Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva
Ekološka proizvodnja - budućnost poljoprivrede
Eko OPG Rosipal na 150 hektara proizvodi povrće, voće, grožđe, žitarice, soju, a bave se i stočarskom proizvodnjom. Glavninu proizvodnje korjenastog povrća, ali i drugih proizvoda plasiraju preko zagrebačke tvrtke Biovega, a izvoze i u Sloveniju. Smatraju da je proizvodnja organske hrane budućnost.
Pročitaj više...
Održan 3. stručni seminar "Hrvatsko povrće"
"Hrvatsko povrće" stručni je seminar u organizaciji Gospodarskog lista i Društva agrarnih novinara, koji je i ove godine održan u Svetom Martinu na Muri. Seminar je održan uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, a protekao je veličanstveno, uz mnoštvo izlaganja predavača, od kojih su dva došla iz Izraela te brojne dužnosnike kao i one koji su izravno zaslužni za napredak ove zemlje u poljoprivredi, a to su naši gospodarstvenici odnosno, OPG-ovci. Stručni seminar započeo je 29. studenoga, i trajao je ukupno tri dana te je bio ispunjen raznim sadržajima, od izlaganja, predavanja, kao i okruglih stolova te zaokružen u večernjim satima, druženjem, zabavom i plesom.
Pročitaj više...
Amortizacija ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju
Jedan od najčešćih razloga investiranja u poljoprivredu je povećanje poljoprivredne proizvodnje te dohotka iz poljoprivredne proizvodnje, a koji se može postići nabavom suvremenih strojeva i opreme.
Pročitaj više...
Uzgoj šparoga u Slavoniji
Šparoga (Asparagus officinalis) je vrlo popularna i zdrava biljka, puna vitamina i minerala, a siromašna ugljikohidratima. Za pretilost idealna namirnica, a na europskom je tržištu prisutan njezin manjak, pa ima svoje tržište.
Pročitaj više...
Djelovanje ambalažnih materijala na kvalitetu djevičanskih maslinovih ulja
Djevičansko maslinovo ulje je prirodni sok koji se proizvodi iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima i može se konzumirati nerafinirano odmah nakon prerade. Zbog toga je djevičansko maslinovo ulje nutritivno bogat proizvod kojeg odlikuje visoki udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina i prisutnost prirodnih antioksidansa. Od drugih biljnih ulja razlikuje se po karakterističnom mirisu i okusu po plodu zelenih ili zrelih maslina koji je popraćen i drugim pozitivnim mirisnim svojstvima kao što su tek pokošena zelena trava, badem, jabuka, radič, rokula, banana.
Pročitaj više...
Prilog broja: Najbolja vina koja Hrvatska ima
Blagdanski su dani na pragu. Kako je običaj da svečani stol bude dosta bogatiji i privlačniji nego inače, posebice što se tiče vina, nužno se kvalitetno pripremiti, a upravo ovim prilogom nastoji vam se pomoći u pametnom izboru plemenite kapljice i putokazom kamo da pođete po nju. Naravno, dobre naslove i dobre adrese valja znati ne samo za sada, nego i za razdoblje od blagdana do drugog blagdana…
Pročitaj više...
Sorte jabuka za hobiste
Postoje sorte koje su idealne za okućnice i hobi uzgoj, koje nije potrebno toliko prskati i koje traže samo malo više pažnje, a daju puno. Nije nužno prskati sve sorte svake godine „milijun“ puta, posebno ne za osobnu uporabu. Ove godine koja lagano završava, čak i sorte koje se inače prskaju desetak puta, radi vrućeg ljeta trebalo je prskati tek u nekoliko navrata kod najvećeg pritiska bolesti, odnosno kiše i eventualno štetnika. Naravno da to ovisi i o lokalitetu, ali za većinu krajeva u Hrvatskoj zaštita nije bila toliki problem, tamo gdje nije bilo tuče.
Pročitaj više...
Prodaja mesa i jaja izvornih pasmina peradi
U Hrvatskoj su za sada priznate dvije izvorne pasmine peradi – zagorski puran i kokoš hrvatica, dok se radi na priznavanju još nekoliko pasmina – dravska guska, posavska kukmasta kokoš i križevačka kukmica.
Pročitaj više...
Ususret Božiću - Tradicija božićnih jaslica
Slijedimo li betlehemsku zvijezdu koja je započela svijetliti u adventu? Što će nam ona otkriti i koga će osvijetliti? Svi smo u velikom iščekivanju. Pripravljamo li put, poravnavamo li staze Gospodinu? Znamo li da će se na obzoru pojaviti Mesija o kojemu je Ivan Krstitelj tako gorljivo navješćivao? Nosi ga Djevica Majka puna neizrecive ljubavi. Novost je to za cijelo čovječanstvo, otkriće u povijesti spasenja. Bog je činio golema čuda s velikanima Starog zavjeta, a sada to čini s Djevicom koja sjaji kao zvijezda Danica. Ona je velika nada i veliko obećanje Božje za spas čovječanstva zapisana već na prvim stranicama Biblije. Ona je uzvišena kći sionska, integrirajući lik spasenja, spona između Boga i čovjeka, Bogomajka, najzaslužnija za istinu i činjenicu da je Bog postao čovjekom.
Pročitaj više...
Biljke za prirodnu njegu kože
Upotreba prirodnih sirovina u izradi pripravaka za njegu kože potječe još od drevnih civilizacija. Neke od najpoznatijih sirovina koje su korištene u navedene svrhe su macerat nevena i gospine trave te maslinovo i bademovo ulje. Njihova upotreba nastavila se i do današnjeg dana i malo je onih koji za njih nisu čuli i koristili zbog svih blagodati koje pružaju koži.
Pročitaj više...
FIERAGRICOLA 2018. - 113. međunarodni poljoprivredni sajam
Sajam u Veroni, Veronafiere, održava se od srijede, 31. siječnja, do subote, 3. veljače 2018.
Pročitaj više...
Ostali članci u ovom broju
Čitajte u ovom broju:
Pročitaj više...
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018. Izdanje 01.07.2018. Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.