width=Tijesto:
– 6 jaja
– 13 dag šećera
– 23 dag brašna
– 2 dag kakaa
– 2 dcl cijeđenog soka od naranče

Krema:
– 2 pudinga okusa banane
– 20 dag šećera
– 6 dcl mlijeka
– 3 dcl vrhnja za šlag
– 2 mljevene želatine
– 3 žlice ruma
– 5 – 6 banana
– sok od 1 limuna
– 10 dag kokosovog brašna

Glazura:
– 15 dag bijele čokolade
– 2 žlice ulja

Za ukras:
– kokosovo brašno

 

Priprema tijesta: Žumanjke miksati sa šećerom do pjenaste smjese te dodati brašno, kakao i sok. Bjelanjke miksati s malo soli u čvrst snijeg pa ih ručno umiješati pomoću špatule ili kuhače. Smjesu podjeliti na dva dijela. Peći u 2 kalupa dimenzija 20 x 30 cm, obloženom papirom za pečenje, na temperaturi od 190 °C, 10 – 15 minuta.

Priprema kreme: Skuhati pudinge sa šećerom u mlijeku. Pokriti po površini plastičnom folijom i ostaviti da se ohladi. Vrhnje za šlag izmiksati. Želatinu pomiješati s rumom da nabubri, te otopiti na laganoj vatri. Pudingu dodati otopljenu želatinu i izmiksati, a šlag i kokos umiješati ručno. Banane prerezati po dužini i pokapati limunovim sokom. Na prvi biskvit poslagati banane i staviti kremu te poklopiti drugim biskvitom.

Priprema glazure: Sastojke otopiti na pari i preliti po biskvitu.

Dekoriranje: Cijeli kolač ukrasiti kokosovim brašnom i dobro ohladiti.

Recept iz knjige „Premium kolači – deserti i slastice“

Prethodni članakKrašuljci
Sljedeći članakPotpisan Sporazum o suradnji između Petrokemije d.d. i tvrtke Agrivi d.o.o.
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.