Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Prilog broja: Financiranje i investicije u poljoprivredi

Stranice u tiskanom izdanju: 41 - 56
Početkom godine počinje otvaranje brojnih natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava (javnih poziva) na koje se mogu prijaviti različiti subjekti. Osim natječaja za sredstva Europske unije postoje brojni natječaji na nacionalnoj razini. Tako je svakom potencijalnom prijavitelju preporučljivo da s traženjem natječaja pogodnog za financiranje njegovog projekta započne na lokalnoj razini (općini ili gradu), a zatim kreće šire; regionalna (županija), nacionalna (Republika Hrvatska) te EU razina.

Što je bitno kod osmišljavanja projekta, tj. ideje?

Nacionalni natječaji jednostavniji su te većina prijavitelja samostalno ispunjava potrebne obrasce i sakuplja propisanu dokumentaciju, dok se u slučaju prijave na EU projekte većina prijavitelja odlučuje na angažiranje konzultanata koji će to učiniti za njih. Pojednostavljena prijava te popratna dokumentacija vidljiva je i u nekim Natječajima na EU razini, pa su tako Ministarstvo poljoprivrede te Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u provedbi Programa ruralnog razvoja maksimalno pojednostavili prijavu na Mjeru 6.3.1 namijenjenu malim poljoprivrednim gospodarstvima. Ako se odlučite samostalno upustiti u pisanje te prijavljivanje projekta, prvi korak je Vaša ideja. Kod osmišljavanja projekta važno je da je projekt nešto što vam je potrebno za unaprjeđenje ili proširenje vašeg dosadašnjeg poslovanja, ili početak sasvim novog poslovanja. Na umu je potrebno imati činjenicu kako je gotovo svakim natječajem definirano koliko godina se morate baviti segmentom poslovanja za koji ste ostvarili potporu kako sredstva ne bi morali vraćati, stoga prilikom planiranja budite realni. Posebnu pažnju potrebno je obratiti na financiranje projekta kako bi bili sigurni da ćete projekt biti u mogućnosti realizirati. Određeni natječaji omogućuju isplatu avansa, no brojni zahtijevaju potpuno financiranje projekta s vaše strane te naknadno vraćanje uloženih sredstava. Nakon što ste definirali ideju, potrebno je pronaći otvoren natječaj na koji možete aplicirati. Primjerice, lokalne natječaje potražite na stranici općine ili grada. Ako trenutno nema objavljenih natječaja, informirajte se kod službenika o vrstama natječaja koji će se otvoriti te o vremenu kad se očekuje njihovo otvaranje. Preporučljivo je pogledati u arhivi kako su izgledali prošli natječaji, kakvi su bili uvjeti i koja dokumentacija je bila potrebna. Natječaji koje raspisuje županija objavljuju se na njihovim web stranicama, dok svako pojedino ministarstvo ili drugi donator svoje natječaje objavljuje na svojim web stranicama. Tako primjerice natječaje koji su vezani uz razvoj turističkih sadržaja, između ostalog, možete pronaći na internetskim stranicama Turističke zajednice Republike Hrvatske te na stranicama Ministarstva turizma Republike Hrvatske. Natječaje za poljoprivrednike potražite na stranicama općina/gradova, županija te na stranicama Ministarstva poljoprivrede. Natječaje financirane iz EU sredstava potražite na internetskoj stranici strukturni fondovi gdje na jednom mjestu dobivate potpuni pregled svih otvorenih natječaja (za sve Operativne programe). Imajte na umu da natječaje raspisuju i veće kompanije, ambasade, zaklade, fondovi te LAG-ovi.

Natječaji su uvijek javno objavljeni i moguće ih je pronaći na brojnim internetskim stranicama. Određene stranice poput internetskih stranica LAG-ova, regionalnih agencija ili konzultantskih kuća, pružaju pregled trenutno otvorenih natječaja neovisno o izvoru financiranja, no uvijek je preporučljivo natječaje ili takozvane javne pozive potražiti i na matičnim stranicama donatora.

...

Pronašli ste natječaj/javni poziv, što sad?

...

Na što je potrebno obratiti pažnju?

...

Bodovi

...

Izračun ukupne vrijednosti projekta

...

Popunjavanje obrazaca prijave i pojašnjavanje pojmova

...

Najčešće greške prilikom popunjavanja obrazaca

...

Dvostruko financiranje

...

Rezultati projekta

...

Tablica: Akcijski plan (gantogram)- pogrešno označavanje vremena provedbe projekta

...

Izrada troškovnika

...

Primjer dijela obrasca za prijavu projekta

...

Financijski instrumenti za ruralni razvoj

...

Oblici financiranja projekata

...

Tablica: Prihvatljive i neprihvatljive aktivnosti

...

Tablica: NEPRIHVATLJIVE AKTIVNOSTI u financijskim instrumentima

...

Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj

...

Investicijski krediti za ruralni razvoj

...

Aktualni natječaji u sektoru poljoprivrede

...

Natječaj za tip operacije 3.1.1. „Potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete“

...

Natječaj za tip operacije 4.3.3. „Ulaganje u šumsku infrastrukturu“

...

Natječaj za operaciju 9.1.1 Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija

...

Natječaj za provedbu tipa operacije 4.4.1. „Neproduktivna ulaganja povezana s očuvanjem okoliša“

...

Natječaj za osnivanje operativnih skupina za provedbu tipa operacije 16.4.1 “Kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta”

...

Financijski instrumenti Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020.

...

Koji su natječaji za bespovratne potpore u planu u 2019.?

...

I. Uvod

...

II. Trenutno stanje

...

III. Pravna osnova za provedbu mjera iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. - 2020.

...

IV. Indikativni plan objave natječaja 2019.

...

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br. 3/2019

Ocijenite članak:

Maja Čičko, mag. ing. agr.
Voditeljica je Lokalne akcijske grupe SAVA. Završila je Rudarsko-geološko-naftni te Agronomski fakultet. Piše i provodi projekte financirane iz Programa ruralnog razvoja i Europskog socijalnog fonda te održava predavanja i konzultacije za poljoprivrednike unutar LAG-a.

Ana - Marija Špicnagel Ćurko, mag. ing. agr.
Direktorica je i suvlasnica tvrtke IPS Konzalting te stručnjakinja za projekte ulaganja u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Nakon što je 2012. godine diplomirala na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, posvetila se specijalizaciji u području „zelenih projekata“ u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Alan Vajda, mag. iur
Rođen je 1967. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, te Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Bio je i jest član raznih nacionalnih odbora, radnih skupina, s bogatim radnim iskustvom. Autor je nekoliko stručnih radova i članaka, te suradnik u Gospodarskom listu.
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 01.07.2019. Izdanje 15.06.2019. Izdanje 01.06.2019. Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.