Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Isplativa peradarska proizvodnja

Stranice u tiskanom izdanju: 8 - 10
Zadnjih nekoliko godina meso peradi zauzima vodeće mjesto u potrošnji svih vrsta mesa, a ukupna potrošnja u Republici Hrvatskoj procjenjuje se na 23 kg po stanovniku, dok se potrošnja konzumnih jaja procjenjuje na oko 179 jaja po stanovniku.

Nakon ulaska Hrvatske u članstvo EU kontinuirano raste uvoz smrznutih paniranih i pečenih proizvoda, posebice u prošloj godini kad je taj uvoz povećan za čak 88 %. Uvoz svih vrsta mesa peradi bio je za 1 % manji u odnosu na prethodnu godinu, a za usporedbu izvoz je u tom razdoblju povećan za 5 %. Uvoz mesa peradi je od 2012.-2017. godine povećan sa 17.523 tone na 27.031 tonu, dok je izvoz u tom razdoblju povećan sa 10.389 na 14.608 tona. Poslovni prihodi cjelokupnog sektora peradarstva u prošloj godini bili su veći za 4 % dok su poslovni rashodi povećani za 2 %. Tržne cijene grill pilećih trupova bile su veće za oko 2 % kao i veleprodajne cijene konzumnih jaja, dok su prema TISUP-u, cijene smjese za perad bile niže za oko 1 %. U 2017. godini proizvodnja jednodnevnih pilića za tov bila je na razini 2016. godine, dok je proizvodnja jednodnevnih purića povećana za 6 %. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u prošloj je godini smanjena proizvodnja jednodnevnih nesilica za oko 5 %, ali je gotovo udvostručen uvoz jednodnevnih nesilica pa je i ukupna bilanca uzgojenih pilenki značajno veća u odnosu na prethodnu godinu. Zabilježeno je povećanje brojnog stanja peradi za 5,5 % 2017. godine u odnosu na 2016., a prema vrstama najzastupljeniji su tovni pilići (brojleri) sa 53 %, zatim kokoši (38 %), pure i ostale kokoši (pilenke i pijetlovi) sa 4 %, dok su ostale vrste peradi zastupljene sa manje od 1 % u ukupnom broju peradi.

Kod nas se proizvodnja mesa peradi odnosi uglavnom na proizvodnju brojlera (tovnih pilića) jer je u potrošnji mesa peradi piletina zastupljena s čak 98 %. Ostale vrste peradi (patke, guske, purani,…) uglavnom su u ekstenzivnom uzgoju. Za proizvodnju mesa se ne koriste čiste pasmine jer pilići sporo rastu, a prednosti hibrida u odnosu na čiste pasmine su još i manji utrošak hrane po kg prirasta, brže operjavanje, kakvoća zaklanih trupova i otpornost. Za vrlo kratko vrijeme podmladak peradi spreman je za klanje: suvremeni hibridi pilića postižu već za 5 do 6 tjedana starosti masu od 1,9-2,4 kg, guščići s 10 do 12 tjedana imaju masu od 4-6,5 kg, purići sa 12 do 16 tjedana dosegnu masu od 4,7-6,5 kg, a pačići za 7 do 8 mjeseci postižu masu 3-3,5 kg.

 

...

Kokoši

...

Kokoši hrvatice

...

Tablica: Kretanje broja peradi u Republici Hrvatskoj 2013.-2017. godine

...

Tablica: Pokriće varijabilnog troška u tovu pilića na otvorenom

...

Tablica: Pokriće varijabilnog troška u uzgoju kokoši hrvatice na otvorenom

Purani

Usporedna kalkulacija intenzivnog i ekstenzivnog uzgoja purana (po puranu)

...

Guske

...

Patke

...

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br. 3/2019

Ocijenite članak:

dr. sc. Branka Šakić Bobić
Branka Šakić Bobić radi kao viši asistent na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na Zavodu za menadžment i ruralno poduzetništvo.
Napitak od borovnica i kupina
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 01.07.2019. Izdanje 15.06.2019. Izdanje 01.06.2019. Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.