Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Uzgoj kunića za dodatni dohodak

Stranice u tiskanom izdanju: 71 - 72
Proizvodnja i potrošnja mesa kunića na prostorima bivše države u odnosu na druga mesa nikada nije bila značajnija. Na kunićarstvo se gledalo prvenstveno kao na hobby proizvodnju, a potrošnja je bila prigodničarska ili se preporučala osobama s određenim oboljenjima ili poremećajima. Razlozi su mnogobrojni pri čemu su ograničenja najčešće na strani potrošača. Kod mnogih potrošača postoje predrasude i podsjećanja od toga da su kunići nekima kućni ljubimci, druge asociraju na mačke, trećih je strah „mogućnosti njihovog parenja s glodavcima“ pa do toga „da se teže pripremaju za objed u odnosu na druga mesa“. Najrjeđe se kao ograničavajući faktor veće kupnje i potrošnje spominje cijena mesa. Takva situacija je i u Republici Sloveniji.

Meso kunića je vrlo kvalitetno te je jedno od pogodnijih za prehranu ljudi s kardiovaskularnim bolestima. U odnosu na meso peradi i svinja, meso kunića je lakše probavljivo i blago sočno te se svrstava u jedno od najboljih vrsta mesa. U usporedbi s drugim vrstama mesa, ono sadrži više proteina i manje vezivnog tkiva, mekše je i bogatije mineralima i esencijalnim aminokiselinama. Neki stručnjaci kažu da 100 grama mesa kunića ima vitamina B12 koje višestruko premašuju potrebe odrasle osobe. Meso sadrži prosječno malo masnoća i zasićenih masnih kiselina, kolesterola i purinskih tvari. Ono sadrži i manje stearinske i oleinske kiseline od ostalih masti i ima veći omjer esencijalnih polinezasićenih masnih kiselina, uglavnom linolne (omega 6) i linoleinske (omega 3). Meso starijih kunića sadrži manje natrija i stoga se lakše probavi u odnosu na mesa zečeva.

...

Proizvodnja mesa kunića u EU

...

Primjer ekstenzivnog uzgoja kunića

...

Novozelandski crveni kunić, Hycole rabbit, Križanac

...

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br. 5/2019

 

Ocijenite članak:

prof.dr.sc. Ivo Grgić
Redoviti profesor na Agronomskim fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uža specijalnost: nepoljoprivredne djelatnosti, ruralni razvoj, zaposlenost, cijene poljoprivrednih proizvoda.
Snježne pahulje
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018. Izdanje 01.07.2018. Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.