Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Premijerno predstavljen novi teleskopski utovarivač

Stranice u tiskanom izdanju: 31 - 32
Urednik Gospodarskog lista, kao i više od 70 kolega novinara iz cijele Europe pozvan je u Englesku kako bi premijerno vidjeli novi utovarivač JCB AGRI LOADALL serije III, koji je svečano i uz zavidnu organizaciju predstavljen kao novitet iz game strojeva kompanije JCB. Gospodarski list kao jedini medij iz Republike Hrvatske imao je priliku vidjeti sve novitete iz ove poznate engleske tvrtke, čiji je ovlašteni zastupnik tvrtka Grapak d.o.o.

JCB je tako pokrenuo seriju poboljšanih teleskopskih utovarivača s povećanim performansama dizala, poboljšanom sigurnošću i udobnošću vozača te potpuno novom kabinom nove generacije Command Plus koju odlikuje izuzetna udobnost, a 50 % tiša kabina je rezultat detaljnih inženjerskih i ergonomskih studija te brojnih konzultacija s krajnjim korisnicima kako bi se zadovoljila izvrsna vidljivost, udobnost, kontrola i praktični zahtjevi operatera, što je JCB-u posebno bitno. Ne samo da je tiša, već nova, prostranija kabina ima „uredniji“ raspored komandi i upravljajućih funkcija i pruža znatno više prostora za pohranu. Vidljivost prednjih kotača, niže postavljena ploča s instrumentima i 14 % povećanje ostakljenja duž cijele kabine zbog bolje preglednosti, samo su neke od preinaka. Nova serija utovarivača kulminacija su niza značajnih nadogradnji u proteklih 6 godina koje su unaprijedile JCB tehnologiju, performanse i potrošnju goriva, pa niti ne čudi da je JCB broj 1, posebno u segmentu teleskopskih utovarivača. Nove značajke uključuju i novu, prostraniju, tišu kabinu uz bolju vidljivost i značajno manju buku. Povećana je učinkovitost dizanja za sve modele od 5, 7 i 9.5 m. Opcionalno podvozje uz hidraulično niveliranje na prednjoj osovini za precizno postavljanje tereta. Kabinsko i vanjsko rasterećenje tlaka za promjenu priključka, a novost je i nova shema boja, Loadall i JCB brand, ali i dalje poznati cjelokpuni izgled.

Prostrana, tiha i funkcionalna kabina

Tim Burnhope, šef odjela za inovacije i rast tvrtke JCB, rekao je: - Prije nešto više od 40 godina, JCB Loadall teleskopski utovarivač uveo je poljoprivrednike u revoluciju mehaniziranog rukovanja materijalima i kroz uzastopne tehničke inovacije u JCB motorima, pametnoj hidraulici i naprednim mjenjačima, sada nastavljamo pružati izvanrednu produktivnost, performanse, trajnost i ekonomičnost. Nova kabina s poboljšanim položajem za vožnju, kontrolama koje je lakše locirati i koristiti te većom instrumentnom pločom uz informativniji i veći prikaz dokaz je da smo čvrsto usmjereni na pružanje udobnosti i jednostavnosti za vozače. Konačno, dizajn Command Plus donosi transformaciju izvrsne vidljivosti sa svih strana za koju vjerujemo da postavlja nove standarde za produktivnost, sigurnost i jednostavnost vožnje - to je kabina bez kompromisa.

Značajke nove kabine uključuju i prilagodljivi stup upravljača za lakši ulaz i izlaz te namještanje radnog položaja, jednodijelno, više radijalno zakrivljeno staklo koje obuhvaća vjetrobran i krovni prozor. Potpuno izolirani interijer povećava osjećaj kvalitete i smanjuje razinu buke za 50 % na 69 dBA, najbolje u klasi. Čak 4 brisača brišu 92 % prednjeg i krovnog stakla za bolju vidljivost. Novi sustavi klima uređaja s automatskom kontrolom klime, iznimno su učinkoviti te osiguravaju brzo odmrzavanje i odmagljivanje kabine, a gumena brtvila na vratima i profilu okvira kabine smanjuju buku i prašinu u što smo se i sami uvjerili na terenu u Engleskoj. Velika, digitalna instrument ploča s kontrolama grupiranim po srodnim funkcijama olakšavaju radne zahvate. U kabini je 60 % više prostora za pohranu uključujući kantu za podizanje dokumenata, alata, hrane i pića, Tu su i držač telefona, Bluetooth povezivost, integrirani mikrofon i zvučnici za hands free razgovore i zabavu.

Nova serija III JCB Loadall obuhvaća četiri modela s povećanom nosivošću do 200 kg u odnosu na svoje prethodnike: 6-metarski 538-60, 7-metarski 532-70 i 542-70, te 9,5 metarski 536-95. Postoje AGRI Smart Power i AGRI TorqueLock 4, AGRI Plus, AGRI Super i AGRI Pro varijante, kao i ranije, koje pružaju veliki izbor značajki i razina opreme te opcije LED rasvjetnih paketa, kuke za vuču i prednje palete uređaje priključaka JCB AGRI. Sve zajedno pokreću 4,4-litreni i 4,8-litreni EcoMAX motori snaga 75 KS, 109 KS, 12 KS i 145 KS. Tu je i novi prijenosnik TorqueLock 4 powershift za brzine do 40 km/h s 4-brzinskim sustavom zaključavanja zakretnog momenta za motor od 109 KS koji osigurava bolje performanse i ekonomičniju potrošnju goriva od običnog četverostupanjskog mjenjača koji je postizao brzine do 30 km/h. Šestero stupanjski automatski zakretni moment (JCB Torque Lock) i jedinstveni JCB DualTech VT hidrostatski/powershift mjenjači za brzine do 40 km/h ostaju nepromijenjeni.

Praktično i udobno, to je JCB!

 Najnoviji utovarivač koristi poznati elektro-hidraulički joystick za upravljanje nosačem i priključkom, prijenos naprijed/ natrag i pomoćnim hidrauličkim dovodom na kraj nosača. Joystick je obično montiran na desnoj strani vozačevoj sjedala ili na samom sjedalu. Novi sustav ventilacije ima 10 % povećanje obujma protoka zraka, okretni prekidač postavlja potrebnu temperaturu, dok gumeni membranski prekidači reguliraju brzinu ventilatora, odabir protoka zraka prema operateru, vjetrobranskom staklu te funkciju u vrlo prašnjavim i uvjetima neugodnih mirisa. Postojeći držači boca su postavljeni tako da u slučaju prolijevanja tekućine zbog blage kosine jednostavno oteku izvan kabine. Na vanjskom poligonu novinari su se imali prilike uvjeriti u kvalitetu JCB strojeva te ih provozati i testirati. Tvrtka Grapak d.o.o. je ovlašteni zastupnik JCB poljoprivrednih strojeva za Hrvatsku, a kako nam je spomenuo Gavin Neate, product manager, iznimno im je drago što je JCB od sada dostupan i hrvatskim poljoprivrednicima putem ovlaštene tvrtke.

Ocijenite članak:

Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985.g. u Zagrebu, gdje završava i Agronomski fakultet. Urednik u Gospodarskom listu i autor nekoliko stručnih članaka i znanstvenih radova. Član HND-a i DANH-a (Društva agrarnih novinara Hrvatske).
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 01.07.2019. Izdanje 15.06.2019. Izdanje 01.06.2019. Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.