Biskupski kolač. Odličan mekani kolač s dvobojnim biskvitom spojenim finom kremom, idealan je izbor za svaku prigodu u kojem će svi uživati

 width=Tijesto:
– 5 jaja
– 40 dag šećera
– 1 vanilin šećer
– 2 dcl ulja
– 2 dcl mlijeka
– 40 dag oštrog brašna
– 1 prašak za pecivo
– 1 žlica kakaa

Krema:
7,5 dcl mlijeka
– 20 dag šećera
– 4 vanilin šećera
– 6 žlica gustina
– 25 dag margarina

Glazura:
– 10 dag čokolade za kuhanje
– 7,5 dag margarina
– 1 žlica ulja

Priprema tijesta: Žumanjke pjenasto miksati sa šećerima. Dodati postupno mlijeko, ulje i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju kuhačom umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijeliti na tri dijela, u jedan dio staviti žlicu kakaa i staviti peći na 180 °C 10 – 15 minuta.

Priprema kreme: Zakuhati mlijeko od kojeg smo uzeli malo za razmutiti gustin i šećer. U vruće mlijeko ukuhati smjesu gustina i šećera. U hladno dodati izrađen omekšali margarin.

Priprema glazure: Otopiti na pari uz miješanje.

Slagati: žuti biskvit, krema, smeđi biskvit, krema, žuti biskvit, čokoladna glazura.

Recept iz knjige „Moji najbolji kolači 2“

Prethodni članakBatida de coco
Sljedeći članakJe li hladno prešano ulje repice dobro za konzumaciju?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.