Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Suzbijte pepelnicu u jabukama!

Stranice u tiskanom izdanju: 69 - 71
Globalnom promjenom klime mjesečne temperature zraka rastu za 1° do 5°C u odnosu na višegodišnje prosjeke, a prosječna vlažnost zraka je tijekom najtoplijeg ljetnog razdoblja porasla s očekivanih 60-65 % na 80-90 %. Oborine su pritom vrlo nejednoliko raspoređene (često u kratkom razdoblju padne neočekivano velika količina oborina, a zatim slijede dulja bezkišna razdoblja).

U takvim uvjetima bilježimo sve veću štetnost u hortikulturnoj proizvodnji bakterijskih biljnih bolesti, nekih gljivičnih uzročnika paleža prilagođenih visokim ljetnim temperaturama (npr. Alternaria, Cercospora i Septoria), te pepelnica. Nakon uzročnika krastavosti (Venturia inaequalis) i smeđe truleži plodova (Monilinia spp.), u područjima gdje nije proširena niti udomaćen bakterijski palež jabučastog voća (Erwinia amyloflora), pepelnica je najznačajnija bolest jabuka (Podosphaera leucotricha). Ponekad može čak napasti neke sorte krušaka, a iznimno i dunju.

Simptomi prisutnosti pepelnice

Višegodišnja prisutnost pepelnice u voćnjaku se prepoznaje po stablima „rijetke“ krošnje s puno mladica pokrivenih pepeljasto-bijelom prevlakom s obiju strana lišća. Ona predstavlja brojne infektivne konidije (oidije) za sekundarno (epidemijsko) širenje bolesti (potresanjem inficiranih izbojaka konidije pepelnice se osipaju poput pepela). Pepeljasta prevlaka se razvija na svim zelenim organima voćke.

...

Tablica 1. Važniji razlozi širenja pepelnice u suvremenim nasadima jabuke

...

Tablica 2. Različite skupine fungicida za suzbijanje pepelnice jabuka

...

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br. 7/2019

Ocijenite članak:

mr. sc. Milorad Šubić
Milorad (Ivan) Šubić, magistar znanosti i diplomirani inženjer agronomije, pročelnik Poljoprivredne savjetodavne službe u podružnici Međimurske županije. Savjetnik je iz područja zaštite bilja, član Hrvatskog društva biljne zaštite i Američkog fitopatološkog društa, suradnik Gospodarskog lista, autor više stručnih radova, koautor 3 znanstvena rada (CAB Abstracts) i više stručnih radova, te stručni suradnik i predavač u raznim obrazovnim institucijama.
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018. Izdanje 01.07.2018. Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.