Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Ostaci rezidbe – vrijedan izvor hraniva

Stranice u tiskanom izdanju: 67 - 68
Sve višegodišnje kulture zahtijevaju redovito orezivanje kako bi se održao optimalni odnos između vegetativnog i generativnog dijela biljke te, u konačnici, proizveli plodovi visoke kakvoće.

Nakon provedenog zahvata rezidbe na tlu ostaju orezane grane, tj. biljna, organska masa koja se potom iznosi i spaljuje, malčira i unosi u tlo ili se u novije doba, balira i koristi za ogrjev. Međutim, spomenuta organska masa predstavlja vrijedan izvor hraniva. Kako bi se vrijedni makroelementi i mikroelementi vratili biljkama od kojih potječu, potrebno ih je prethodno obraditi. Dva su najraširenija načina pretvorbe ostataka rezidbe u kvalitetno gnojivo, a to su kompostiranje te proizvodnja biochara (biougljena). Kompostiranje predstavlja proces mikrobiološke razgradnje organskih materijala pri čemu se dobiva kvalitetno organsko gnojivo vrlo slično humusu – kompost. Najčešće se koriste biljni ostaci koji se često miješaju s drugim organskim materijalima poput vapna, pepela, stajskog gnoja, ostataka prerade poljoprivrednih proizvoda ili mineralnim materijalima poput mineralnih gnojiva. Bitno je napomenuti da, kako bi kompost bio pogodan za primjenu u tlo, isti ne smije sadržavati teške metale, sjeme korova ili patogene organizme.

Kako kompostirati?

...

Proizvodnja biougljena

...

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br. 6/2019

Ocijenite članak:

dr.sc. Igor Palčić
Dr.sc. Igor Palčić radi kao docent na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Zavodu za ishranu bilja gdje je suradnik na modulima iz područja ishrane i fiziologije bilja.
Piletina na dalmatinski način
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 01.07.2019. Izdanje 15.06.2019. Izdanje 01.06.2019. Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.