Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva
„Hrvatsko povrće“ – seminar za razvoj hrvatskog povrćarstva
Proteklo je godinu dana od održavanja 1. stručnog seminara o proizvodnji povrća u Hrvatskoj, koji je održan u Opatiji. Svi sudionici Seminara tada su izrazili želju da i sljedeći bude tako uspješan i izvrsno organiziran. I bio je! Ovogodišnji seminar održao se u ugodnom okruženju u Sv. Martinu na Muri, a brojni uzvanici, njih oko 250-ak razveselili su se nešto drugačijoj koncepciji seminara, jer je uz plenarna izlaganja bilo i nekoliko okruglih stolova.
Pročitaj više...
Ista pravila za domaća i uvozna vina
U Narodnim novinama, br. 110/16. od 30. studenog 2016. godine, objavljen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o registru vinograda, obveznim izjavama, pratećim dokumentima, podrumskoj evidenciji i proizvodnom potencijalu. Izmijenjenim pravilnikom se omogućava veći broj „dobrovoljnih“ uzoraka za vina iz uvoza (uzorci o trošku osobe koja puni, odnosno vino stavlja u promet) koje uvoznik sam može dostaviti Zavodu za vinarstvo radi ocjene sukladnosti s VI 1 dokumentom (dokument za vina iz uvoza).
Pročitaj više...
Natječaj za hrvatskog mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu
Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta za izbor najboljeg europskog mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu za hrvatsku Marijana Petir i ove godine organizira natječaj. Na natječaj mogu se prijaviti mladi do 40 godina života sa svojim projektima, operativnim konceptima, koji su tijekom 2016. godine završeni ili u provedbi, a odabir najboljeg, najinovativnijeg i najodrživijeg projekta provest će stručno prosudbeno povjerenstvo.
Pročitaj više...
Raspisan natječaj "Potpora mladim poljoprivrednicima"
Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju najavljuju raspisivanje natječaja za tip operacije 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“. Natječaj će biti otvoren od 21. prosinca 2016. godine, a prijave će se moći podnositi, također, od 21. prosinca 2016. godine.
Pročitaj više...
Biodizel – prilika za poljoprivrednike?
Čovjek je od davnina shvatio kako je njegov život nemoguć bez ovladavanja postupcima primjene i pretvorbe energije. Za dobivanje topline i svjetlosti najprije su se koristila goriva dobivena izravno iz prirode, primjerice drvo i poljoprivredni ostaci, odnosno sve ono što danas poznajemo pod pojmom biomasa.
Pročitaj više...
Zimska kalcizacija
Nakon produženog vremena berbe usjeva, ušli smo u vrijeme gnojidbe i obrade tla. U nekim krajevima se intenzivno radi na dubokoj obradi tla, oranju zimske brazde za jare usjeve. Međutim, sada je i izvrsno vrijeme za provedbu kalcizacije tla.
Pročitaj više...
Agrovit - visokoučinkovito hranivo za poljoprivredne kulture
Prekomjerno korištenje sintetskih tvari u poljoprivredi, nekontrolirano zagađivanje prirode otpadnim tvarima iz industrije, prometa i drugih ljudskih djelatnosti ozbiljno ugrožavaju sposobnost cjelokupnog biosustava da se kvalitetno obnavlja.
Pročitaj više...
Zimski luk – vrijedno povrće niskih zahtjeva
Zimski luk (Allium fistulosum) nije široko rasprostranjena vrsta u našim krajevima i uglavnom se uzgaja kao višegodišnja biljka u kućnim vrtovima. Ne formira krupne lukovice tako da se najčešće koristi lažna stabljika i zeleno lišće kao mladi luk. Može se koristiti i samo lišće kao začin dodavanjem kuhanim jelima i salatama.
Pročitaj više...
Prilog broja: Poljoprivredni marketing
Marketing je opći pojam kojim se opisuju poslovne aktivnosti gospodarstva koje vode ka prodaji proizvoda i usluga. Danas se pod pojmom marketinga podrazumijeva sveobuhvatna filozofija vođenja poduzeća prema zahtjevima tržišta, odnosno potrošača. Marketing počinje s potrebama i željama potencijalnih kupaca, a ne s proizvodnjom. To je proces planiranja i provedbe poslovnih aktivnosti koji uključuje prikupljanje i analizu podataka s tržišta, odabir ciljnog tržišta, razvoj proizvoda, određivanje cijene, prodajnih kanala i komunikacije s potrošačima. To znači da je marketing puno širi od prodaje ili oglašavanja proizvoda. Bez odgovarajućeg marketinškog programa, čak i najbolja gospodarstva su osuđena na tržišni neuspjeh.
Pročitaj više...
Kako na proljeće spriječiti pojavu bolesti jabučastog voća?
U hrvatskim plantažnim nasadima od jabučastog voća uglavnom uzgajamo jabuku i značajno manje krušku, dok su dunje i mušmule uglavnom prisutne kao pojedinačna stabla uz okućnice i/ili vikendice. Procjenjujemo da tek jednu trećinu od ukupnih površina jabučastog voća uzgajamo u suvremenim nasadima, dok su preostale dvije trećine površina stariji travnjački voćnjaci s tradicionalnim sortama na visokim stablašicama ili manje površine mješovitog voća koje rastu uz okućnice (vikendice). Premda je na dominantnoj vrsti jabuci početkom novog milenija bilo opisano više od 250 različitih vrsta štetnika (uglavnom kukaca i grinja), od prosječno zabilježenih šteta uzročnici biljnih bolesti čine gotovo 70%.
Pročitaj više...
Američki cvrčak – prirodni širitelj zlatne žutice vinove loze
Tijekom 2017. navršit će se 20 godina od kad su u Hrvatskoj prvi puta objavljeni radovi koji potvrđuju pojavu simptoma žućenja vinove loze (Grapevine yellows diseases) na nekim sortama vinove loze (Chradonnay, Pinot sivi) (Šarić i sur., 1997).
Pročitaj više...
Kako se nekad slavio Božić
Božić se kao kršćanski blagdan u svakom narodu obilježava na poseban način čineći dio njegove etnografske baštine. Bez obzira na mnoštvo različitih običaja, s pravom se može reći da je Božić čisti obiteljski blagdan. U duhovnom svijetu Božić je mjera vrijednosti, mira, sloge, poštovanja doma, moralnih normi i obilja.
Pročitaj više...
S ićem, pićem i dobrom zabavom sretno u Novu godinu!
Još malo, pa će Nova godina. Nema toga što će nas spriječiti da si u ludoj novogodišnjoj noći i novogodišnjim prazničnim danima dademo oduška, da budemo veseli, malo raspojasani i ponešto otkačeni. Jednostavno, takvi smo. Uostalom, bit će takav i čitav svijet tih dana, pa zašto ne bismo i mi!
Pročitaj više...
Ostali članci u ovom broju
Čitajte u ovom broju:
Pročitaj više...
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018. Izdanje 01.07.2018. Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018. Izdanje 15.05.2018. Izdanje 01.05.2018. Izdanje 15.04.2018. Izdanje 01.04.2018. Izdanje 15.03.2018. Izdanje 01.03.2018. Izdanje 15.02.2018. Izdanje 01.02.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.