width=– 1/2 kg luka – narezano
– 3 žlice maslaca
– 3 žlice maslinovog ulja
– 1/2 žličice šećera
– 1 litra jušnog temeljca (mesni ili povrtni)
– 2 dl bijelog vina
– 1 čajna žličica soli
– 1/2 žličice crnog papra
– 1 francuski kruh
– 12 kriški švicarskog sira

U lonac stavite 3 žlice maslaca, 3 žlice maslinovog ulja i pola žlice šećera i držite na vatri dok se ne otopi. Dodajte narezani luk i kuhajte na umjerenoj vatri oko 20 minuta, sve dok ne poprimi zlatno žutu boju. Dodajte jušni temeljac i vino te sve zajedno kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Francuski kruh narežite na šnite, i stavite ga u zagrijanu pećnicu da se zapeče s obje strane. Kada je juha kuhana ulijte je u zdjelu, zatim stavite pečeni kruh na vrh, pokrijte s 2 šnite sira i zapecite u pećnici oko 5 minuta na 200 ºC dok se sir ne rastopi.

Prethodni članakSirni kruščići s pistacijem
Sljedeći članakKolačić od badema i banane bez pečenja
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.