src=Tijesto:
– 5 bjelanjaka
– 10 dag šećera
– 2 žumanjka
– 8 dag oštrog brašna
– 2 žlice kakaa
– 1 žlica praška za pecivo
– 1 žlica octa
– 1 žlica likera Maraskino
– ½ dcl ulja

Žele:
– 2,5 dcl pirea od malina
– 2,5 dag gustina
– 1 – 2 žlice šećera
– 2 dag maslaca

Krema:
– 3 žumanjka
– 6 dag šećera u prahu
– ½ mljevene želatine
– 25 dag sirnog namaza sa 70 % mliječne masti ili mascarponea
– 2 žlice šećera u prahu
– 2 žlice limunovog soka
– 1 ribana korica limuna
– 1,5 dcl vrhnja za šlag

Za ukras:
– 10 dag mliječne čokolade
– malo vrhnja za šlag
– par komada malina

 

Priprema tijesta: Miksati bjelanjke s malo soli, pa postupno dodavati šećer do čvrstog snijega. Dodati žumanjke i kratko miksati. Pažljivo ručno umiješati prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Dodati ocat, liker i u tankom mlazu umiješati ulje. Staviti u lim dimenzije 30 × 30 cm, obložen papirom za pečenje i peći na 160 °C, 10 – 15 minuta. Pečen biskvit zarolati zajedno s papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi.

Priprema želea: Maline usitniti u 2,5 dcl pirea, malo odvojiti i pomješati s gustinom i šećerom. Zakuhati u ostatak malina i napraviti žele. U toplo dodati kockicu maslaca i dobro promiješati. Ohlađen biskvit pažljivo odrolati, maknuti papir za pečenje i premazati toplim želeom. Ohladiti.

Priprema kreme: Žumanjke tući sa šećerom u prahu na pari 10 – ak minuta do guste smjese, pa prekriti samu površinu smjese prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Želatinu pripremiti prema uputi na vrećici. Sirni namaz ili mascarpone izmiješati s 2 žlice šećera u prahu, dodati limunov sok i ribanu koricu te sjediniti sa žumanjcima i nabubrelom i otopljenom želatinom. Na kraju pažljivo ručno umiješati čvrsto tučeno vrhnje za šlag. Staviti u hladnjak na 20 minuta da se krema stisne. ²/3 kreme namazati po želeu i pažljivo zarolati. Roladu omotati prozirnom folijom sa svih strana i staviti u hladnjak na nekoliko sati da se dobro ohladi.

Priprema ukrasa: Otopiti na pari mliječnu čokoladu s malo vrhnja za šlag, te pomiješati s preostalom 1/3 kreme. Premazati roladu izvana i ukrasiti malinama.

Recept iz knjige „Premium kolači – deserti i slastice

Prethodni članakZelena srca
Sljedeći članakOtkazni rok za vrijeme privremene nesposobnosti
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.