Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Mogućnosti i ograničenja suzbijanja korova u voćnjacima i vinogradima

Stranice u tiskanom izdanju: 71 - 72
U mnogogodišnjim prosjecima na području središnje i SZ Hrvatske godišnje bilježimo približno 800 mm oborina, od čega više od 400 mm pada tijekom aktivnog razdoblja vegetacije voćnih nasada i vinograda. Iz tih se razloga tlo u rodnim višegodišnjim nasadima uglavnom između redova održava zatravnjivanjem i višekratnom košnjom tijekom godine, a unutar reda korovi i samoniklo bilje suzbija se mehanički, košnjom ili primjenom dopuštenih herbicida.

Protekle smo 2018. sezone od početka svibnja do sredine srpnja na nekim mjernim stanicama u našoj zemlji umjesto očekivanih 200 mm zabilježili čak 400 mm oborina, pa je naknadni porast korova nakon njihova rano-proljetna suzbijanja bio izražen. Korisnici novog tipa operacija u Mjeri 10 Programa ruralnog razvoja (Poljoprivreda, okoliš, klimatske promjene) “10.1.16. Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada” još krajem jeseni i početkom zime protekle 2018. godine su zbog navedenih specifičnih vremenskih uvjeta provodili mehaničko suzbijanje korova.

Smjesa trave ili smjesa trave i djeteline između redova mora se redovito održavati košnjom tako da se ne dopusti cvatnja biljaka koja privlači pčele medarice, pa prilikom tretiranja nasada tijekom dana može doći do njihove kontaminacije.

Suzbijanje korova primjenom herbicida

...

Novi pripravak za suzbijanje korova u vinogradima

...

Tablica 1. Neki pojedinačni herbicidi dopušteni za suzbijanje korova u vinogradima

...

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br. 6/2019

 

Ocijenite članak:

mr. sc. Milorad Šubić
Milorad (Ivan) Šubić, magistar znanosti i diplomirani inženjer agronomije, pročelnik Poljoprivredne savjetodavne službe u podružnici Međimurske županije. Savjetnik je iz područja zaštite bilja, član Hrvatskog društva biljne zaštite i Američkog fitopatološkog društa, suradnik Gospodarskog lista, autor više stručnih radova, koautor 3 znanstvena rada (CAB Abstracts) i više stručnih radova, te stručni suradnik i predavač u raznim obrazovnim institucijama.
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 01.07.2019. Izdanje 15.06.2019. Izdanje 01.06.2019. Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.