Napoleon kocke. Sočna, kremasta i lagana fantazija od kolača s genijalnom kombinacijom lisnatog tijesta, želea i kreme koja podiže raspoloženje u trenu.

 width=Podloga:
– 1/2 paketa lisnatog tijesta

Žele:
– 2 preljeva za torte crvene boje

Krema:
– 1 l mlijeka
– 5 jaja
– 25 dag šećera
– 2 vanilin šećera
– 8 dag oštrog brašna
– 8 dag gustina
– 1 margarin

Za ukras:
– 1/2 l vrhnja za šlag

Priprema – podloga:
Razvaljati na veličinu lima, izbockati, pa peći na papiru za pečenje na obrnutoj strani lima, 15 minuta na 180 – 190 °C.

Priprema – žele:
Skuhati preljev prema uputi na vrećici i izliti u lim obložen papirom na kojem se peklo lisnato tijesto. Pustiti da se ohladi

Priprema – krema:
Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Malo mlijeka odvojiti, pa umiješati sa žumanjcima, brašnom i gustinom. Zakuhati u ostatak mlijeka. Kuhati dok se ne zgusne, pa u vruće dodati margarin rezan na listiće i odmah lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka. Na lisnato tijesto staviti pola mlake kreme, žele, pa ostatak kreme.

Kolač ukrasiti tučenim vrhnjem za šlag.

Recept iz knjige Moji najbolji kolači 2

Prethodni članakTorta s jagodama i vinom
Sljedeći članakLincerska srca
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.