width=Tijesto (mjera je šalica od 2 dcl):
– 6 jaja
–  1 šalica šećera
–  2 žlice ulja
– 1 žlica vode
–  3 žlice brašna
–  3 žlice gustina
– 2 žlice kakaa
–  1 prašak za pecivo

Krema od jabuka:
– 1 kg očišćenih jabuka
–  1 žlica maslaca
– šećera po želji
–  cimeta po želji
–  3 listića želatine

Krema od vanilije:

– ½ l mlijeka
–  ½ šalice šećera
–  2 žumanjka
– 2 žlice gustina
–  2 žlice brašna
– 1 vanilin šećer
–  25 dag maslaca

Priprema: Istući čvrst snijeg od bjelanjaka dodavajući pred kraj pola od ukupne količine šećera. Žumanjke miksati nekoliko minuta s ostatkom šećera, uljem i vodom dok se smjesa ne zapjeni i postane blijeda. Umiješati prosijano brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo, a na kraju lagano špatulom umiješati snijeg od bjelanjaka. Ujednačenu smjesu uliti u kalup veličine 40 x 24 cm, obložen papirom za pečenje i poravnati. Peći oko 20 minuta na 170 °C. Ostaviti da se ohladi i prerezati okomito po pola na dva jednaka dijela.

Priprema: Oguliti i naribati jabuke. U lonac na u vatru staviti maslac da se otopi pa dodati jabuke. Dodati šećera i cimeta po potrebi i želji. Kuhati u poklopljenom loncu oko 15 minuta uz povremeno miješanje. Za to vrijeme staviti listiće želatine da se moče u hladnoj vodi. Potpuno mekanim jabukama dodati ocijeđene listiće želatine te miješajući kuhati dok se želatina potpuno ne otopi. Paziti da smjesa nije pretekuća, jer će razmočiti donji biskvit. Malo ohladiti te staviti na jedan dio biskvita oko kojega treba zatvoriti obruč.

Priprema: Od ukupne količine mlijeka odvojiti 1,5 dcl mlijeka i umiješajte žumanjke, šećere, brašno i gustin. Smjesu ukuhati u ostatak provrelog mlijeka te miješati pjenjačom kako ne bi nastale grudice. Kuhati oko 5 minuta da se zgusne pa potpuno ohladiti. U ohlađeno umiksati izrađen maslac sobne temperature. Nanijeti na kremu od jabuka, pa pokriti drugim dijelom biskvita prethodno poprskanim mlijekom. Ukrasiti ribanom bijelom čokoladom.

Recept iz knjige „Premium kolači – deserti i slastice“

Prethodni članakLoto kocke
Sljedeći članakKolač od bundeve
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.