, povrće sadrži od 65 do 97 % vode, što znači da ima velike potrebe za vodom, odnosno, da bez navodnjavanja nema isplative proizvodnje povrća. Ovo ne vrijedi samo za komercijalnu proizvodnju, već i za proizvodnju za vlastite potrebe.
Pročitaj više...
Prilog broja: Permakultura – povratak prirodi
Permakulturu (permanentnu agrikulturu), koja se zasniva na principima samoodrživosti poljoprivrednih sustava u bliskoj vezi s prirodom, šezdesetih je godina prošlog vijeka na svojoj farmi praktično razvio austrijski farmer Sepp Holzer, a teorijski su je razvili australci Bill Molison i David Holmgreen. Među razlozima razvoja permakulture jest i uočavanje činjenice da je suvremeni način obrade tla degradirao i osiromašio tlo. Primjena velikih poljoprivrednih strojeva, sve dubljeg oranja i dodavanje umjetnih poboljšivača kvalitete, utječe na plodnost tla, smanjuje prisutnost mikroorganizama u tlu i traži sve jaču umjetnu „zaštitu“ tla, zauvijek uništavajući prirodni životni imunitet zemljišta. Tu je i monokulturna proizvodnja koja dovodi do smanjenja bioraznolikosti, koja je neophodna za daljni opstanak čovječanstva.
Pročitaj više...
Zaštita od štetnika u voćnjaku bez korištenja insekticida
Primjena kemijskih sredstava za zaštitu bilja sastavni je dio intenzivne voćarske proizvodnje koju karakterizira pojava manjeg broja vrsta štetnika u vrlo visokim populacijama. S druge strane, ekstenzivno voćarstvo u kojemu se ne koriste agrokemikalije karakterizira pojava većeg broja vrsta štetnika u nižim populacijama čiju prirodnu ravnotežu održavaju korisni kukci tzv. prirodni neprijatelji.
Pročitaj više...
Višnja kao vino, rakija ili liker
Na pitanje pretplatnika kojeg zanima kako od višnje (Maraske) napraviti vino i liker, odgovara naš stručni suradnik, doc. dr.sc. Marin Mihaljević Žulj.
Pročitaj više...
Ostali članci u ovom broju
Čitajte u ovom broju:
Pročitaj više...
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 01.07.2019. Izdanje 15.06.2019. Izdanje 01.06.2019. Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.