Dodir prirode Home Webshop Časopis Pitanja i odgovori Vijesti Arhiva

Bakalar s prilogom od špinata i slanutka

Sastojci (4 osobe):
✦ par žlica maslinovog ulja
✦ 4 ploške slanine, tanko rezane
✦ 75 g mrvica od svježeg kruha
✦ korica 1 limuna
✦ ½ svežnjića peršina
✦ 1 žlica ribanog parmezana
✦ 4 fileta svježeg bakalara
✦ sol, papar

Za prilog:
✦ 1 luk
✦ 400 g svježeg špinata
✦ 300 g slanutka iz konzerve
✦ po želji malo ljuskica čilija
✦ 1 žlica limunovog soka



Priprema:
1. Ugrijati pećnicu na 230°C. Slaninu narezati na manje komadiće, a peršin sitno nasjeckati. Svaki file bakalara oprati, posušiti te prerezati na oko 2 - 3 manja komada. Luk za prilog nasjeckajte na kockice. Špinat operite, a slanutak ocijedite.
2. Ugrijati malo ulja u tavi pa na njemu prepržiti komadiće slanine dok ne postanu hrskavi. Malo ohladiti, pa dodati mrvicama kruha, sjeckanom peršinu, ribanoj korici limuna i žlici parmezana te sve pomiješajte u zdjeli. Dodajte i malo maslinovog ulja te začinite paprom. Soliti ne treba jer su slani i slanina i parmezan.
3. Filete bakalara posložite u tepsiju obloženu papirom, koju ste malo pouljili maslinovim uljem. Posolite ih i popaprite s obje strane. Na njih posložiti smjesu od mrvica i slanine i lagano pritisnite rukom. Pecite oko 7-10 minuta, ovisno o debljini fileta te dok se posip ne zahrskavi i zazlati.
4. Nasjeckani luk pržite na ugrijanom maslinovom ulju u dubljoj tavi. Po potrebi ga malo podlijte vodom i pirjajte 10-tak minuta dok se ne raspadne. Zatim dodajte oprani špinat, poklopite i na laganoj vatri pustite da uvene par minuta. Dodajte slanutak, čili ljuskice po želji, te začinite solju i paprom i sve dobro promiješajte.
5. Na tanjur prvo složite špinat sa slanutkom, te preko njega položite file bakalara.

 

Savjet više: ✦ Umjesto bakalara možete koristiti i neku drugu bijelu ribu, kao što su oslić ili list.
✦ Riba će se još nastaviti kuhati nakon što je izvadite iz pećnice, te je pecite koju minutu manje ukoliko je nećete posluživati odmah.
Galerija
U STAJI. Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
Pročitaj više...
Podsjetnik

Arhiva prošlih brojeva časopisa

Izdanje 15.05.2019. Izdanje 01.05.2019. Izdanje 15.04.2019. Izdanje 01.04.2019. Izdanje 15.03.2019. Izdanje 01.03.2019. Izdanje 15.02.2019. Izdanje 01.02.2019. Izdanje 15.01.2019. Izdanje 20.12.2018. Izdanje 01.12.2018. Izdanje 15.11.2018. Izdanje 01.11.2018. Izdanje 15.10.2018. Izdanje 01.10.2018. Izdanje 15.09.2018. Izdanje 01.09.2018. Izdanje 15.08.2018. Izdanje 20.07.2018. Izdanje 01.07.2018. Izdanje 15.06.2018. Izdanje 01.06.2018.
Copyright © 2011. - Gospodarski list d.d.
code: Finesa d.o.o. design:Metuzalem d.o.o.