Bellissimo. Savršenstvo postoji, a zove se bellissimo – prhko tijesto s prezračnom kremom od mascarponea i bijele čokolade te završetkom od šumskog voća.

 src=Prhko tijesto:
– 17 dag maslaca
– 25 dag oštrog brašna
– 7 dag šećera u prahu
– 1 žumanjak
– ribana korica 1 limuna
– malo soli

Krema:
– 3 bjelanjka
– 6 listića želatine
– 20 dag bijele čokolade
– 6 žlica mlijeka
– 50 dag svježeg krem sira ili Mascarponea
– 3 dcl kiselog vrhnja
– 5 dag šećera u prahu
– 2 žumanjka

Za preljev:
– 30 dag smrznutog šumskog voća

Priprema tijesta: Maslac dobro izmrviti s brašnom, dodati šećer, žumanjak, sol i limunovu koricu te zamijesiti prhko tijesto. Zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u hladnjaku na sat vremena. Razvaljati na papiru za pečenje i staviti u prethodno namašten kalup i peći oko 20 minuta na 180 °C.

Priprema kreme: Istući bjelanjke u čvrsti snjeg, a želatinu namočiti u vodi. Čokoladu otopiti s mlijekom, dodati želatinu i miješati dok se ne otopi. Posebno pomiješati sir, vrhnje, šećer i žumanjke. Sjediniti smjesu bijele čokolade sa sirom i lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Izliti na ohlađen biskvit.

Priprema preljeva: Zagrijati šumsko voće i preliti po ohlađenom kolaču.

Recept iz knjige „Moji najbolji kolači 2

Prethodni članakBakalar s prilogom od špinata i slanutka
Sljedeći članakKokoline
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.