Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Označavanje mliječnih proizvoda

Stranice u tiskanom izdanju: 78 - 79
Mlijeko i mliječni proizvodi se označavaju sukladno odredbama Uredbe (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani, Zakona o informiranju potrošača o hrani (NN 56/13, 14/14, 56/16), Zakona o hrani (NN 81/13, 14/14, 30/15), Zakona o poljoprivredi (30/15) i Zakona o zajedničkoj organizaciji tržišta (NN 82/13, 14/14).

Dio zahtjeva za označavanjem propisan je i Uredbom (EU) 1308/2013, Uredbom EU 853/2004, Pravilnikom o sirevima i proizvodima od sira (NN 20/09, 141/13), Pravilnikom o oznakama ili znakovima koji određuju seriju ili lot kojem hrana pripada (NN 26/13), Pravilnikom o oznakama zdravstvene ispravnosti i identifikacijskim oznakama hrane životinjskog podrijetla (NN 69/15), Pravilnikom o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani (NN 144/14) i Naputku o načinu primjene izuzeća od navođenja nutritivne deklaracije na hrani (NN 79/17), Naputkom o načinu primjene izuzeća od navođenja hranjivih vrijednost hrane (NN 79/2017). Odgovornost za označavanje - Subjekt u poslovanju hranom koji je odgovoran za informacije o hrani kod malih proizvođača je sam proizvođač koji mlijeko i mliječne proizvode stavlja na tržište.

...

Obavezni podaci na zapakiranim proizvodima

...

Popis sastojaka

...

Alergeni

...

Navođenje količine sastojaka

...

Neto količina

...

(nastavlja se)

 

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br. 5/2019

Ocijenite članak:

Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.
Rođena je u Splitu, a nakon završene srednje ugostiteljske škole u Sinju 1990. godine upisuje se na Agronomski fakultet u Zagrebu, smjer stočarstvo gdje je diplomirala 1997. godine. Od 1999. godine radi kao stručni savjetnik za stočarstvo u Savjetodavnoj službi u Velikoj Gorici, a usko se specijalizirala za preradu mlijeka na poljoprivrednim gospodarstvima. Također je veliki dio svog vremena i rada posvetila udrugama proizvođača.
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018. Izdanje 01.07.2018. Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.