Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva
Donesen Zakon o državnom inspektoratu - Sve inspekcije pod istim krovom
Stupanjem na snagu novog Zakona o državnom inspektoratu sve se pojedine inspekcijske službe iz nadležnosti pojedinih resora - ministarstava ponovno vraćaju pod nadležnost Državnog inspektorata Republike Hrvatske. Novi Zakon o državnom inspektoratu objavljen je u Narodnim novinama broj 115/18., a primjena zakona počela je 1. travnja 2019. godine.
Pročitaj više...
Kako kupiti državno poljoprivredno zemljište?
Vlasnici poljoprivrednih zemljišta mogu biti fizičke i pravne osobe, ali i Republika Hrvatska. Poljoprivredno zemljište je dobro od interesa za Republiku Hrvatsku, a bez poljoprivrednog zemljišta je nemoguće ostvariti kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju.
Pročitaj više...
Sa sojom nema kalkulacija, zato se sve više sije
Soja (lat. Glycine max) pripada uljaricama, a u Hrvatskoj korištenje soje je više zastupljeno u industriji stočne hrane i proizvodnji krmnih smjesa, dok je manje zastupljena u ljudskoj prehrani, tek samo 0,25 kg po glavi stanovnika.
Pročitaj više...
Zašto uzgajati konoplju?
Konoplja je naša narodna, nacionalna, domicilna biljka, utkana u tradiciju i kulturu, naših seljačkih i obiteljskih gospodarstava. Svjedoci smo povratku konoplje na hrvatska polja, održivim konopljinim gospodarstvom, koja svojim potencijalima, otvara brojne mogućnosti korištenja cijele biljke, od cvijeta, lista, sjemenja, korijena, kao sirovine za razne industrijske grane, povezujući i snažeći ukupno gospodarstvo, okrenuto okolišnim zahtjevima 21. stoljeća, zadovoljavajući sve ekološke, energetske i ekonomske vrijednosti, održivosti i opstojnosti, u izazovima današnjice.
Pročitaj više...
Industrijska konoplja – biljka iz davnina kao kultura budućnosti!
Prošlo je mjesec dana otkako je dvadesetosmogodišnji Zvonimir Kalić iz Đakova proglašen najboljim mladim hrvatskim poljoprivrednikom. Perspektivni Kalić za Gospodarski list govorio je o planovima, OPG-u, poljoprivredi i drugim temama. Zvonimir će predstavljati Hrvatsku na petom izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika/ cu u Europskoj uniji koji organizira Klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP), najjače političke grupacije unutar Europskog parlamenta čija je Marijana Petir članica, ujedno i ambasadorica projekta za Hrvatsku.
Pročitaj više...
Kako uzgojiti lijep korijen mrkve i cikle?
U malim vrtovima rokovi sjetve korjenastog povrća lako se pomiču jer glavni cilj nije dobivanje visokih prinosa i prodaja, nego podmirivanje potreba kućanstva. Razvojem prerađivačke industrije korjenaste kulture poput cikle i mrkve koriste se za preradu, pa se i uzgajaju na većim površinama u tu svrhu. Uzgajate li ciklu i mrkvu, strogo vodite računa o tehnici uzgoja.
Pročitaj više...
Prilog broja: Gnojidba i zaštita u ekološkoj poljoprivredi
U ekološkoj proizvodnji biljke se tretiraju biljnim pripravcima, korovi uglavnom odstranjuju mehaničkim putem, a biljke dobivaju hraniva iz organskih gnojiva. Jedna od temeljnih razlika ekološke od konvencionalne poljoprivrede jest zabrana primjene tzv. konvencionalnih mineralnih gnojiva. Za suzbijanje štetnika u ekološkoj proizvodnji, osim biljnih pripravaka služe i prirodni neprijatelji štetnika koji su nezamjenjiv dio održive poljoprivrede kao i strategije suzbijanja invazivnih štetnih organizama. Iako su ekološki povoljnije mjere manje učinkovitije, njima se dugoročno postiže bolji uspjeh, a sve što je ekološki povoljno i ekonomski je opravdano.
Pročitaj više...
Mikrobiološko suzbijanje plamenjače u vinogradu
Ekološka poljoprivreda, definirana posebnim Zakonom (u našoj zemlji prvi je zakon usvojen još u siječnju 2001. godine) i pratećim Pravilnicima, nastoji svim gospodarski i društveno opravdanim metodama smanjiti negativne posljedice kemijsko-tehnoloških mjera i time spriječiti onečišćenje okoliša. Uvođenje biološke zaštite samo je jedna od vrlo značajnih mjera kojima se značajno smanjuje ili potpuno nadomjesti uporaba kemijskih sredstva za zaštitu bilja.
Pročitaj više...
CYCLO R LIQUIDO - novi sistemik za suzbijanje plamenjače u vinogradarstvu i povrtlarstvu
Plamenjača je hrvatski naziv za bolesti koje uzrokuju patogene gljivice iz rodova Peronospora, Phytophtora, Pseudoperonospora i neke slične, a javlja se u vegetaciji na različitim povrtnim kulturama, ukrasnom bilju, u ratarstvu, voćarstvu i vinogradarstvu. Najraširenija je bolest kulturnog bilja danas, i svake se godine, bez iznimke, poljoprivredni proizvođači susreću s problemom uspješnog suzbijanja plamenjače.
Pročitaj više...
Hranidba ovaca i koza
Hranidba je jedan od glavnih čimbenika uspješnosti ovčarske i kozarske proizvodnje, bilo da je riječ o specijaliziranoj proizvodnji mlijeka odnosno mesa, ili pak kombiniranoj proizvodnji (mlijeko-meso ili meso-mlijeko). Naime, većina uzgajivača ovaca i koza u Hrvatskoj (a i šire) ne sastavlja obroke za svoje životinje sukladno tablicama hranidbenih potreba (npr. NRC - National Research Council Nutrient requirements for Sheep/Nacionalno vijeće za istraživanja i sl.).
Pročitaj više...
Najveća mliječna farma u Europi u Ivankovu
Osatina grupa osnovana je 1993. godine na području Đakovštine, sa samo tri djelatnika u sjemenari, a danas ima 1100 zaposlenih i najveći je proizvođač mlijeka u Hrvatskoj i šire s 150.000 litara dnevno za Vindiju. Plan je ove godine proizvesti 54 milijuna litara mlijeka na tri farme s ukupno 12.500 do 13.000 krava, oko kojih se nalazi 500 do 600 hektara zemljišta s vlastitom ratarskom proizvodnjom na 2500 ha, a sve skupa donosi godišnje 120 milijuna eura prihoda.
Pročitaj više...
Ostali članci u ovom broju
Čitajte u ovom broju:
Pročitaj više...
Recepti
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018. Izdanje 01.07.2018. Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.