Tijesto:

✦10 bjelanjaka
✦17 žlica šećera
✦1 žlica ulja
✦10 dag mljevenog kikirikija
✦10 dag mljevenihlješnjaka
✦2 žlice kakaa
✦3 žlice oštrog brašna
✦1 prašak za pecivo

Krema:

✦10 žumanjaka
✦20 dag šećera
✦10 dag čokolade za kuhanje

✦2 Snickers čokoladice
✦20 dagmaslaca
✦20 dag sjeckanog neslanog kikirikija
✦1 mljevena želatina
✦2,5 dcl vrhnja za šlag

Preljev:

✦23 dag karamel umaka

Ganache:

✦½ l vrhnja za šlag
✦30 dag čokolade za kuhanje

Priprema tijesta: Bjelanjke izmiksati u čvrst snijeg, postupno dodajući šećer. Dodati ulje, te polako ručno umiješati pržene i mljevene lješnjake pomiješane s oguljenim i mljevenim kikirikijem, kakaom, brašnom i praškom za pecivo. Izliti u kalup 35 x 25 cm, obložen papirom za pečenje i peći na 180 °C, oko 20 minuta.

Priprema kreme: Želatinu namočiti s 4 žlice vode i ostaviti da nabubri. Miksati žumanjke i šećer na pari, a kad se zgusne, dodati sjeckanu čokoladu i miješati dok se čokolada ne otopi. Dodati dvije sjeckane Snickers čokoladice i ostaviti da se ohladi. U hladno umiksati izrađen maslac sobne temperature. Dodati oguljeni i sjeckani kikiriki, otopljenu želatinu, te ručno umiješati čvrsto tučeni šlag. Kremom premazati ohlađen biskvit.

Priprema preljeva: Po želji na kremu staviti karamel preljev. Preljev se ne stisne skroz, pa će u presjeku curiti.

Priprema za ganache: Vrhnje kuhati do vrenja, pa dodati sjeckanu čokoladu i miješati dok se čokolada ne otopi. Preliti po kolaču i dobro ohladiti.

Recept iz knjige „Premium kolači – deserti i slastice“

Prethodni članakDa li se smije zalijevati voćke vodom iz septičke jame?
Sljedeći članakPrihranjivanje pčela starim medom
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.