PRIPREMITE:
1,5 kg brancina (4 veća, filetirana)

8 dag slanine

sol

4 dag maslaca

8 dag šampinjona

3 dag luka

2 lovorova lista

4 dl bijelog vina

2 dl slatkog vrhnja (20% masnoce)

2 žumanjka

1 limun

Narežite dva fileta brancina, nabodite („našpikajte”) slaninom, premažite paprikom i posolite. Dno posude premažite maslacem, obložite narezanim šampinjonima, sjeckanim lukom, stavite lovorov
list pa na to položite filete. Prelijte ih bijelim vinom, pokrijte aluminijskom folijom namaštenom maslacem i kuhajte u pećnici 40 minuta na 160 °C.
Filete složite u vatrostalnu posudu namaštenu maslacem. Umak od kuhanja procijedite i ukuhajte na polovicu, a za to vrijeme istucite žumanjke s vrhnjem. Kad se mješavina zgusne, dolijte ukuhani umak, nakapajte limunov sok i prelijte po filetima.

Prethodni članakZamućenja u vinu uzrokovana bjelančevinama
Sljedeći članakKrem juha od pastrve
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.