width=mjera je 1 šalica – 250 ml
– 220 g maslaca
– 1 šalica šećera
– 1 žumanjak
– 2 šalice brašna
– 1/2 šalice kakaa
– 1 puna šalica mljevenih oraha
– 250 g suhih datulja
– 2 žlice šećera
– 1 ribana korica od naranče
– ocijeđ eni sok od jedne naranče
– 200 ml vode

Ostavite maslac na sobnoj temperaturi da omekša. Miksajte maslac i šećer zajedno, zatim dodajte žumanjak. U to dodajte brašno, kakao i samljevene orahe. Zamijesite tijesto, napravite kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko 30 min do 1 sat.

Nasjeckajte datulje, te ih dodajte u manju posudu, sitno ribanu koricu i sok od 1 naranče, 2 žlice šećera i vodu i stavite da prokuha. Kada smjesa prokuha smanjite temperaturu i kuhajte 5 – 7 minuta. Datulje ocijedite i stavite u blender, sameljite i ostavite da se ohladi.

Na radnu površinu stavite prozirnu foliju koju prethodno posipajte brašnom i razvucite tijesto. Preko tijesta razmažite smjesu od datulja, i pomoću prozirne folije urolajte, i ostavite u hladnjaku oko 30-40 min da se tijesto stegne kako bi bilo lakše za rezanje.

Narežite komade na željenu debljinu, malo popravite s rukama da izgledaju okruglo, stavite u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici na 190°C oko 15 – 20 min.

Prethodni članakPiano kolač
Sljedeći članakProfinjene smokve
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.