Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva
U 2016. poljoprivrednicima 2,6 milijardi kuna za izravna plaćanja
Krajem ožujka u Hrvatskom saboru donesen je najvažniji godišnji dokument, državni proračun. Otvarajući 19. Međunarodni proljetni bjelovarski sajam, ministar poljoprivrede Republike Hrvatske prof. dr. sc. Davor Romić, naglasio je kako je namjera štedljivijeg proračuna za 2016. g. u odnosu na ranije proračune, da se već od ove godine smanji deficit, a potom i ukupni javni dug, kako bi poduzetnici i poljoprivrednici imali povoljnije kredite (manje kamate) i konkurentniju proizvodnju. O pojedinostima proračuna s ministrom Romićem razgovarali smo tijekom njegovog posjeta sajmu u Gudovcu.
Pročitaj više...
Hrvatski predstavnik ima najbolji europski projekt
Na 3. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika kojeg je organizirala Europska pučka stranka i na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, ujedno i ambasadorice EPPovog natječaja za najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj, hrvatski pobjednik Ivan Veselić dobio je posebnu nagradu sponzora europskog natječaja za najboljeg mladog poljoprivrednika, zajedno s kolegom iz Rumunjske. Sponzori natječaja, tvrtka New Holland, te europska organizacija za zaštitu usjeva (European Crop Protection Association) prepoznali su Veselićev projekt kao najbolji.
Pročitaj više...
Povećano zanimanje poljoprivrednih proizvođača za sjetvom soje
Na oraničnim površinama u Republici Hrvatskoj 2015. godine značajno je povećana ukupna površina zasijana sojom. Jedan od razloga su novosti koje donosi Program izravnih plaćanja za razdoblje od 2015. do 2020. godine. Provođenje poljoprivrednih praksi korisnih za klimu i okoliš, jedna je od njih. Pridržavanje ovih praksi omogućuje poljoprivrednicima ostvarenje dodatnog prava na osnovno plaćanje po hektaru.
Pročitaj više...
Utjecaj glifosata u tlu
Glifosat je neselektivni herbicid za primjenu nakon nicanja korova (post-emergence). Ima široki spektar djelovanja i aktivna je tvar mnogih komercijalnih pripravaka herbicida.
Pročitaj više...
Više proteina u zrnu pšenice
Najvažniji sastojak zrna pšenice su proteini (bjelančevine) i upravo je pšenica glavni izvor biljnih proteina za čovjeka. Njihova zastupljenost ovisi o više različitih faktora od vrste, sorte, klimatskih prilika, tipa zemljišta do agrotehničkih mjera proizvodnje. Ozima pšenica sadrži manje bjelančevina od jare, a meka pšenica manje od tvrde, dok pšenica iste sorte uzgajana u sušnim klimatskim uvjetima ima više bjelančevina nego pšenica uzgajana u vlažnim uvjetima.
Pročitaj više...
Messis na Noćnjaku predstavio novitete
U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, sredinom ožujka u Bolu na Braču, održan je Noćnjak 2016., 18. međunarodna manifestacija maslinara i uljara. U sklopu Noćnjaka održan je sajam opreme, alata i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo, te izložba maslinovih ulja, proizvoda od masline, proizvoda od ljekovitog bilja i proizvoda s oznakom „HOP“.
Pročitaj više...
Zaštita bilja za manje poljoprivredne proizvođače - hobiste
Iz dana u dan raste svjesnost o važnosti poznavanja načina proizvodnje hrane koju jedemo. Posebno se to odnosi na poljoprivredne proizvode koje vrlo često konzumiramo u svježem stanju. Nastavno na to veseli činjenica da se sve više ljudi, koji se nikada nisu profesionalno bavili poljoprivrednom, okreću proizvodnji poljoprivrednih proizvoda za vlastite potrebe. No, mali poljoprivrednici često ističu kako za njih iz više razloga ne postoji odgovarajuća agronomska usluga, osobito u zaštiti bilja kemijskim sredstvima.
Pročitaj više...
Hobi kutak: Kako jednostavno do presadnica
Posljednjih godina u većini poljoljekarni i vrtnih centara moguće je nabaviti različite supstrate i kotejnere za proizvodnju presadnica. Time je značajno olakšana proizvodnja presadnica za vlastite potrebe, odnosno za proizvodnju povrća u vlastitom vrtu. Smanjena je potreba za kupnjom presadnica na tržnici.
Pročitaj više...
Hobi kutak: Modeli za voće i povrće
Tvrtka Exotic King iz Bistre kod Zaprešića, predstavila je zanimljive modele u obliku srca i zvijezde za oblikovanje voća i povrća u uzgoju pod nazivom „With heart and star“.
Pročitaj više...
Prilog broja: Medonosne biljke i kvaliteta meda
Medonosnim biljkama smatraju se one biljne vrste iz čijih cvjetova pčele uzimaju nektar, nektar i pelud ili samo pelud. U nas ima oko 250 biljaka koje posjećuju pčele zbog nektara i peluda. Osim nektara i peluda, pčele skupljaju medljiku s grančica crnogoričnih (jela i smreka) i bjelogoričnih (hrast, javor, lipa, bukva) vrsta drveća, te slatki sok s oštećenih plodova. Isto tako skupljaju smole (propolis) s pupova i vodu.
Pročitaj više...
Dobra cvatnja - sigurna rodnost
Poznavanje fenološke faze cvatnje važno je za postizanje sigurne rodnosti voćaka, jer i uz druge povoljne uvjete prirod može posve zatajiti, ako se cvatnja odvija u doba nepovoljnih klimatskih prilika, ili ako se autosterilne sorte jednog nasada međusobno dovoljno ne podudaraju u fazi cvatnje. Proučavanje fenološke faze cvatnje je neophodno za voćarsku proizvodnju.
Pročitaj više...
Vrkuta – čarobnica s rubova šuma
Vrkuta je poznata kao jedna od najdjelotvornijih biljaka za uklanjanje ženskih tegoba vezanih uz organe reproduktivnog sustava i razinu spolnih hormona.
Pročitaj više...
Ostali članci u ovom broju
Čitajte u ovom broju:
Pročitaj više...
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 01.07.2019. Izdanje 15.06.2019. Izdanje 01.06.2019. Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.