Osim za skladištenje i prijevoz materijala te u novije vrijeme i za izradu kućnog namještaja, palete se mogu iskoristiti i kao okomiti vrt, odnosno njezini međuprostori mogu poslužiti kao „tegle“ u kojima će biti zemlja iz koje će nicati i rasti ljekovite, začinske, ukrasne biljke ili neka druga kultura. U sljedećim koracima biti će opisano kako ih praktično iskoristiti.

Materijali koji su vam potrebni za izradu ovakvog okomitog vrta su dobro očuvana drvena paleta koja na stražnjoj strani ima 4 poprečne i 4 uzdužne ili 3 poprečne i 3 uzdužne drvene daske, čavli, vijci, fiksni kotač (može i bez njega), drvene daske različitih veličina koje ćete iskoristiti za pravljenje oslonca, grubi i mekši brusni papir, boja za drvene površine, zaštitni premaz za drvo, tkanina za sprječavanje rasta korova te zemlja za vrt.

1. korak Na dobro očuvanoj i čvrstoj drvenoj paleti, koja je po mogućnosti toplinski tretirana (obilježena žigom) potrebne su 3 ili 4 uzdužne i 3 ili 4 poprečne daske. Ako ih na paleti ima više, skinite višak daski s jedne strane kako bi kasnije imali više prostora za rukovanje i za rast biljke. Ako nemate paletu, nabavite je u trgovinama građevinskog materijala ili supermarketima. Na donjoj stranici palete, na lijevom ili desnom kraju, čavlima ili vijcima pričvrstite jednu dasku za paletu koja će vam služiti kao podloga na koju ćete postaviti fiksni kotač. Kad je podloga stavljena, na nju pričvrstite kotač. Kotač se može nabaviti u željezarijama ili nekim dućanima po cijeni od 30- ak kuna. Na drugom kraju, u visini kotača, od daski napravite oslonac. Umjesto kotača možete napraviti i dva oslonca. Kod postavljanja morate paziti da vam oslonci budu iznivelirani.

2. korak Prije bojanja paletu izbrusite prvo s grubljim, a zatim s mekšim brusnim papirom te je temeljito očistite od prašine i ostalih nečistoća. Potom je zaštitite bojom za drvene površine. Kasnije, nakon što se boja osuši, premažite paletu zaštitnom tekućinom za impregnaciju te je ponovno ostavite da se osuši.

3. korak Nakon što se boja osuši, postavite vrtno platno protiv korova koje će poslužiti kao tegla sa zemljom za biljke. Kako biste odredili veličinu platna koje ćete izrezati, koristite novine te pomoću njih uzmite mjeru, a potom stavite presliku na platno i izrežite ili napravite to na neki drugi način koji vama najviše odgovara. Rubove izrezanog platna pričvrstite/ zaklamajte za paletu.

vrt od paleta

4. korak Na kraju napunite prostore unutar palete zemljom, posadite biljke i uživajte u njima. Samostojeći okomiti vrt od paleta možete postaviti uz vrtnu kućicu ili bilo koji drugi prostor. Također, može vam poslužiti i kao dekorativna ograda nekog prostora.

Koliko košta vrt od paleta?
Paleta 50 kn
Fiksni kotač 30 kn
Brusni papir grubi i mekši 30 kn
Boja za drvo 40 kn
Zaštitni premaz za drvo 0,2 20 kn
Zemlja 30 kn
Ukupno: 200 kuna

U cijenu nije uračunat rad niti biljke.

vrt od paleta

Prethodni članakKoliko naši vinogradari i vinari koriste „Vinsku omotnicu“?
Sljedeći članakNewsletter 8/2019
Marin Marasović mag. ing. agr.
Rođen je u Zagrebu 08.04.1994. godine. U Sesvetama završava osnovnu školu, a potom i Opću gimnaziju Sesvete. 2012. godine upisuje preddiplomski studij Ekološka poljoprivreda na Agronomskom fakultetu u Zagrebu kojega završava 2015. godine obranom završnog rada na temu „Od obiteljskog do agroturističkog gospodarstva – studij slučaja“. Iste godine upisuje diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam. Diplomski studij završava 2018. godine obranom diplomskog rada na temu „Ocjene mogućnosti razvoja agroturističkog gospodarstva na području Dalmatinske zagore“. Nakon završetka fakulteta, u travnju 2019. zapošljava se kao urednik u Gospodarskom listu. Od 2021. godine radi kao glavni urednik internetskog portala Gospodarskog lista.